Smotra hrvatskih tamburaških sastava u Ljutovu: Glazbeno nasljeđe različitih krajeva

Objavljeno: 28.09.2011. Pregleda: 34

Smotra hrvatskih tamburaških sastava održana je u nedjelju, 11. rujna, ispred Doma kulture u Ljutovu. Na ovoj, trećoj po redu smotri, nastupilo je pet tamburaških sastava, od kojih je svaki imao priliku izvesti nekoliko instrumentalnih i vokalno-instrumentalnih skladbi, kojima su predstavili glazbeno naslijeđe svoga kraja.

Smotru je organiziralo Hrvatsko kulturno-umjetničko društvo „Ljutovo" iz Ljutova, a osim domaćina nastupili su tamburaški ansambl „Bekrije" iz Subotice, ženski tamburaški sastav „Korona" iz Hrvatske glazbene udruge „Festival bunjevački pisama", zatim tamburaški sastav iz Bátmonostora pokraj Baje u Republici Mađarskoj i KUD „Pregrada" iz Pregrade u Republici Hrvatskoj.

Cilj Smotre hrvatskih tamburaških sastava u Ljutovu je predstavljanje tamburaških ansambala koji mahom djeluju u okviru kulturno-umjetničkih društava i kroz glazbeno stvaralaštvo njeguju svoju folklornu baštinu. Budući da se ove godine obilježava 120 godina od rođenja glasovitoga tamburaša i skladatelja Pere Tumbasa Haje, neki od sudionika za ovu su prigodu pripremili i po jednu od njegovih skladbi, ističe domaćin smotre, voditelj tamburaške sekcije HKUD „Ljutovo" Marinko Šimić.

„Smotra je revijalnog karaktera, a jedina propozicija je da svaki od sastava ima za nastup na raspolaganju ukupno dvadeset minuta. Ove godine, s obzirom na godišnjicu rođenja Pere Tumbasa Haje, tamburaški sastavi iz Ljutova i iz Republike Mađarske u svoj su repertoar uvrstili i po jednu pjesmu ovoga vrsnoga tamburaša".

Tamburaška sekcija pri HKUD-u „Ljutovo" djeluje od 2004. godine i trenutačno okuplja desetak tamburaša koji su, kaže Šimić, ove godine imali priliku sudjelovati na Međunarodnom festivalu tamburaša u Kalači u Republici Mađarskoj, kao i na Tamburaškoj večeri „Dužijance", ističući pri tome i vrlo dobru suradnju s mađarskim kulturno-umjetničkim društvom iz Csávolya, te HKPD-om „Matija Gubec" iz Tavankuta.

Na Smotri u Ljutovu po prvi puta nastupili su tamburaši iz Pregrade u Republici Hrvatskoj, koji su u ovu manifestaciju unijeli dašak Zagorja. Prvi dojmovi o domaćinima i smotri vrlo su pozitivni, navodi njihov voditelj Franjo Kaučić.

„Do sada nismo nikada gostovali u Bačkoj. Nastupamo po Hrvatskoj, bili smo u Italiji, Nizozemskoj, a najbliže vama bili su nam nastupi u Slavoniji, gdje sviramo prilično često. Ovom prigodom posjetili smo i Suboticu i moram reći da su nas svi jako lijepo primili zbog čega smo se vrlo ugodno osjećali ovdje", kaže Franjo Kaučić iz Pregrade.

Tamburaškim sastavima uručene su zahvalnice za sudjelovanje na Smotri hrvatskih tamburaških sastava.

Tekst i fotografija: Marija Matković

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Predstava Triput Bog pomaže
  • Najava: Svečana akademija povodom 15 godina rada ZKVH-a
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima