Snimanje filma o Iliji Okrugiću-Srijemcu

Objavljeno: 24.10.2013. Pregleda: 31

Snimanje Okrugic-1Zajednica Hrvata Beograda „Tin Ujević“ počela je početkom mjeseca listopada 2013. godine sa snimanjem dokumentarno- igranog serijala „Znameniti Hrvati Vojvodine i Srbije“. Riječ je o nekoliko 50-minutnih epizoda u kojima se planira pojedinačno obraditi i prikazati znamenite Hrvate koji su živjeli na teritoriju Srbije i tu stvarali svoja najbolja djela. Prvi film posvećen je književniku, skladatelju, humanistu, panslavistu, župniku Petrovaradina i Tekija, Iliji Okrugiću-Srijemcu.

„Snimanje je počelo početkom listopada, a dosad smo snimali na objektima u Zemunu, Petrovaradinu, Srijemskim Karlovcima i Tekijama. Preostala su nam još snimanja u Iloku i Đakovu“, kaže redatelj i koscenarist filma, ujedno i predsjednik ZHB „Tin Ujević“ Stipe Ercegović.

„Na radu oko scenarija puno mi je pomogla književnica Jasna Melvinger, najbolja poznavateljica Okrugićeva djela. U filmu igraju Aleksandar Alač, Slobodan Ćustić, Aljoša Vučković, Ivana Gudelj, Igor Pervić, Gordana Dimić, Saša Matić, a pojavljuju se folkloraši i tamburaši HKD-a ‘Šid’ iz Šida te zbor HKPD-a ‘Jelačić’ iz Petrovaradina“.

Iako su, po riječima Ercegovića, financijska sredstva veliki problem za realizaciju serijala, glavna tema sljedećeg filma trebao bi biti Josip Pančić, prirodnjak, botaničar, jedan od osnivača i prvi predsjednik Srpske kraljevske akademije nauka i umjetnosti. Povod je i to što se iduće godine obilježava 200. godina od Pančićeva rođenja. Također, u planu su i filmovi o književnicima A. G. Matošu i Tinu Ujeviću, te glasovitom partizanu Stipanu Filipoviću.

Snimanje Okrugic-2ZHB „Tin Ujević“ je nedavno dobila prostorije od beogradske Općine Stari grad. Nove prostorije nalaze se u ulici Zagrebačka 9/III. „Prostorije smo, zapravo, unajmili po nešto nižoj cijeni, ali veličina tog prostora, 33 četvorna metra, ne zadovoljava naše potrebe. Stoga i dalje radimo na konačnom rješenju, tj. da dobijemo prostor koji će osim ureda biti i klub s čitaonicom gdje bi se okupljali članovi i gdje bi se igrao šah, karte, domine“, kaže Ercegović.

On podsjeća kako Zajednica Hrvata Beograda pridonosi sve učestalijoj kulturnoj razmjeni između Beograda i Splita, odnosno Dalmacije. „Posljednja u nizu suradnji bila je prezentacija fotografija i projekcija filma o starom Splitu u restoranu ‘Šumatovac’ krajem lipnja. Tada su gostovali ravnateljica splitske podružnice Hrvatske matice iseljenika Branka Bezić i kustos Muzeja grada Splita Goran Borčić. Do kraja godine, planiramo organizirati večer posvećenu splitskom skladatelju Ivi Tijardoviću, kao i ponovno gostovanje veterana ‘Hajduka’. Smatramo da ovakvi događaji značajno pridonose zbližavanju i prevladavanju nesporazuma nastalih kao posljedica ratnih zbivanja na ovim prostorima“, kaže Stipe Ercegović.

Tekst i fotografija: D. B. P.

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Predstava Triput Bog pomaže
  • Najava: Svečana akademija povodom 15 godina rada ZKVH-a
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima