Razgovor s Krešimirom Tkalcem, predsjednikom HKUPD-a „Stanislav Preprek“ iz Novog Sada

Objavljeno: 09.03.2018. Pregleda: 44

Kresimir Tkalac sl.2HKUPD Stanislav Preprek iz Novog Sada postoji od 2005. godine. Društvo je najpoznatije po literarnoj (Književni klub), te dramskoj sekciji i ženskoj pjevačkoj skupini, kao i po manifestacijama Preprekovo proljeće i Preprekova jesen. Od travnja 2017. godine predsjednik Udruge je Krešimir Tkalac.

„U 2017. godini Društvo je realiziralo više od trideset projekata. Ti projekti su prije svega bili usmjereni na održavanje tri glavne manifestacije: Preprekovo proljeće, Preprekova jesen i Godišnji koncert, ali i na veću vidljivost Društva kroz predstavljanje na Salonu knjiga u Novom Sadu, te Sajmu knjiga u Beogradu.

Kako bi Društvo bilo vidljivo i u virtualnom prostoru, nastavili smo s redovitim održavanjem naše internetske stranice www.stanislavpreprek.org, te implementacijom online prodavaonice knjiga. Osim rečenog, spomenuo bih i gostovanje ženske pjevačke skupine u Makedoniji, na festivalu Ohridski biser“, kaže Tkalac.

Što planirate u 2018. godini?
U 2018. godini naš fokus ostaju tri glavne manifestacije i njihov daljnji razvoj. S druge strane, osim sudjelovanja na Salonu knjiga i Sajmu knjiga, planiramo se predstaviti na Interliberu u Zagrebu. Također, prisustvo u online svijetu i projekti digitalizacije bit će dio naših ciljeva – tu imamo nekoliko zanimljivih projekata i ako ih uspijemo realizirati, bit će to još jedan odista originalan doprinos Prepreka očuvanju hrvatske kulture u Vojvodini i jedan novi pravac bitan za budućnost Udruge. Naravno, pokušat ćemo kroz organizaciju i sudjelovanje na raznim književnim i umjetničkim događanjima (Novosadski klub, Winter fest, projekt Grada kulture…) raditi na daljnjoj afirmaciji hrvatske zajednice u Novom Sadu. Za mene kao predsjednika posebno su bitna dva cilja – oživjeti rad Dramske sekcije i pomladiti Društvo.

Koliko članova imate i koji su vam najveći problemi u radu?
HKUPD Stanislav Preprek ima šezdesetak članova. Poglavito je riječ o umirovljenicima, ali u posljednje vrijeme bilježimo priljev članova svih generacija, čak i pučkoškolaca. Ono što krasi članove jest puno energije i dobrih ideja i često ne bude lako sve ih ispratiti i podržati kroz pisanje odgovarajućih projekata. Vjerujem da, poput većine udruga, imamo dva krucijalna problema: prostor i financije. Naime, HKUPD Stanislav Preprek svih ovih godina djeluje a da nema svoje prostorije. Dobrotom patera Karla koristimo prostorije franjevačkog samostana u Novom Sadu. Na planu financija ničega novoga – još uvijek proračun zatvaramo tako što članovi Društva daju svoja sredstva. Dakle, i dalje kao udruga radimo na rubu održivosti.

Izvor: Hrvatska riječ (I. A.)

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Preprekovo proljeće 2024.
  • Predstavljanje ZKVH-a u Društvu hrvatskih književnika u Zagrebu
  • Uskrsni koncert u Maloj crkvi
  • Zavod u Noći muzeja otvara izložbu posvećenu Hrvatskom narodnom kazalištu u Subotici
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima