Roman Dražena Prćića „Tajna provincije“ predstavljen u Osijeku

Objavljeno: 12.01.2014. Pregleda: 44

Predstavljanje D Prcic Osijek2013-mU ugodno popunjenoj dvorani knjižare „Nova“ u Osijeku 18. prosinca 2013. godine predstavljena je nova knjiga „Tajna provincije“ Dražena Prćića, subotičkog Osječanina, kako ga je predstavio Ivica Vuletić, vlasnik spomenute knjižare koji je imao i ulogu promotora, dok je ulomke iz romana čitao glumac Milenko Ognjenović.

Posjetiteljima se prvo obratio direktor nakladničke kuće ovoga romana „Grafike“, Drago Jurilj i zahvalio autoru na uspješnom početku suradnje, koja obećava. Naravno da su prvotno išli u provjeravanje, no povratne su informacije govorile da je riječ o nadarenom mladom autoru koji u dvadesetak godina tiskao desetak romana, čije se knjige prodaju u zapaženoj tiraži, autori čijih je nekoliko romana doživjelo i nekoliko izdanja i prevođeni su na četiri, pet jezika. Sve to govori kako je Grafika ušla u jedan zanimljiv projekt, i baš zato vjeruje da je ovo tek početak jedne plodne suradnje, a Grafika je voljna tiskati i one knjige koje su do sada tiskane u Subotici, ali se nisu pojavljivale na hrvatskom tržištu.

I Ivica Vuletić je pohvalno govorio o autoru i spomenuo da je knjižara „Nova“ otvorena za sve hrvatske autore iz Vojvodine, prvenstveno iz Subotice koja je grad prijatelj Osijeku. Ta suradnja Osijeka i Subotice je višeslojna i višeznačna, pa je on, kao predsjednik osječkog ogranka Matice hrvatske baš s prijateljima iz Subotice radio na uspostavi uspješne suradnje i uspostavili su festival matičinih ogranaka u Subotici, Pečuhu, Tuzli i Osijeku.

U Osijeku, a naravno i u klubu knjižare „Nova“ gostovali su mnogi autori, Tomislav Žigmanov, Mirko Kopunović, Milovan Miković, pa i dr. sc. Slaven Bačić, kada je predstavljan „Leksikon podunavnskih Hrvata – Bunjevaca i Šokaca“. Sada su ugostili subotičkog autora koji se ovdje pozdravio s većinom pristiglih posjetitelja, jer je u mladosti živio i studirao u Osijeku.

Dražen se predstavio čitateljima, predstavljajući svoju dosadašnju produkciju dugu 21 godinu u kojoj je objavljeno 12 romana i predstavio se kao pisac knjiga koje se čitaju, i to je ono što ga tjera naprijed, da i dalje piše. „Tajna provincije“ je roman zahvale Osijeku, gdje je proveo najljepše godine. Ovo je na neki način hommage Osijeku jer Osijek to zaslužuje, a nije isključeno da će i radnja nekih budućih uradaka biti smještena u Osijek i Slavoniju, kazao je Prćić. Baš kao i brojni autori koji su promovirali svoje knjige u Osijeku, i Dražen se žali da je hrvatskim autorima iz Vojvodine teško doći do nakladnika u Hrvatskoj, državi koju smatraju svojom, i evo, i sam je dugo čekao da mu tiskaju knjigu. Ipak, uvjeren je da dolaze bolja vremena, da ovo neće biti i posljednja knjiga tiskana u Hrvatskoj, jer nakon uvjeravanja iz osječke „Grafike“ ima na čemu temeljiti svoj optimizam.

Tekst i fotografija: Slavko Žebić

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Preprekovo proljeće 2024.
  • Predstavljanje ZKVH-a u Društvu hrvatskih književnika u Zagrebu
  • Uskrsni koncert u Maloj crkvi
  • Zavod u Noći muzeja otvara izložbu posvećenu Hrvatskom narodnom kazalištu u Subotici
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima