Razgovor s Vlatom Ćaćićem, predsjednikom HKPD-a „Tomislav“ iz Golubinaca

Objavljeno: 28.02.2018. Pregleda: 33

Vlatko CacicU HKPD-u Tomislav iz Golubinaca proteklu godinu ocjenjuju kao veoma uspješnu.

„Imali smo veliki broj nastupa među kojima bih izdvojio jedno za nas posebno važno gostovanje u Topuskom u Hrvatskoj. U Društvu je prošle godine obnovljen i rad folklorne sekcije. Organizirali smo manifestacije Mačkare i Večeri i noći Ilije Žarkovića Žabara. Sa svojim mačkarama sudjelovali smo na nekoliko karnevala: u Leskovcu, Šapcu... tako da očekujemo da će nam oni i uzvratiti posjet. Istaknuo bih i da smo ove godine bili domaćini velike manifestacije veoma značajne za srijemske udruge, a to je manifestacija Srijemci Srijemu. Ugostili smo preko 300 gostiju i nadam se da smo bili dobri domaćini“, kaže predsjednik HKPD-a Tomislav Vlatko Ćaćić.

Planovi udruge u ovoj godini?

I ove godine naš tamburaški orkestar sudjelovat će na dva velika festivala tamburaških orkestara: u Osijeku i u Rumi. Također, organizirat ćemo našu tradicionalnu manifestaciju Mačkara koje će biti 10. i 11. veljače, kada očekujemo veliki broj posjetitelja. Jedan od naših najvećih planova jest da uđemo u Federaciju europskih karnevalskih gradova. S našim Mačkarama gostovat ćemo u Sloveniji, Hrvatskoj i ovdje u Srbiji u Šapcu gdje očekujemo dolazak komisije FEEC-a, s kojima ćemo razgovarati o tim mogućnostima. U Federaciji su nam rekli da imamo uvjete postati karnevalsko mjesto, ali nam je za to potrebna podrška lokalne samouprave i drugih struktura vlasti, kako bismo mogli primiti veći broj gostiju. Također, u planu nam je obnoviti rad dramske sekcije koja je imala tradiciju u našem Društvu i imamo veliku želju da je ponovno oživimo.

Koliko aktivnih članova u Udruzi imate?

U rad Društva uključeno je oko 200 članova, a aktivnih ima oko 100. U nastupima sudjeluju i stariji i mlađi članovi, što smatram da je veliki uspjeh za nas. Mi smo zadovoljni i nastojat ćemo da Društvo i dalje napreduje i da osnujemo i neke druge sekcije.

Najveći problemi s kojima se Udruga suočava?

Nedovoljna financijska sredstva najveći su problem u radu Udruge. Svjesni smo koliko se danas malo sredstava izdvaja za kulturu iz svih struktura vlasti. Mi imamo dosta naših članova koji podržavaju aktivnosti Udruge, tako da unatoč problemima i zahvaljujući potpori pojedinaca opstajemo. Problema bude i u samom radu Udruge, ali na kraju kada se sve sabere i kada svoj rad trebamo predstaviti široj javnosti, mi to uradimo skoro profesionalno bez obzira na to što smo amatersko društvo i što, kao i svi ostali, imamo izvjesnih teškoća u radu.

Izvor: Hrvatska riječ (S. D.)

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Međunarodni okrugli stol - O Šokcima je rič
  • Tamo gdje tuga spava u Somboru
  • Predstavljanje ZKVH-a u Društvu hrvatskih književnika u Zagrebu
  • Uskrsni koncert u Maloj crkvi
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima