Smotra amaterskih dramskih društava u HKUD „Vladimir Nazor“

Objavljeno: 25.06.2012. Pregleda: 41

smotradramskihdrustavaso2012-oporukaHrvatsko kulturno-umjetničko društvo „Vladimir Nazor" bilo je 15. i 16. lipnja 2012. godine organizator i domaćin III. međunarodne smotre amaterskih dramskih društava. Osim domaćina, koji su se predstavili komedijom „Oporuka", sudjelovalo je kazalište iz Travnika s „Prokletom avlijom" i „Piccolo teatar" s Hvara s komedijom „Seoski turizam".

Dvodnevnu smotru otvorila je predstava Dramske sekcije HKUD-a „Vladimir Nazor" „Oporuka". Ova komedija u dva čina rađena je prema motivima iz opere Giaccoma Puccinija u adaptaciji Ivice Janjića i režiji Marije Šeremešić. Glavna je uloga u predstavi Klari Oberman donijela priznanje za najbolju žensku ulogu.

„Ovo mi je četvrta nagrada za ulogu u 'Oporuci', tako da moram priznati kako i nisam iznenađena. Trudim se da mi 'legne' svaka uloga, ali u ovoj sam se osobito dobro snašla", kaže Klara Oberman.

smotradramskihdrustavaso2012-prokletaavlijaHrvatsko amatersko kazalište iz Travnika gostovalo je s predstavom „Prokleta avlija" koja je rađena prema djelu Ive Andrića u režiji Ante Bilića. Iako je ovaj komad žanrovski „težak", publika je prepoznala kvalitetu predstave koja je po mnogo čemu prešla amaterske okvire, pa joj je i Mihajlo Nestorivić u ulozi žirija dodijelio priznanje za najbolju predstavu.

„Naše kazalište postoji 19 godina. Imali smo 28 premijera i 1.200 izvedbi, a u teatru radi 67 ljudi. Najveći uspjeh je izgradnja naše zgrade, imamo svoje prostorije, sami se financiramo, sami sudjelujemo u odabiru repertoara. Konkurencija za ulazak u glavni ansambl je velika. 'Prokletu avliju' igrali smo u Zagrebu, Bjelovaru, prošli smo sve festivale u BiH, a evo nas sada i u Somboru. U predstavu je uloženo sedam mjeseci rada ansambla i pet mjeseci rada na tekstu", kaže Anto Bilić, intendant HAK „Travnik", kazališta kojemu je ovo bilo prvo gostovanje u Somboru.

smotradramskihdrustavaso2012-seoskiturizamGosti s Hvara, „Piccolo teatar" iz Starog Grada, do suza su nasmijali publiku urnebesnom suvremenom komedijom „Seoski turizam" Vinka Moderndorfera, a redatelj je Michal Babik. Komediografski zaplet nastaje kada u jedno idilično selo, u kojem se stanovnici pokušavaju baviti seoskim turizmom, radi trgovine stižu dva mafijaška klana, ali i ministar policije. Uloga ministra policije Tomislavu je Alaupoviću donijela priznanje za najbolju mušku ulogu.

„Da budem iskren, nije loše biti ministar", našalio se Alaupović i dodao: „U ovo vrijeme komedija liječi. Mi pripremamo predstave u zimskom periodu i uglavnom je riječ o suvremenim dramskim tekstovima. Zamislite situaciju u prvom mjesecu, kada je bura s kišom, sivo, sve škure zatvorene, da igrate neku dramu ili, ne daj Bože, tragediju. Komedija je najzahtjevnija, jer publiku je najteže nasmijati", kaže nagrađeni hvarski glumac.

Tekst i fotografije: Zlata Vasiljević

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Uskrsni koncert u Novom Sadu
  • Uskrsni koncert HKPD-a Jelačić
  • Zavod u Noći muzeja otvara izložbu posvećenu Hrvatskom narodnom kazalištu u Subotici
  • Predstavljanje knjige „Tragovi trajanja“ o Hrvatskom groblju u Boki
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima