„Sjećaš li se“ pobjednička pjesma IX. Festivala bunjevački pisama

Objavljeno: 29.09.2009. Pregleda: 66

FBP 2009Skladatelj pjesme „Sjećaš li se", Filip Čeliković, po ocjeni stručnog žirija pobjednik je IX. Festivala bunjevački pisama održanog u petak, 25. rujna, u subotičkoj Dvorani sportova. Skladbu je izvela Marija Jaramazović uz pratnju Festivalskog tamburaškog orkestra pod ravnanjem prof. Mire Temunović i klavirsku i vokalnu pratnju Filipa Čelikovića. Tekst je napisala Mirjana Jaramazović, a aranžman Nela Skenderović i Filip Čeliković, koji su ujedno dobitnici nagrade stručnog žirija za najbolji aranžman.

Najviše glasova publike prisutne na Festivalu, gledatelja Televizije K23 i slušatelja Radio Subotice, koji su glasovali slanjem SMS poruka i putem telefona, osvojila je pjesma „Subotici" koju je otpjevao Gabrijel Lukač, u pratnji vokala Ágnes i Noémi Tóth i Jelene Bašić Palković te Maje i Martina Nimčevića na violinama i Katarine Evetović na violončelu. Autor glazbe i teksta je Marjan Kiš, a aranžmana Vojislav Temunović. Pjesma je istodobno osvojila i treću nagradu stručnog žirija, a autor teksta Marjan Kiš dobio je i nagradu za najbolji neobjavljeni tekst.

Nagradu stručnog žirija za najbolju interpretaciju dobila je Antonija Piuković, za izvedbu pjesme „Kaštelj", za koju je tekst, glazbu i aranžman napisala Nela Skenderović.

Drugu nagradu stručnog žirija dobila je kompozicija „Zbogom curice" Josipa Franciškovića, u izvedbi Ansambla „Ravnica".

Na ovogodišnjem festivalu treći puta je dodijeljena i nagrada za najboljeg debitanta, koju je osvojila Anita Daraboš za izvedbu skladbe „Sanjam te". Ona je ujedno autorica teksta, a glazbu i aranžman potpisuje Marinko Rudić Vranić.

Na IX. Festivalu bunjevački pisama izvedeno je ukupno 17 novih kompozicija koje su ocjenjivala dva žirija - za najbolji tekst i stručni žiri.

fimŽiri za ocjenu tekstova pjesama činili su Milovan Miković, Katarina Čeliković, Tomislav Žigmanov, Ivana Petrekanić Sič i Ljiljana Dulić. Oni su birali najbolji, do sada neobjavljeni tekst, pisan namjenski za festival.

Stručni žiri za izbor najboljih skladbi, aranžmana, izvođača i debitanta činili su Marijana Crnković, Stipan Jaramazović, Nataša Kostadinović i Milan Pridraški.

Pjevače je pratio Festivalski tamburaški orkestar pod ravnanjem profesorice Mire Temunović. U revijalnom dijelu festivala goste je zabavila zagrebačka skupina „Paganini bend" s frontmenom violinistom i pjevačem Emilom Gabrićem, podrijetlom Subotičaninom.

 

Smotra dječjih pjevača

djecja smotra 2009-2Tradicionalna, V. smotra dječjih pjevača i zborova održana je u četvrtak, 24. rujna u svečanoj dvorani Hrvatskog kulturnog centra „Bunjevačko kolo", u okviru IX. festivala bunjevačkih pisama. Na programu ovogodišnje Smotre bilo je 16 pjesama i, već tradicionalno, završila je pjesmom „Subotica" Đule Milodanović koju su otpjevali svi izvođači u pratnji Dječjeg festivalskog orkestra subotičke Muzičke škole, pod ravnanjem profesorice Mire Temunović.

 

Zaziv Duha Svetoga

djecja smotra 2009U subotičkoj katedrali bazilici Sv. Terezije 23. rujna prije podne zazivom Duha Svetoga svečano je započela školska i vjeronaučna godina za djecu iz osnovnih škola iz Subotice i okolice te djecu iz dječjeg vrtića „Marija Petković". Na misi se okupilo više do tisuću djece koja su došla sa svojim učiteljima i nastavnicima. Svetu misu predvodio je katedralni župnik mons. Stejapn Beretić, a s njim je suslavilo desetak svećenika Subotičke biskupije.

Nakon svete mise održana je generalna proba pjevača koji su sljedećega dana nastupili na V. smotri dječjih pjevača u Hrvatskom kulturnom centru „Bunjevačko kolo"

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Predstava Triput Bog pomaže
  • Najava: Svečana akademija povodom 15 godina rada ZKVH-a
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima