Razgovor s Josipom Pavlovićem, predsjednikom HKD-a „Šid“ iz Šida

Objavljeno: 07.03.2018. Pregleda: 44

Josip PavlovicHKD Šid iz Šida ove će godine proslaviti osam godina postojanja. Proteklu godinu ocjenjuju kao veoma uspješnu, budući da su uz redovite projekte imali i nekoliko novih angažmana.
„Najvažnija aktivnost naše udruge vezana je za proslavu crkvenog goda Presvetog Srca Isusovog što je ujedno i proslava obljetnice našeg Društva. Potom svake godine organiziramo i manifestaciju u Sotu Pokažimo svima što znamo i imamo.

Za prošlu godinu mogu reći da smo stjecajem okolnosti odradili dvije neplanirane aktivnosti, a to je doček folklornog ansambla Pletenka iz Bitole koji djeluju u okviru HKC-a Branko Marulić iz tog makedonskog grada. Ugostili smo ih tri dana i mislim da je to bio veliki pothvat za naše relativno malo Društvo. U tome nam je pomogla šira društvena zajednica iz oblasti kulture našeg grada. Rekao bih da je kruna našeg dosadašnjeg rada bila i sudjelovanje u emisiji Lijepom našom u Tovarniku, na kojoj smo sudjelovali na poziv načelnice te Općine“, kaže predsjednik HKD-a Šid Josip Pavlović.

Koji su Vam planovi u 2018. godini?
Predstoji nam izborna godišnja skupština na kojoj će biti izabrano novo rukovodstvo Društva, počevši od predsjednika i članova uprave do Nadzornog odbora. Nadam se da će Društvo u budućnosti nastaviti održavati ovu razinu aktivnosti koja je dostignuta proteklih godina. U planu nam je i izdavanje kataloga u povodu pet godina rada likovne kolonije, kao i izdavanje monografije. U monografiji bi bile obuhvaćene najvažnije aktivnosti udruge u proteklih osam godina, uz popis imena onih ljudi koji su nas podržavali i pomagali. Time bi se sačuvalo od zaborava sve ono što je do sad učinjeno, a sam katalog i monografija bi predstavljali izuzetno koristan promidžbeni materijal u budućnosti, u smislu uspostavljanja novih kontakata s udrugama i institucijama iz oblasti kulture.
Koliko članova broji Udruga?
Naša udruga ima ukupno oko 200 članova. Od tog broja oko 70 je uključeno u rad naših sekcija: folklorne, tamburaške, sekcije veza i zlatoveza, književnog i likovnog kluba i dramske sekcije.
Koji su najveći problemi s kojima se suočavate u radu udruge?
Kao i u svim udrugama, tako i u našoj, problem je vrijeme pristizanja financijskih sredstava. Prva sredstva ne stignu sve do šestog mjeseca u godini. Iz općinskog proračuna stignu nešto ranije, a ostali dio tek pred kraj godine. Nama to predstavlja problem jer se sve naše aktivnosti odvijaju od ožujka do kolovoza. Drugi problem je zasićenost članstva te pad kvalitete i broja aktivnosti. Jednostavno, došlo je do zamora. Je li razlog tome što su naši članovi u proteklom razdoblju bili više angažirani i ne mogu odgovoriti broju nastupa ili je nešto drugo u pitanju, ne znam. Odlaze nam i mladi po završetku školovanja u Šidu u druge gradove, te nam nedostaje članova.

Izvor: Hrvatska riječ (S. D.)

Obaveštenje o kolačićima