Razgovor s Zvonimirom Rajkovićem, predsjednikom Zajednice Hrvata Zemuna - knjižnice i čitaonice „Ilija Okrugić“

Objavljeno: 09.03.2018. Pregleda: 49

Zvonimir RajkovicZajednica Hrvata Zemuna – Knjižnica i čitaonica Ilija Okrugić iz Zemuna osnovana je 2002. Prošla godina im je, kažu, protekla radno, kako u njihovoj knjižnici, tako i glede njihova zbora Odjek.
„U okviru knjižnice radilo se na katalogizaciji knjižnog fonda, kao i s čitateljima. Uz pomoć profesorice Jasne Melvinger tiskali smo drugo izdanje lirskih pjesama Ilije Okrugića Srijemca, koje je ona priredila. Do realiziranja tog projekta je došlo uz pomoć Veleposlanstva Republike Hrvatske u Beogradu i Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske.

Drugi vid aktivnosti odvijao se preko našeg zbora Odjek koji je nastupao na manifestacijama u Vojvodini, te gostovao na Hvaru, a kruna njihovog rada bila je sudjelovanje na poznatom božićnom koncertu u Ciboni, u Zagrebu“, kaže predsjednik Udruge Zvonimir Rajković.

Koji su vam planovi u ovoj godini?
Naš zbor Odjek intenzivno vježba za nastupe od lokalnog značaja. Osim toga, pripremaju se i za manifestaciju Srijemci Srijemu koja će biti održana 2. lipnja u Zemunu. Potom slijede gostovanja u Hrvatskoj. Moram napomenuti da će 3. ožujka biti održana izborna skupština Zajednice na kojoj ću ja odstupiti kao predsjednik. Smatram da na vodeće mjesto trebaju doći ljudi s novim idejama, koji će svojim trudom produžiti rad naše udruge.

Koliko Zajednica broji članova i koji su vam najveći problemi u radu?
Društvo trenutno broji 85 članova. Članstvo se smanjuje, jer priroda čini svoje. Mortalitet nam je veliki, a članstvo uglavnom čine osobe srednje i starije dobi. Glede problema u radu, rekao bih, a da ne djelujem neskromno, sve je problem. Kad nemaš ništa, sve ti je potrebno. Počevši od samog prostora koji je problem gotovo svim udrugama, osim kod nekoliko sretnika koji ga posjeduju. Trebalo bi nam bolje financijske skrbi od strane Srbije, kao i od matice od kojih i dobijamo izvjesnu pomoć, ali je nedovoljna. Također, potreban je i bolji odnos lokalne samouprave prema nacionalnim manjinama.

Izvor: Hrvatska riječ (S. D.)

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Predstava Triput Bog pomaže
  • Najava: Svečana akademija povodom 15 godina rada ZKVH-a
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima