Sedma smotra dječjih pjevača i zborova u čast Pere Tumbasa Haje!

Objavljeno: 28.09.2011. Pregleda: 43

Talentirani mladi pjevači, koji su se dugo pripremali za svoj nastup, pokazali su svoj talent pred vršnjacima, roditeljima, rođacima i prijateljima u Velikoj vijećnici Gradske kuće u Subotici na sedmoj Smotri dječjih pjevača i zborova u nedjelju, 11. rujna. Svi su sudionici pjevali i svirali u čast 120. obljetnice rođenja zaljubljenika u tamburicu - Pere Tumbasa Haje.

Osim dobrog glasa i volje, potrebno je izabrati garderobu, frizuru i nabaciti osmijeh i nakon obaveznog upjevavanja - koncert može početi! Na sve su ovo pazili i sudionici ovogodišnje smotre i petnaest pjevača je oduševilo publiku u subotičkoj Gradskoj vijećnici. Bilo je među pjevačima i debitanata, među njima i učenika koji su tek počeli svoje obrazovanje u osnovnoj školi na hrvatskom jeziku. Pjevači su došli iz Subotice, Bikova, Tavankuta, Đurđina i Lemeša.

djecja smotra fbp2011_svi izvodjaciSudionici smotre: Dječji festivalski tamburaški orkestar HGU „Festival bunjevački pisama, Mila Kujundžić, Magdalena Temunović, Emil Cvijin, Kristina Kemenj, Ana Piuković, David Dujak, Ines Bajić, Katarina Skenderović, Dunja Šimić, Viktorija Sudarević, Veronika Vojnić Mijatov, Ana Dulić, Josip Jaramazović i Luka Skenderović.

Publika je svojim toplim pljeskom nagradila svakog pjevača, a s obzirom da ova smotra nije natjecateljskog karaktera, pljesak je bio najveća nagrada. Naravno, organizator - Hrvatska glazbena udruga „Festival bunjevački pisama" pobrinuo se i za knjigu i cvijet! Pod sloganom „Tuđe poštivaj - svojim se diči", solisti i članovi Dječjeg tamburaškog orkestra naučili su hrvatske bunjevačke pjesme koje su voljeli pjevati njihovi roditelji.

djecja smotra fbp2011-horvackiSmotru je otvorio Pero Horvacki, dogradonačelnik Subotice i član Izvršnog odbora Hrvatskog nacionalnog vijeća zadužen za obrazovanje, čestitavši djeci što čuvaju svoje nacionalno blago.

I ova je smotra, kao i prijašnje, počela pjevanjem „kraljica" koje su došle iz Tavankuta, a koje je pripremila Kristina Kovačić.

A onda pjesma za pjesmom, petnaest pjevača uz pratnju Dječjeg festivalskog tamburaškog orkestra pod stručnim vodstvom profesorice Mire Temunović!

djecja smotra fbp2011-sentePosebno je bio zadovoljan predsjednik HGU „Festival bunjevački pisama" primarius dr. Marko Sente koji je čestitao svim sudionicima smotre jer su pokazali da su svake godine sve bolji. A zadovoljan je i zato što su tamburaši i pjevači od Grada Subotice dobili prostor za vježbanje.

Smotru su pomogli Pokrajinsko tajništvo za propise, upravu i nacionalne zajednice, Generalni konzulat Republike Hrvatske u Subotici, Hrvatsko nacionalno vijeće, poduzeće Rotografika iz Subotice, Grad Subotica, Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata i Hrvatska čitaonica.

U tradicionalnom završetku dječje smotre još jednom smo čuli sve izvođače koji su otpjevali skladbu „Subotica" Đule Milodanović, što je postala himna smotre. Iako debitanti, voditelji Karla Rudić i Ivan Kovač odlično su uradili posao!

Antrfile 3

Tko je Pere Tumbas Hajo?
Velikan, umjetnik tamburice - Pere Tumbas Hajo rođen je prije 120 godina. Samouk i talentirani virtuoz tamburice, cijeli svoj život posvetio je ovom najpopularnijem instrumentu u našim krajevima. Rano je počeo svirati, a i djed mu je bio samouki gajdaš, otac također samouki ali profesionalni svirac basa u tamburaškom orkestru, a i brat je svirao tamburicu! Perin djed dobio je nadimak HAJO po riječi - haj - haj kojom se podvikuje u pjesmi, otuda se uz njegovo ime spominje Hajo.
Pere Tumbas Hajo je samo godinu dana učio u Muzičkoj školi sviranje klavira i violine. Ipak, njegova najveća ljubav bila je tamburica. Zato je u okviru amaterskih društava poučavao i osnivao tamburaške orkestre.
Hajo je neumorno pisao, aranžirao kompozicije te njegov opus obuhvaća preko 120 kola, koračnica, pjesama - sve u duhu glazbenog nasljeđa bunjevačkih Hrvata.

djecja smotra fbp2011-izvodjac

djecja smotra fbp2011-izvodjacica

djecja smotra fbp2011_voditelji

Tekst: Katarina Čeliković

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Predstava Triput Bog pomaže
  • Najava: Svečana akademija povodom 15 godina rada ZKVH-a
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima