Svečanom misom obilježen jubilej: Pola stoljeća Subotičke biskupije

Objavljeno: 01.03.2018. Pregleda: 31

grb suboticke biskupijeNa blagdan obraćenja svetoga Pavla, 25. siječnja 1968. godine, papa Pavao VI. potpisao je dekret da Bačka apostolska administratura postaje Subotičkom biskupijom. Istoga dana, 50 godina poslije (2018.) u subotičkoj katedrali-bazilici sv. Terezije Avilske služena je svečana dvojezična biskupska misa koju je predvodio mons. Ivan Pénzes, subotički biskup uz koncelebraciju svećenika Subotičke biskupije.

Po riječima mons. Pénzesa, ovaj dekret je u ožujku iste godine objavljen u službenom listu Osservatore romano, dok je 30. lipnja svečano proglašena biskupija Subotičkom biskupijom, a svečanosti je tada nazočio i kardinal Franjo Šeper, zagrebački nadbiskup. Za prvog biskupa Subotičke biskupije imenovan je biskup Matija Zvekanović, a dan prije ovoga slavlja sadašnji biskup mons. Pénzes je skupa s još trojicom đakona, zaređen za svećenika.

Govoriti veselu vijest 

„U evanđelju stoji: ‘Isus šalje svoje učenike da veselu vijest pronose svijetom’. Uvijek ću se diviti svećenicima ove biskupije zbog toga što su znali širiti veselu vijest i u vremenima koja nisu bila vesela“, riječi su mons. Stjepana Beretića, katedralnog župnika koji je u prigodnoj homiliji podsjetio vjernike da je Subotička biskupija između dva svjetska rata imala oko 200 svećenika, te nekoliko stotina časnih sestara, dodajući kako je nakon ovog rata biskupija ostala siromašnija za 200 tisuća katolika uglavnom njemačke nacionalnosti.
Spomenuo je i kako je 1968. godine Subotička biskupija imala preko 50 bogoslova koji su studirali u Đakovu, Zagrebu, Rijeci, Innsbrucku i Rimu.
„Naša biskupija je imala uvjerljive, prave svećenike. U teškim vremenima znali su govoriti veselu Isusovu vijest. Tako su znali govoriti da su se sjemeništa susjednih biskupija punila našim bogoslovima. To je govor vesele vijesti“, kazao je mons. Beretić i zapitao se što se s nama danas događa, kada toliki vjernici napuštaju grad, biskupiju. „I sada treba znati govoriti veselu vijest, treba znati ovome malenom stadu nešto lijepo reći, a nema ništa ljepše od toga što Gospodin Isus govori ‚Približilo se kraljevstvo nebesko, obratite se i vjerujte evanđelju‘. Siguran sam da će i naš biskup i naši svećenici nastaviti putem onih svećenika koji su gledali umiranje i patnju tolikih drugih svećenika, koji su gledali progon naših vjernika, a znali su govoriti veselu vijest. Neka dragi Bog blagoslovi Bačku, da uvijek imamo dobrih, uvjerljivih i radosnih svećenika“, kazao je mons. Beretić.
Pjevanje pod svetom misom predvodili su učenici Muzičke škole u Subotici, koja ove godine obilježava 150 godina postojanja i djelovanja, te su ova dva jubileja bila povod za susret. Zborom i orkestrom, koji su izveli Schubertovu misu u G-duru, ravnao je vlč. Csaba Paskó.
Svečanost koja će biti upriličena u povodu 50. obljetnice Biskupije bit će proslavljena 29. i 30. lipnja ove godine.

Izvor: Hrvatska riječ (Ž. Vukov)

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Predstava Triput Bog pomaže
  • Najava: Svečana akademija povodom 15 godina rada ZKVH-a
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima