Slamnikarski sajam u Domžalama: Predstavili se i slamari iz Tavankuta

Objavljeno: 17.06.2016. Pregleda: 42

Slamnikarski sajam Domzale2016Slamarski odjel HKPD-a Matija Gubec i Galerija Prve kolonije naive u tehnici slame iz Tavankuta predstavili su se 11. lipnja 2016. godine na Sajmu slamarstva u Domžalama u Sloveniji. Sajam slamarstva u Domžalama okuplja i predstavlja različite vrste djelatnosti kojima je poveznica slama kao materijal. Tako su se među izlagačima predstavili oni koji slamu koriste kao materijal za izradu različitih predmeta: nakita, torbi, korpi, šešira, slika, igračaka za djecu... Organizatori sajma su Općina Domžale i Slamnikarski muzej Domžale koji djeluje pri Domu kulture Franca Bernika u Domžalama.

Slamnikarski sajam Domzale2016 3Sajam je jednodnevan, a vrijeme njegovog održavanja (prva subota u lipnju) simbolički označava i početak sezone nošenja slamnih šešira. Njime se podržava promocija slamarske djelatnosti općenito, tradicija slamarstva u Domžalama; promovira se Slamnikarski muzej i sama općina Domžale. Sajam je tematski, a prezentira sve što se od slame može izraditi.

Osim prezentacije izrade i prodaje predmeta i proizvoda od slame, tijekom sajamskog dana predstavili su se pjevači, folklorne skupine, puhački orkestar, a održane su i radionice za djecu te modna revija.

Slamarski muzej je za posjetitelje bio otvoren tijekom cijelog dana i mogao se pogledati uz stručno vodstvo. Muzej prezentira i predstavlja publici povijest izrade i proizvodnje slamnatih šešira u Europi, a ponajprije u Domažalama, a bilježi 300 godina tradicije izrade slamnih šešira, počevši od njihove ručne izrade pa sve do industrijske proizvodnje čije je zlatno doba bilo od 1870. do 1914. godine, kada se glavna proizvodnja odvijala u Domžalama, a ispostave njenih tvornica postojale su i u Pragu, Beču, Budimpešti, Londonu, Gracu, New Yorku... Posljednja tvornica koja je proizvodila slamne šešire u Domžalama zatvorena je 2003. godine.

Slamnikarski sajam Domzale2016 2Slamnikarski muzej iz Domžala predstavio je svoju djelatnost i tradiciju rada sa slamom na Svjetskom kongresu slame u Tavankutu 2014. Od tada se razvija suradnja ovoga muzeja i tavankutskih udruga, te je za 2017. godinu dogovorena izložba slika od slame iz Tavankuta, kada Slamnikarski muzej obilježava svoju petu obljetnicu.

Izvor: Hrvatska riječ (I. D.)

 

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Predstava Triput Bog pomaže
  • Najava: Svečana akademija povodom 15 godina rada ZKVH-a
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima