„Likovni tragovi Ivana Tikvickog Pudara“ u subotičkom Gradskom muzeju

Objavljeno: 12.01.2014. Pregleda: 40

Slika-Pudara„Likovni tragovi Ivana Tikvickog Pudara“ naziv je izložbe koja je 18. prosinca 2013. godine otvorena u Gradskom muzeju Subotica, u povodu stote obljetnice od rođenja ovoga zavičajnog slikara. Postav izložbe čini četrdeset radova nastalih u razdoblju od 1943. do 1980. godine, a u pitanju su karikature, portreti, gradske i seoske vedute te pejzaži (voćnjaka, vinograda, kukuruzišta) kao možda najupečatljiviji dio slikareva opusa. Izložena djela su iz privatnog vlasništva (slikareve kćeri Vesne Karadžić i njegova prijatelja, danas umirovljena odvjetnika Grge Bačlije), te iz zbirke Gradskog muzeja.

U pratećem dokumentarističkom segmentu postava mogu se vidjeti i katalozi izložbi na kojima je Pudar sudjelovao, novinski napisi o njemu, kao i primjerak „Šaljivih hrvatskih narodnih pripovijedaka (bunjevačkih)“ Balinta Vujkova iz 1958., koje je ilustrirao.

Izlozba PudarSU2013-3Autorica izložbe i pratećeg kataloga je povjesničarka umjetnosti Ljubica Vuković-Dulić. Po njezinim riječima, cilj ove izložbe je sažimanje i valorizacija stvaralaštva Ivana Tikvickog, te dodatak nastojanju da se njegovo stvaralaštvo prizna u zavičajnoj likovnoj umjetnosti Subotice.

„Prisutnost ovog autora na zavičajnoj likovnoj pozornici i njegova autentična likovna zaostavština zadužili su nas da na ovaj način zabilježimo likovni trag koji njegovo djelo ostavlja u likovnoj baštini Subotice. Imamo prigodu vidjeti djela vještog kolorista i crtača, koji je u vrijeme brzih stilskih promjena u slikarstvu druge polovice XX. stoljeća ostao vjeran svojoj fovističkoj paleti i izričaju“, zapisala je u katalogu Ljubica Vuković-Dulić.

Izlozba PudarSU2013-2Izložbu je otvorila povjesničarka umjetnosti Olga Kovačev Ninkov. Ona je istaknula kako je Tikvicki, budući da se profesionalno bavio pravom, uspio sačuvati, pa i razvijati svoj talent za likovnu umjetnost. Značaj njegove prisutnosti na likovnoj sceni grada jest, među ostalim, i to što je bio nastavljač modernističke tendencije međuratne europske scene, kazala je Kovačev Ninkov.

Valja dodati i da je Ivan Tikvicki bio i društveno angažiran pojedinac, zauzimajući se za funkcioniranje onih kolektiva u kojima je kao stvaralac bio zastupljen – tečaja figuralnog crtanja i Likovne sekcije, te likovnih sekcija pri KUD-u (danas HKUD) „Matija Gubec“ u Tavankutu i HKUD-u (danas HKC) „Bunjevačko kolo“ u Subotici.

Izlozba PudarSU2013-4

Likovna ostavština Tikvickog je velika, a ova izložba predstavlja dosad najveću i najkompletniju retrospektivu njegova cjelokupnoga stvaralaštva.

„Likovni tragovi Ivana Tikvickog Pudara“ u subotičkom Gradskom muzeju mogu se pogledati do ožujka 2014. godine.

Tekst: D. B. P.
Fotografije: Ljiljana Dulić Mészáros

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Predstava Triput Bog pomaže
  • Najava: Svečana akademija povodom 15 godina rada ZKVH-a
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima