Slamarka Branka Vujić nagrađena na pokrajinskoj smotri slikara amatera

Objavljeno: 02.03.2021. Pregleda: 47

branka nagrade slamaNa XXI. Smotri slikara amatera Vojvodine, koja je krajem prošle godine održana u Bačkoj Palanki svoje su radove predstavile i članice slamarske sekcije HKPD-a Matija Gubec iz Tavankuta. Prikazane slike tavankutskih slamarki nastale su na prošlogodišnjoj koloniji održanoj u Tavankutu. Slika Branke Vujić koja nosi naziv Samo da se ogledam dobila je specijalnu nagradu žirija. 
Branka Vujić je rođena u Subotici, u Tavankut se doseljava nakon udaje i tu živi s obitelji. Svoju naklonost za stvaralaštvo u tehnici slame razvija još kao djevojka, kada je za Uskrs pisanice ukrašavala slamom i darivala ih svojim polivačima. 

„Nakon udaje, proširenje svojeg skromnog znanja o slamarstvu nastavila sam na nagovor susjede Marije  Vojnić, poznate i iskusne tavankutske slamarke, te sam se 2007. učlanila u slamarsku sekciju  HKPD-a Matija Gubec. Kada sam se uključila, shvatila sam koliko sitnica i detalja još moram naučiti. Svoju prvu sliku od slame pod nazivom Kotarica s cvićom izradila sam 2008. kao sudionica slamarske kolonije u Tavankutu. Ideje i inspiracije za slike, odnosno što prenijeti kroz sliku, najčešće dobivam kroz životne priče. To je hobi koji me opušta i uz koji se aktivno odmaram. Slike mi često idu na izložbe, a dvije moje slike prošle su i selekciju za pokrajinsku izložbu. Prva je bila Ciča zima, a druga prošlogodišnja Samo da se ogledam. Inspiracija za tu sliku bila je moja kći Katarina, u trenutku kada se oblačila u šling za Dužijancu i stavljala perlicu u kosu. Ova nagrada mi je veliki poticaj, a probudila je nove ideje i inspiracije. Osim slika od slame najviše volim raditi minijature s tematikom salaša, ali i religijske motive, magnete, priveske, pisanice za Uskrs te kugle za božićnu granu", kaže Vujić. 

Izvor: Hrvatska riječ (I. D.)

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Noć muzeja u Tavankutu
  • Noć muzeja u HKC Bunjevačko kolo
  • Noć muzeja u Zavodu - izložba posvećena Hrvatskom narodnom kazalištu u Subotici
  • Predstavljanje knjige „Tragovi trajanja“ o Hrvatskom groblju u Boki
  • Izložba slika s umjetničke kolonije Stipan Šabić 2023.
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima