Razgovor s Zvonkom Tadijanom, predsjednikom KPZH-a „Šokadija“ iz Sonte

Objavljeno: 28.02.2018. Pregleda: 30

Zvonko TadijanZa KPZH Šokadija iz Sonte protekla je godina bila uobičajeno radna i usmjerena na napore da se u vrlo teškim uvjetima održi kontinuitet rada udruge.

„Kad kažem teški uvjeti, prvenstveno mislim na raseljavanje naših ljudi iz Sonte, najčešće u zemlje EU. Na našu veliku žalost, iseljavaju se cijele obitelji, što je, gledano dugoročno, nemjerljiv gubitak. Svjedočili smo i odlasku jedne divne generacije mladih iz našeg folklornog odjela, zbog školskih i drugih obveza. Moram naglasiti da su ovi mladi plesači u KPZH počeli još u dječjem odjelu i stasali kod nas, ali to se nama ciklično događa već godinama, isto kao i u drugim udrugama u malim sredinama poput naše.

Osim svih ovih nepovoljnih okolnosti, mi smo u 2017. uglavnom uspjeli realizirati gotovo sve planirano. Imali smo više folklornih nastupa na raznim manifestacijama od kojih bih izdvojio Šokci i baština, koja je ove godine održana u Somboru, Grožđebal i slično. Uspješno smo organizirali našu likovnu koloniju, Šokačko veče, sudjelovali smo u projektu naše slikarice Ane Tudor u predstavljanju platna Kilometar Dunava. Najviše smo se angažirali na uređenju naše Šokačke kuće, privodeći ju, korak po korak, njezinoj namjeni. Može se reći da je kuća u takvom stanju da se u njoj već mogu organizirati razni programi i projekti. Također, nastavljen je rad s dječjom folklornom sekcijom i nadamo se da ćemo iz toga pomlatka za jedno vrijeme opet imati nove plesače i pjevače. Tijekom 2017. godine najveći problem bilo nam je i dosta kasno pristizanje financijskih sredstava, tako da neke planirane aktivnosti nisu bile realizirane u onom opsegu u kojem su zamišljene“, kaže predsjednik udruge Zvonko Tadijan.

Što planirate u ovoj godini?

U 2018. godini planiramo nastaviti s našim već započetim aktivnostima, ali i s novim, u svim smjerovima kao i do sada. KPZH Šokadija mora ostati prepoznatljiva kao bitan čimbenik u čuvanju tradicijske baštine i kulture hrvatskog stanovništva iz ovog dijela Bačke. U ovoj godini prioritet će nam biti nastavak rada s djecom i mladima, te realizacija planiranih kulturnih sadržaja u Šokačkoj kući. Vrlo je bitno i održavanje kontinuiteta pojavljivanja na folklornim manifestacijama, organiziranje vlastitih manifestacija, suradnja s udrugama iz zemlje i inozemstva. Već u prvom kvartalu održat ćemo izbornu skupštinu udruge. Vjerujem da će doći do stanovitih promjena u kadrovskim rješenjima, pa je vrlo moguće da ćemo upravo zbog tih promjena poslije skupštine definirati još neke prioritete.

S kojima problemima se Udruga suočava?

Najveći problem nam je rapidno smanjenje broja, ali i starenje aktivnog članstva. Mladi u velikom broju odlaze s kartom u jednom smjeru, dio je, za sada samo privremeno, napustio Sontu radi školovanja ili uposlenja u većim urbanim sredinama. Tako smo jednu cijelu postavu folkloraca izgubili kad su bili u najproduktivnijim godinama. Tu smo nemoćni i ostaje nam samo nada da ćemo, bez obzira na poteškoće, uspjeti opstati.

Izvor: Hrvatska riječ (I. A.)

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Uskrsni koncert u Novom Sadu
  • Uskrsni koncert HKPD-a Jelačić
  • Zavod u Noći muzeja otvara izložbu posvećenu Hrvatskom narodnom kazalištu u Subotici
  • Predstavljanje knjige „Tragovi trajanja“ o Hrvatskom groblju u Boki
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima