Razgovor s Matom Matarićem, predsjednikom HKUD-a „Vladimir Nazor“ iz Sombora

Objavljeno: 01.03.2018. Pregleda: 30

Mata MataricHKUD Vladimir Nazor iz Sombora je u 2017. godini napunio 81 godinu rada. Organizirali su sve planirane manifestacije kao što su Veliko bunjevačko šokačko prelo, Dužionicu, radionice zlatoveza u suradnji sa Šokačkom granom iz Osijeka, kiparsko-grnčarsku radionicu u suradnji sa školom Vuk Karadžić, likovnu koloniju Colorit, Međunarodnu smotru amaterskih dramskih društava, Divojački vašar, obilježavanje obljetnice Društva, Božićni koncert...

„U našoj udruzi aktivno radi čak 11 sekcija kojima se moraju osigurati optimalni uvjeti za rad u Hrvatskom domu, odnosno našem vlastitom prostoru od 1.400 četvornih metara. Na svim natječajima koji su bili otvoreni od Državnog ureda za Hrvate izvan Hrvatske, Veleposlanstva RH, ZKVH-a, HNV-a, Grada Sombora, AP Vojvodine i Ministarstva kulture uspjeli smo osigurati sredstva za rekonstrukciju dijela zgrade. U studenome smo bili organizatori Festivala amaterskog folklora na kome su sudjelovale udruge nacionalnih manjina, jedna udruga većinskog naroda i mi iz Nazora. Ovo je prvi puta da se od 2002. godine, kada se u naše Društvo vratio hrvatski predznak, u Hrvatskom domu održala multietnička manifestacija. Ponosni smo na to što smo dobili plaketu od Općine Rešetari u Hrvatskoj za dugogodišnju suradnju. Ima toga još, ali i ovo što smo naveli govori o veoma velikom angažiranju svih sekcija i pojedinaca, pa možemo konstatirati kako je 2017. godina bila uspješna u našem Nazoru“, kaže predsjednik udruge Mata Matarić, dodajući da su im manifestacije bile odlično posjećene.
Planovi Udruge za 2018. godinu?
Ova godina je izborna u Društvu, a i u HNV-u. Sabor će biti održan u svibnju i na njemu će se birati novo vodstvo a potencirat će se uključivanje mlađih članova, koji uz potporu starijih i iskusnijih članova trebaju osigurati i dalje uspješan rad Nazora. Također, aktivno ćemo sudjelovati na izborima za novi saziv HNV-a. Društvo je živi organizam i prilagođava se situaciji u smislu cjelogodišnjih aktivnosti. Dio naših planova za 2018. godinu je i sudjelovanje folklorne i tamburaške sekcije potpomognute pjevačkim zborom na zagrebačkoj Smotri folklora.
Koliko aktivnih članova imate?
Trenutačno je stotinjak aktivnih članova koji su angažirani u sekcijama, 30 je u Upravnom odboru, od kojih u Izvršnom odboru 9. Članske iskaznice ima još oko 150 članova koji uredno dolaze na naše manifestacije i plaćaju članarinu. To je oko 300 što aktivnih kreatora i izvođača programa što članova. Većina se skuplja na godišnjem Saboru.
U najkraćem, koji su najveći problemi s kojima se Udruga suočava u radu?
Problem je što se ne mogu realizirati veće manifestacije ili ozbiljnija gostovanja naših sekcija, što utječe na manju zainteresiranost za dolaske na probe. A za gostovanja su potrebna značajna sredstva, napose za troškove prijevoza. Za tu namjenu smo dobili skromna sredstva od 30.000 dinara na natječaju ZKVH-a i 20.000 dinara od Pokrajinskog tajništva za kulturu, informiranje i odnose s vjerskim zajednicama. Voljeli bismo da naša krovna institucija HNV više podupire gostovanja hrvatskih udruga u matičnu domovinu. Uložili smo u novu garderobu za folkloraše, pjevače i tamburaše, ali nismo financijski sposobni kupiti original bunjevačku nošnju. Nemamo glazbene instrumente, osim tri tambure i dva begeša, pa izvođači koriste vlastite, nemamo ni sredstava tiskati knjigu o salašima Nenadić. I dalje nam nedostaje polovica sredstava potrebnih za tiskanje Miroljuba. Polovicu troška tiskanja Miroljuba nadoknađuje nam HNV, ali stalni problem je ona druga polovica.

Izvor: Hrvatska riječ (Z. V.)

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Međunarodni okrugli stol - O Šokcima je rič
  • Tamo gdje tuga spava u Somboru
  • Predstavljanje ZKVH-a u Društvu hrvatskih književnika u Zagrebu
  • Uskrsni koncert u Maloj crkvi
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima