Sedmi susret Društava „Matija Gubec“

Objavljeno: 29.09.2009. Pregleda: 50

Sada već tradicionalni, sedmi susret društava koja nose ime velikana hrvatske povijesti Matije Gupca, održan je u subotu, 26. rujna u Rumi, u organizaciji tamošnjeg Hrvatskog kulturno-prosvjetnog društva „Matija Gubec", uz pokroviteljstvo Općine Ruma.

Okupljanje gostiju započelo u mjesnoj školi, gdje su se okupili članovi KUD-ovi iz Srbije, Hrvatske i BiH.

U prostorijama Općine, predsjednike društava primio je u srdačnoj atmosferi predsjednik Općine Ruma Goran Vuković i poželio svima dobrodošlicu upoznavši ih u kratkim crtama s poviješću i gospodarstveno-turističkim potencijalima Rume. Susretu je prisustvovao i zamjenik predsjednika Općine, Dragan Kardaš, a u ime Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata Katarina Čeliković uputivši ovom prigodom riječi potpore amaterima koji svojim entuzijazmom čuvaju svoju tradiciju, ali i svoj nacionalni identitet.

Na prijedlog predsjednika domaćeg društva, Zlatka Kolarića, izabrano je mjesto sljedećeg susreta, što je preuzelo najmlađe društvo s imenom „Matija Gubec" iz Sotina u Hrvatskoj.

Gosti i domaćini su u župnoj crkvi sudjelovali u svetoj misi koju je predvodio biskup srijemski mons. Đuro Gašparović, uz asistenciju domaćeg župnika Željka Tovila i iriškog župnika Blaža Zmaića.

Nakon svete mise u Pastoralnom centru su se u ugodnom razgovoru zadržali veleposlanik R. Hrvatske u Beogradu Željko Kuprešak, ministar savjetnik Filip Damjanović s predstavnicima Općine Ruma i predsjednicima društava.

Središnji program susreta održan je u Domu kulture, a otvorio ga je predsjednik Općine Rume Goran Vuković. Potom su u bogatom programu nastupili vrlo raspoloženi: domaćin HKP „Matija Gubec" iz Rume, KUD hrvatskih Zagoraca „Matija Gubec iz Zagreba, KUD „Matija Gubec" iz Slavonskog Kobaša, HKPD „Matija Gubec" iz Tavankuta, KUD „Matija Gubec" iz Donjeg Miholjca, KUD „Matija Gubec" iz Donje Stubice, KUD „Matija Gubec" iz Sotina, KPD „Matija Gubec" iz Bakovića (BiH) i KUD „Matija Gubec" iz Ilače.

ruma_publikaBrojna publika u Domu kulture u Rumi burnim je pljeskom tijekom dvosatnog programa nagrađivala sve izvođače. Bogati program pratili su veleposlanik R. Hrvatske Željko Kuprešak, ministar savjetnik u Veleposlanstvu Filip Damjanović, srijemski biskup mons. Đuro Gašparović, predsjednik Općine Ruma Goran Vuković, predsjednik Skupštine Općine Ruma Nenad Borović, načelnik društvenih djelatnosti u Rumi Svetislav Damjanćuk, zamjenik pokrajinskog tajnika za nacionalne manjine Mato Groznica, član Izvršnog odbora Hrvatskog nacionalnog vijeća Željko Pakledinac, član Pokrajinskog tajništva za gospodarstvo zadužen za turizam Ernő Varnyú, predstavnica Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata Katarina Čeliković i mnogi drugi gosti.

Domaći HKPD "Matija Gubec" iz Rume je nakon programa za oko 350 sudionika ovoga susreta priredio večeru koja je prošla u veseloj atmosferi uz tamburaške sastave, pjesmu i ples do ranih jutarnjih sati. Rumljani su se pokazali kao pravi domaćini ovih susreta, a sve njih iduće godine očekuje društvo u Sotinu.

Nažalost, susretu je prethodio i incident jer su u noći s 26. na 27. rujna u dvorištu župne crkve u Rumi nepoznati počinitelji razbili kip Blažene Djevice Marije. Srećom, ovaj neugodni događaj nije pokvario lijep susret koji je okupio brojne amatere, čuvare tradicije i narodne opstojnosti.

Društva koja nose ime Matije Gupca

HKPD "Matija Gubec" Tavankut, osnovano 1946. godine,
HKPD "Matija Gubec" Ruma osnovano 1903.,
KUD "Matija Gubec" Gornja Stubica, osnovano 1979. godine,
KUD "Matija Gubec" Slavonski Kobaš, osnovano 1968. godine,
Folklorni ansambl "Matija Gubec" Karlovac, osnovan1936. godine,
KUDHZ "Matija Gubec" Zagreb, osnovano 1929. godine,
KUD "Matija Gubec" Donji Miholjac, osnovano 1947. godine,
Hrvatsko tamburaško društvo "Matija Gubec" Sindelfingen, Njemačka, osnovano 1982. godine,
KUD "Matija Gubec" Tovarnik, osnovano 1923. godine,
KPD "Matija Gubec" Bankovići, osnovano 1932. godine,
HKD "Matija Gubec" Stockholm, osnovano 1970. godine,
Hrvatski kuglački savez u Švicarskoj "Matija Gubec", osnovan 1991. godine,
KUD "Matija Gubec" Ilača,
KUD "Matija Gubec" Suhopolje,
KUD "Matija Gubec" Mlina i
KUD "Matija Gubec" Stuttgart.

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Uskrsni koncert u Novom Sadu
  • Uskrsni koncert HKPD-a Jelačić
  • Zavod u Noći muzeja otvara izložbu posvećenu Hrvatskom narodnom kazalištu u Subotici
  • Predstavljanje knjige „Tragovi trajanja“ o Hrvatskom groblju u Boki
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima