Radni susret predstavnika hrvatskih udruga kulture

Objavljeno: 26.07.2021. Pregleda: 38

udrugeKorona kriza je značajno utjecala na gotovo sve segmente naših života, pa tako i na rad udruga kulture, u prvom redu na smanjenje aktivnosti sekcija i broj manifestacija, ali i na gubitak entuzijama među članstvom. Upravo toj temi nove „ normalnosti" koju je donijela epidemija, ali i mogućnosti nadilaženja tih izazova bio je posvećen radni susret s predstavnicima udruga kojega je Hrvatsko nacionalno vijeće u suradnji s Zavodom za kulturu vojvođanskih Hrvata organiziralo u subotu, 26. lipnja 2021. godine, u Didinoj kući u Baču. Posljednji susret udruga održan je na jesen 2019. te se nastojalo sagledati koliko je spomenuta kriza utjecala na njihovu aktivnost te koji su modeli za daljnji rad. 

Predsjednik Izvršnog odbora HNV-a Lazar Cvijin je u uvodnom dijelu istaknuo važnost kulturnog amaterizma i njegovu snagu okupljanja širokog dijela pripadnika određene manjinske zajednice. Pozvao je udruge na daljnju suradnju s HNV-om istaknuvši značajne pomake u prethodnom razdoblju vezane za osnaživanje udruga, napose kada je riječ o osiguravanju prikladnog prostora.

Vidljiv utjecaj pandemije

Predsjednik Odbora za kulturu u HNV-u Vojislav Temunović govorio je o stanju u udrugama i planovima temeljem ankete koja je u ožujku ove godine poslana svim hrvatskim udrugama kulture. 
Kako je istaknuto, od četrdesetak udruga na anketu nisu odgovorile četiri udruge. Anketa je pokazala kako je pet udruga apsolutno prestalo s radom, a da se jedna udruga želi reaktivirati.
Glede planiranja, tek 22 udruge poslale su traženi plan rada, odnosno manifestacija za tekuću godinu. S tim u svezi, Temunović je potaknuo članove udruga da ozbiljnije pristupe kreiranju kalendara manifestacija kako ne bi dolazilo do preklapanja programa te da ažuriraju svoje osnovne podatke.

Osnaživanje i mediji

O mogućnostima kadrovskog osnaživanja i medijskom djelovanju udruga govorio je ravnatelj ZKVH-a Tomislav Žigmanov. Glede medijskog djelovanja, sugerirao je da kod najave događaja treba odrediti prioritete i liste medija, te da zarad veće vidljivost najave treba slati, ne samo hrvatskim (Hrvatska riječ, hrvatsko uredništvo Radio-televizije Vojvodine…) već i lokalnim medijima, uz pozivanje čelnika lokalnih uprava. U cilju angažmana i vidljivosti na internetu, istaknuo je jače uključivanje mladih i obrazovanih članova koji bolje poznaju nove medije (Facebook i Instagram), te koji u tom segmentu mogu pomoći promociju aktivnosti udruga.
Kao jednu od preporuka za osnaživanje i motiviranje članstva u post covid vremenima naveo je pružanje konkretnih obećanja o javnim nastupima i gostovanjima, a po pitanju kadrovskog osnaživanja udruga istaknuo je seminare koji su do sada organizirani unutar zajednice ali i seminare u Hrvatskoj, poput onih koje redovito priređuje Hrvatska matica iseljenika. 
Naglasio je i važnost zajedničkih manifestacija, međusobno pozivanje na skupove, suradnju s mjesnim crkvama, te uključivanje u projekte ZKVH-a (topoteku Kulturna baština Hrvata u Srbiji, slanje knjiga za zavičajnu knjižnicu Biblioteca Croatica, uključivanje u projekte digitalizacije i registar nematerijalne kulturne baštine). 
U cilju boljeg povezivanja, jedan od zaključaka sastanka je i pokretanje zajedničke Viber grupe udruga radi kvalitetnije i brže razmjene informacija o manifestacijama i natječajima.  

Iz kuta udruga

Subotnjem susretu u Baču nazočili su predstavnici dvadesetak udruga. 
Predsjednik ZHZ-a Ilija Okrugić iz Zemuna Branko Kajić kaže kako je epidemiološka situacija negativno utjecala na aktivnost te udruge, posebice njihova pjevačkog zbora. 
„ Jedno vrijeme su se održavale probe s manjim grupama pjevača, ali i to je u jednom trenutku stalo. U posljednjih mjesec dva smo krenuli s radom, zbor je nastupio na dvije manifestacije. Tako da ove godine planiramo održati naše manifestacije – Godišnji i Božićni koncert te jednu književnu večer nekog od hrvatskih autora iz Srbije. Kada su u pitanju društvene mreže, udruga nema Facebook stranicu, to nam je jedna od zadaća, a želimo napraviti i svoju internetsku stranicu", kaže Branko Kajić. 
Predsjednica HKPD-a Đurđin Marica Stantić također ističe kako je korona utjecala na rad njihove udruge, u smislu nemogućnosti održavanja proba folklorne sekcije i kontinuiteta rada s djecom.
„Ipak, uspjeli smo prošle godine organizirati naše manifestacije Rič pod đermom, u sklopu mjesne Dužijance, adventski program, izložbu ‘božićnjaka’ i Božićni koncert. Normalizacijom situacije nadamo se nastavku aktivnosti, te iste manifestacije planiramo i ove godine. Po meni, najvažnija poruka današnjeg susreta je zajedništvo udruga, da se što više povezujemo i surađujemo", kaže Marica Stantić.
HKPD Silvije Strahimir Kranjčević iz Berega prošle godine nije organiziralo manifestacije i gostovanja, ali ih je nepovoljna epidemiološka situacija, po riječima predsjednika udruge Milorada Stojnića, zbližila – radili su na uređenju svoje Šokačke kuće, fondu nošnje, obradi običaja. 
Ove bi godine voljeli održati dvije manifestacije – Mikine dane i program u čast književnika Ante Jakšića, ali nemaju sredstava, jer su od Grada Sombora dobili sredstva za druge namjene – redovitu djelatnost te obnovu rodne kuće Ante Jakšića. U kontekstu jedne od tema susreta, Stojnić kaže kako udruga svoje aktivnosti promovira preko novih medija – imaju Facebook ali i Instagram stranicu s lijepim brojem pratitelja. 

Izvor: Hrvatska riječ (D. B. P.)

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Međunarodni okrugli stol - O Šokcima je rič
  • Tamo gdje tuga spava u Somboru
  • Predstavljanje ZKVH-a u Društvu hrvatskih književnika u Zagrebu
  • Uskrsni koncert u Maloj crkvi
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima