Zajednička priredba svih hrvatskih šokačkih udruga iz Podunavlja održana u Baču

Objavljeno: 12.01.2014. Pregleda: 38

Sokci i bastina-AUdruga građana „Tragovi Šokaca“ iz Bača bila je 20. prosinca 2013. godine domaćinom ovogodišnjih susreta hrvatskih šokačkih udruga kulture iz Podunavlja. Velika zajednička priredba održana je u Plavoj dvorani Doma kulture u Baču, a organizirana je u okviru manifestacije „Šokci i baština 2013.,“ koja se već peti put održava kao zajednički projekt udruga podunavskih Hrvata Šokaca. Budući da se održava neposredno pred Božić, ove je godine naziv priredbe bio „Radujte se narodi“, a u bogatom i raznovrsnom sadržaju većina je udruga predstavila božićne teme.

U programu su sudjelovale hrvatske udruge iz: Bača, Plavne, Vajske, Sonte, Sombora, Berega, Monoštora, te gosti iz HKC-a „Srijem“ iz Srijemske Mitrovice i HKPD-a „Matija Gubec“ iz Tavankuta. Na početku programa u potpuno ispunjenoj dvorani publici se obratila predsjednica udruge domaćina UG „Tragovi Šokaca“ Stanka Čoban, koja je podsjetila nazočne da je ovo peta po redu zajednička manifestacija te da je raduje što je i prva bila također u Baču.

Na priredbi je bio nazočan i načelnik općinske uprave u Baču Željko Pakledinac: „Općina Bač sa svojih petnaest tisuća stanovnika, šest mjesnih zajednica i dvadesetak nacionalnosti, primjer je kako se ovdje ostvaruje suživot, suradnja i zajedništvo“, naveo je Pakledinac.

U ime HNV-a nazočne je pozdravio predsjednik Izvršnog odbora ove institucije Darko Sarić Lukendić. On je podsjetio publiku na neke povijesne detalje glede dolaska Hrvata na ove prostore. Pri tome je istaknuo da u Srbiji djeluje pedesetak hrvatskih udruga kulture i da sve one čuvaju i njeguju svoju kulturnu baštinu.

Dojmovi gostiju

Katarina Čeliković, menadžerica kulture u Zavodu za kulturu vojvođanskih Hrvata, Subotica:
„Ova manifestacija, peta po redu, zasigurno je produkcijski jedna od najozbiljnijih organizacija ove vrste. To smo vidjeli večeras u smislu dogovaranja udruga među sobom, usklađivanja programa, pripremanja, rekla bih da je pred nama još mnogo zadataka, mnogo posla, da se ovdje pokazalo zapravo što se još može popraviti, što se može bolje učiniti. Ali sama želja, sam način organizacije, da se pokaže ne jedni drugima sebe, nego da se publici pokaže da taj tradicijski i kulturni duh Hrvata Šokaca na ovom području još uvijek vrlo jako djeluje, da je živ, bio je više nego dobar razlog za okupljanje. Znamo da su se Šokci okupili i prije pet godina kada su slavili veliku obljetnicu doseljenja. Međutim, ovdje je trebalo pokazati da oni ne žive samo onda kada se jubileji slave, nego da je to godišnja manifestacija kojom pokazuju rad tijekom cijele godine. Budući da je bilo vrlo kratko vrijeme, onda smijemo reći da sve zamjerke možemo odbaciti, te da za ovaj program možemo reći kako ćemo se pripremiti nagodinu. Posebno čestitam Hrvatskom nacionalnom vijeću koje je prepoznalo u ovakvoj vrsti okupljanja i prezentacije snagu stvaralaštva, uopće svog ostanka, odnosno opstojnosti ili djelovanja Hrvata na ovom području.

Darko Sarić Lukendić, predsjednik IO HNV-a, Subotica:
„Evo završili smo i večerašnju manifestaciju na kojoj su nastupile sve šokačke udruge. To je bila prilika da svi pokažu ono na čemu su radili tijekom godine i da to predstave široj publici. Imali smo i prijenos na RTV-u. Dakle, iznimno je važno da promoviramo kulturu ovdašnjih Hrvata i da to prezentiramo široj publici, što do sada nije bio slučaj. Ova manifestacija, kao i ona u Srijemu, slične su po koncepciji i pokazale su da ima još mnogo toga na čemu treba poraditi. Najprije usuglašavanje i ujednačavanje nastupa udruga te sadržaja onoga što ćemo prezentirati. Svaka udruga je dobila termin od 5 do 10 minuta da se predstavi i u tom smislu svakako treba pomoći udrugama prilikom selekcije, da bi onda ukupan događaj, ukupna priredba, imala jedan ujednačen ton.“

Sokci i bastina-BTijekom programa predstavile su se udruge kulture nizom točaka, od folklora i božićnih pjesama, do recitiranja prigodnih stihova i suvremenog plesa, a program su vodile Marija Šeremešić i Dejana Jakšić iz Sombora.

Drugi dio priredbe bilo je predstavljanje nošnji iz šokačkih mjesta Podunavlja u kome je po jedan par prikazao narodno ruho iz svoga mjesta. Tu nošnju Šokci su očuvali sve do danas i one se ne razlikuju mnogo jedna od druge, samo su drukčiji nazivi pojedinih dijelova nošnje od mjesta do mjesta. Tijekom revije nastupili su „Tamburaši za našu dušu“ iz Ravnog Sela kao gosti manifestacije.

Publika je bila oduševljena cjelokupnim programom, a osobito je bila impresionirana gostima iz Srijemske Mitrovice, Tavankuta i Ravnog Sela.

Pri završetku priredbe, uz zvuke pjesme „Tiha noć“, župnik vlč. Josip Štefković donio je na scenu betlehemsko svjetlo koje je baš te večeri doneseno u susjedno mjesto Vajsku. On je tom prigodom, među ostalim, rekao: „Donoseći ovo svjetlo donosim poruku radosti i mira. Ono što se ne smije ugasiti jest poruka koju ovo svjetlo nosi: Toplina kojom Isus zrači“. Potom je svima poželio sretan Božić i Novu godinu te pohvalio ovakva okupljanja i duh zajedništva.

Na koncu programa svi sudionici zajedno s publikom otpjevali su pjesmu „Radujte se narodi“.

Dojmovi posjetitelja

Krešimir Šimudvarac, dipl. pravnik, Bač:
„Koncert je bio iznad očekivanja. Ovo je nešto što treba doći i pogledati i valjalo bi da se to češće ponavlja u našoj sredini.“

Ante Čavar, umirovljenik, Bač:
„Prekrasno! Pravo šokački! Bilo je prelijepo. Nisam se nadao da će nas biti ovoliko. Dvorana sa 400 sjedala je bila potpuno ispunjena.“

Vlado Milošević, umirovljenik, Bač:
„Priredba je bila dobro organizirana i zanimljiva. Dobro je što u vašoj zajednici mislite na budućnost i njegujete rad s djecom, jer djeca su budućnost, a tu prije svega mislim na društvo ‘Matoš’ iz Plavne.“

Manifestacija je održana pod pokroviteljstvom Hrvatskog nacionalnog vijeća i Općine Bač, uz logističku potporu Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata i medijsko pokroviteljstvo NIU „Hrvatska riječ“, Radio televizije Vojvodine, emisije na hrvatskom jeziku na radio Bačkoj i Radio Sombora.

Susretu u Baču nazočili su načelnik općinske uprave Bač Željko Pakledinac, predsjednik Skupštine općine Bač Dragan Medić, predsjednik Izvršnog odbora HNV-a Darko Sarić Lukendić, članica ovog odbora zadužena za obrazovanje Anđela Horvat, menadžerica kulture u Zavodu za kulturu vojvođanskih Hrvata Katarina Čeliković, ravnatelj NIU „Hrvatska riječ“ Ivan Karan, predstavnici Katoličke i Pravoslavne crkve, predsjednici hrvatskih udruga kulture iz Podunavlja te predstavnici nevladinih organizacija općine Bač.

Tekst i fotografije: Zvonimir Pelajić

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Zavod u Noći muzeja otvara izložbu posvećenu Hrvatskom narodnom kazalištu u Subotici
  • Predstavljanje knjige „Tragovi trajanja“ o Hrvatskom groblju u Boki
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima