Razgovor s Marijom Šeremešić, predsjednicom UG „Urbani Šokci“ iz Sombora

Objavljeno: 28.02.2018. Pregleda: 32

Marija SeremesicUdruga građana Urbani Šokci iz Sombora djeluje od 2008. a njihova misija je njegovanje kulture i običaja bačkih Hrvata, posebice Šokaca. Proteklu, 2017., godinu ocjenjuju najuspješnijom do sada.

„Konačno su svi napori i uloženi trud glede pribavljanja sredstava glede prepoznavanja naše udruge i naših projekata, kako u zajednici tako i u sredini gdje djelujemo, dali rezultate. Što se tiče sredstava koje smo pribavljali na natječajima relativno smo zadovoljni i ta sredstva pratila su programe koje smo realizirali.

Bili smo domaćini zajedničke manifestacije Šokci i baština, koja je održana u somborskom kazalištu i koja je lijepo ispraćena od gledatelja, predstavnika grada i hrvatske zajednice. Naš redoviti program su Dani hrvatske kulture koji se sastoji iz dva dijela – kulturno-umjetničkog programa i međunarodnog okruglog stola O Šokcima je rič na kome je i ove godine sudjelovalo desetak predavača, prije svega znanstvenika s osječkog sveučilišta. Radove s dva okrugla stola planiramo uskoro objaviti u Zborniku. Također, u 2017. tiskali smo knjigu Monoštor u povijesti, a to je prva od tri knjige o tom mjestu koje planiramo“, kaže predsjednica Udruge Marija Šeremešić.

Što su vam planovi u 2018. godini?

I ove godine nastavljamo suradnju s udrugom Pasionska baština. Na Pasionskim svečanostima, koje će biti održane u Zagrebu tijekom korizme, naš predstavnik bit će pjevačka skupina Musica Viva iz Sombora. Na simpoziju, koji će biti u lipnju u Gospiću, naša tema bit će usporedba običaja ovdašnjih Bunjevaca s Bunjevcima Krivog puta. Na natječaj Grada Sombora prijavili smo projekt Ri(je)č i slika, što je dvodnevna manifestacija tijekom koje će biti održana likovna kolonija i predstavljeni šokački bećarci koje planiramo tiskati u jednu knjigu, a primjerke te knjige dobile bi svaka udruga šokačkih Hrvata. U ovoj godini trebaju biti objavljene i preostale dvije knjige iz trilogije Monoštor u povijesti. Naravno, i ove godine planiramo održati Dane hrvatske kulture.

Koliko aktivnih članova Udruga ima?

Naša je udruga prilikom osnivanja imala 25 članova, poslije pet godina taj broj smanjen je na 23 člana. Imamo pomoć u istraživačkom radu mnogih koji nisu formalno članovi udruge, ali su uvijek spremni za suradnju. Što se tiče mladih, aktivno ih je desetak u udruzi. Tu su zatim članovi koji su spremni pomoći u pripremi i organizaciji naših programa i manifestacija.

Koji su najveći problemi s kojima se Udruga suočava u radu?

U ovoj godini naša će udruga zaokružiti desetogodišnji rad i nakon tih deset godina naša udruga završava rad. Nisu nama problem više financije, već su problem ljudi. Svake godine nas je sve manje. Imali smo nekada više od 20 mladih aktivnih članova, ali dosta njih više nije aktivno, jer su otišli u inozemstvo, osnovali su svoje obitelji, zaposlili se. Tu su oni kada je potrebno pomoći oko neke manifestacije, ali to nije dovoljno za uspješan rad neke udruge.

Izvor: Hrvatska riječ (Z. V.)

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Međunarodni okrugli stol - O Šokcima je rič
  • Tamo gdje tuga spava u Somboru
  • Predstavljanje ZKVH-a u Društvu hrvatskih književnika u Zagrebu
  • Uskrsni koncert u Maloj crkvi
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima