Razgovor s Mladenom Šimićem, predsjednikom HKU „Antun Sorgg“ iz Vajske

Objavljeno: 01.03.2018. Pregleda: 27

Mladen SimicHKU Antun Sorgg je najmlađa udruga u hrvatskoj zajednici u Srbiji, treća u Vajskoj. Osnovana je u srpnju 2017. godine, a ponijela je ime jednoga od svećenika koji su svojedobno vodili župu u Vajskoj. „Kako smo tek početkom druge polovice 2017. godine osnovani, ne možemo se pohvaliti pretjeranim aktivnostima. Prema Statutu, udruga je osnovana s ciljem očuvanja tradicije, običaja i govora šokačkih Hrvata u Vojvodini.

Udruga će se, među ostalim, baviti i istraživanjem života i djela Antuna Sorgga, a u radu ćemo se u velikoj mjeri oslanjati na crkvu. Jedan od prvih službenih projekata naše udruge u prošloj godini bila je svečana akademija uoči mise zahvalnice, održana u crkvi sv. Jurja u Vajskoj, u znak sjećanja na sve župnike koji su ovdje službovali od osnutka župe do danas“, kaže predsjednik udruge Mladen Šimić.
Što planirate u 2018. godini?
Prva akcija nam je organizacija Šokačke večeri u restoranu Bački Dvor na jezeru Provala u Vajskoj, 10. veljače. Možemo reći i to da karata u prodaji za taj događaj više nema. Naredni kulturni događaj bila bi organizacija likovne kolonije u lipnju. Već 2. srpnja planiramo organizaciju proslave Zavjetnog dana Vajske. Pokušavamo doći do preciznih podataka, ali datum još nismo uspjeli utvrdili. Za ovu prigodu pokušali bismo okupiti raseljene Hrvate iz svih krajeva Bačke. Ovoga tjedna bili smo u Tuzli dogovoriti obilježavanje 330 godina od deseljavanja Hrvata Šokaca iz Gradovrha u bačko Podunavlje. Pokušat ćemo organizirati i Uskrsni koncert, tijekom godine jednu književnu večer i zaključiti je Božićnim koncertom. To su naši planovi za sada, a hoće li nam još nešto iskrsnuti, pokazat će vrijeme. Sve u svemu, čitatelji Hrvatske riječi će o svakom našem projektu biti obaviješteni.
Koliko članova imate i koji su najveći problemi s kojima se susrećete u radu?
Prvi i najveći problem je svakako nedostatak mladih ljudi. Kao i veliku većinu vojvođanskih gradova i sela tako je i Vajsku pogodila kriza, pa je veliki dio mladih zauvijek iselio, jednostavno rečeno, otišli su trbuhom za kruhom. Kako smo mi novoosnovana udruga, teško mi je točno odrediti koliko članova imamo. Taj broj varira, ima nas pedesetak, a znatno je više simpatizera. Drugi veliki problem je nedostatak financijskih sredstava, kako bismo mogli sve naše projekte provesti u djelo. Mi se ne predajemo, hrabro idemo naprijed i tražimo investitore izvan ovih područja, pa smo tako našli ljude koji žele da ova udruga uspije, a čak će nas i finacijski podupirati koliko to bude u njihovoj moći.

Izvor: Hrvatska riječ (I. A.)

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Predstava Triput Bog pomaže
  • Najava: Svečana akademija povodom 15 godina rada ZKVH-a
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima