Radio Marija Srbije u financijskim problemima

Objavljeno: 14.03.2018. Pregleda: 30

Radio Marija SrbijeOvih dana proširila se vijest o financijskom problemu jedinog katoličkog radija u Srbiji. Radio Marija Srbije se trenutno bori za opstanak, a tim povodom smo razgovarali s mons. dr. Andrijom Anišićem, ravnateljem hrvatske redakcije Radio Marije Srbije.

Na korizmenoj tribini, koja je održana prošle nedjelje u organizaciji hrvatske redakcije Radio Marije Srbije, upoznali ste nazočne s problemom koji se tiče samog opstanka ove radio postaje. O čemu je točno riječ?
Na susretu svih postaja Radio Marije iz Europe koji je održan u Belgiji u veljači u pojedinačnom razgovoru koji smo vodili s vodstvom Svjetske obitelji, vrlo nam je jasno dano do znanja da nam Svjetska obitelj neće moći više financijski pomagati budući da imamo mali broj registriranih slušatelja a još manji broj donatora. Naime, Svjetska obitelj Radio Marije uložila je stvarno jako puno novaca i sredstava u Radio Mariju Srbije općenito pa i u našu redakciju te s pravom očekuju da će naši slušatelji putem svojih donacija financirati našu redakciju. Međutim, ono što ne mogu shvatiti jest izuzetno loša ekonomska situacija u našoj zemlji kao i zabrinjavajući val migracija i iseljavanja koji pogađa i naš živalj. Kada se na ovo nadoda i (ne)iskorištenost sadašnjih FM frekvencija zbog Time-sharinga i nemogućnost dobivanja novih, stanje je kakvo jeste. Radost evangelizacije ustvari je misija i geslo RM, no postavlja se pitanje odnosi li se to na sve postaje ili samo na one koje se mogu samostalno financijski pokriti?!
Navodili ste već više puta kako imate ozbiljnih problema s frekvencijama. Je li to uopće moguće riješiti u nekoj skorijoj budućnosti?
Frekvencije u Subotici i Somboru dijelimo sa Srpskom Pravoslavnom Crkvom, tako da oni imaju dvanaest sati dnevno, a mi i mađarska redakcija po šest sati. Znamo da u Subotici i okolici kao i u Somboru i okolici ima najviše katolika, dakle i najviše mogućih slušatelja i donatora. Zbog činjenice da imamo tako malo sati programa na tim frekvencijama mnogi kažu: „Kad god uključimo Radio Mariju ili je program na mađarskom ili program Pravoslavne Crkve“, pa odustanu od daljnjeg slušanja. Takve uvijek upozorim da imaju program na kojem jasno piše kad program emitira naša redakcija (program za 2018. potražite u vašoj župi). Frekvenciju imamo u Novom Sadu, gdje emitiramo dvanaest sati programa dnevno, i u Nišu i Vrdniku preko kojih emitiramo program na hrvatskom jeziku cijeli dan, ali tamo imamo jako malo slušatelja. Kad bismo u Srijemu imali predajnik u Rumi ili Srijemskoj Mitrovici, imali bismo sigurno puno više slušatelja. Mi već dugo želimo doći do boljih frekvencija, ali nažalost u našoj zemlji već četiri godine nije raspisan službeni natječaj za nove frekvencije. Naša redakcija, istina, emitira program cijeli dan putem web-stranice, a Svjetska obitelj nam je omogućila emitiranje programa uživo i putem Facebook stranice, ali slušatelji s kojima mi najviše računamo slabo se ili nikako služe tim mogućnostima.
Kako se druge radio postaje ove Svjetske obitelji finaciraju, te koliko je potrebno novca da Radio Marija Srbije opstane?
Radio Marija postoji u 71 zemlji svijeta. Koliko mi je poznato velika većina se financira samostalno, a onima koji su siromašniji ili na početku postojanja pomaže Svjetska obitelj kao što je i nama do sada pomagala. Za neko solidno funkcioniranje naše redakcije nama je potrebno oko 4.000 eura mjesečno. Do sada smo od naših slušatelja u prosjeku dobivali mjesečno oko 1.000 eura. Sigurni smo da kada bi svi bilo da su redoviti ili povremeni slušatelji mjesečno, ali redovito, dali samo po 1 ili 2 eura (tko može više, utoliko bolje!) mi bismo riješili ovo pitanje budući da ima oko 50.000 potencijalnih donatora! Taj iznos donacije zaista nije velik ali ni to ne daju svi koji bi mogli, pa smo sada u situaciji da zaista izgubimo jedini katolički radio u Srbiji.
Za što je sve potreban novac i imate li uposlenika u ovoj redakciji?
Imamo troje uposlenih koji imaju redovitu plaću i za koje uplaćujemo doprinose. Mjesečni troškovi tiču se plaća, troškova zakupa i održavanja predajnika, troškova autorskih i drugih srodnih prava nadležnim državnim tijelima, održavanja opreme i dr.
Zašto je važan opstanak ove radio postaje?
Radio Marija je jedini katolički radio u našoj državi! Ako to nije dovoljan razlog zašto je bitno imati ga, drugi se ne mora ni tražiti. Cilj našega programa je prije svega donositi Božji glas, Božju riječ u svaku kuću. Vrlo lijepo je poslanje Radio Marije izraženo u Posvetnoj molitvi koju često molimo na našem radiju, a upućena je Kraljici Radio Marije: Vjera i ljubav, nada i mir, poruka je koju želimo valovima Radio Marije donijeti u svaki dom. Svojim plaštem zakrili, o Djevice Marijo, patnje svijeta. Neka u Tebi nađu utočište: siromašni i bolesni, usamljeni i oni koji pate; i svi grješnici koji su u potrazi za istinom… Podari nam milost da povjereno poslanje ostvarujemo iskreno i predano; a ti, Marijo, potakni srca da na zemlji zavlada ljubav te da prepoznamo jedni u drugima braću i sestre.
Kako se slušatelji, odnosno čitatelji, mogu registrirati i na koji način se može pomoći Radio Marija?
Registriran slušatelj je onaj na papiru, ali pravi slušatelj je zapravo samo onaj koji stvarno i sluša naš program! Kada bismo bili samofinacirajući Svjetska obitelj ne bi ni marila koliko imamo registriranih slušatelja ili donatora! U tome i jest paradoks naše situacije. Slušajte nas i pomozite ako i koliko možete, širite vijest o našem radiju i našim potrebama i budite primjer drugima pa ćemo dobiti na masovnosti. Tako bi i onda onaj skromni 1 ili 2 eura riješio naš zajednički problem! Registracija: osobno u studiju ili pozovite: 024/600-099, sms: 063/385-260, Facebook ili web pristupnica ili na mail: radiomarija.srbija@yahoo.com. Donacija: župniku u crkvi ili u kasi u crkvi, s naznakom za hrvatsku redakciju, osobno u studiju, uplatom na račun: 160-324873-16.
Zahvaljujemo svima koji su već naši registrirani slušatelji i koji će to postati kao i svim dosadašnjim i budućim dobročiniteljima. Zahvaljujem i Hrvatskoj riječi što u svakom broju objavljuje naše kontakte i što izvještava o svim događanjima vezanim za naš radio.

Izvor: Hrvatska riječ (Ž. Vukov)

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Međunarodni okrugli stol - O Šokcima je rič
  • Tamo gdje tuga spava u Somboru
  • Predstavljanje ZKVH-a u Društvu hrvatskih književnika u Zagrebu
  • Uskrsni koncert u Maloj crkvi
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima