Razgovor s Krunoslavom Đakovićem, predsjednikom HKC-a „Srijem - Hrvatski dom“ iz Srijemske Mitrovice

Objavljeno: 01.03.2018. Pregleda: 37

Krunoslav DjakovicHrvatski kulturni centar Srijem – Hrvatski dom iz Srijemske Mitrovice prošle je godine obilježio značajan jubilej, 20. obljetnicu od obnove rada udruge. Manifestaciju, koja je održana u tom povodu izdvajaju kao jednu od najznačajnijih kada je u pitanju 2017. godina. Također, kao značajno ističu i priznanje Hrvatskog nacionalnog vijeća za doprinos kulturi Dr. Josip Andrić koju su tim povodom dobili.

„Prošla godina nam je bila vrlo plodna, posebno za folklorni odjel koji je imao oko 15 nastupa u Hrvatskoj i u Srbiji, što se nije dogodilo dugi niz godina. Imali smo veliki koncert u povodu naše 20. obljetnice. Tako da prošlu godinu mogu okarakterizirati kao veoma plodnonosnu“, kaže predsjednik ove udruge Krunoslav Đaković.

Koji su Vam planovi za 2018. godinu?
Ove godine želimo završiti ono što smo započeli prošle godine a to je izdavanje monografije u povodu 20 godina rada Društva. Veći dio toga je već pripremljen, a trenutno se priprema njeno tiskanje, koje nismo stigli iz tehničkih razloga odraditi u prošloj godini. Također, želimo nastaviti s radom svih sekcija, a što se tiče folklornog odjela u planu nam je da uradimo novu koreografiju i da obnovimo nošnju i obuću, koja nam je prijeko potrebna za određene koreografije.
Koliko akivnih članova ima udruga?
HKC Srijem trenutno ima oko 200 registriranih članova. Simpatizera ima i više, dok aktivnih članova u folklornom odjelu ima oko 40. Imamo aktivne članove i u tamburaškoj, sportskoj, likovnoj sekciji i u književnom odjelu.
Koji su najveći problemi s kojima se udruga suočava u radu?
Problemi su uglavnom financije. Prošle godine smo malo bolje stajali kada su materijalna sredstva u pitanju, s obzirom na to da smo slavili jubilej, pa smo dobili nešto više sredstava i od samog Grada, Pokrajine i Veleposlanstva Hrvatske. Postoje i neki drugi problemi. Hrvatski dom nam nije službeno vraćen, a i troškovi njegovog održavanja su veliki. Kada bi nam on bio vraćen, stvari bi bile drugačije a imali bismo i mogućnost da nešto poduzmemo na sanaciji samog objekta. Ovako, kada bismo i htjeli nešto poduzeti, potrebna nam je obimna dokumentacija kako bismo to učinili. To nam je najveći problem, ali sa zadovoljstvom mogu reći da sada nailazimo na razumijevanje kako Veleposlanstva Hrvatske tako i drugih hrvatskih institucija u Srbiji da se pravno pitanje Hrvatskog doma konačno riješi.

Izvor: Hrvatska riječ (S. D.)

Obaveštenje o kolačićima