„Šokačko prelo“ 2019. u Beregu

Objavljeno: 20.03.2019. Pregleda: 41

Sokacko prelo bereg 2019HKPD Silvije Strahimir Kranjčević iz Berega organiziralo je Šokačko prelo, koje je uz smotru tamburaša Mikini dani najznačajnija manifestacija ove udruge. Bila je to večer pjesme i plesa, koju su upotpunili Kranjčevićevi prijatelji iz Hrvatske, kako svojim nastupom, tako i kao gosti prela. Program su otvorili domaćini prikazom običaja – Dolazak mlade i đuvegije s vinčanja. Nakon njih na pozornicu su izašli gosti iz Hrvatske – članovi KUD-a Luka Ilić Oriovčanin iz mjesta Oriovac, kraj Slavonskog Broda.

 

 

Foto: facebook stranica HKPD Silvije Strahimir Kranjčević

„Večeras je ovdje deset tamburaša i 22 plesača. Malo su nam drugačije pjesme, običaji, nošnja, ali vidi se i kroz nastup domaćina da postoji zajednička šokača nit“, kaže dopredsjednik ovog KUD-a Stjepan Milinković.
„Ove godine došli smo neobvezno, nas 35 članova KUD-a, da se malo podružimo jer su oni naši dragi prijatelji. Mi se trudimo uvijek surađivati s hrvatskim udrugama izvan Hrvatske, pa tako imamo lijepu suradnju s bereškom udrugom“, kaže predsjednik HSKPD-a Seljačka sloga iz Nuštra Nikola Šuća.
A revija na kojoj redovito sudjeluju članovi udruge iz Berega je Zimsko sprimanje u Antinu, pa je ovoga puta gost na prelu bio predsjednik antinske udruge Stjepan Belić.
„Mene kao čovjeka impresionira vaša nošnja i napori koji se čine na njenom očuvanju. Zato smo prije nekoliko godina i pozvali Šokce iz Berega i Monoštora da sudjeluju na našem natjecanju i od tada svake godine imamo na zimskom sprimanju i zanimljive prikaze šokačkih nošnji iz Podunavlja. Mogu reći da ranije mnogo ljudi u Slavoniji nije znalo kako izgleda tradicijsko odijevanje Šokaca u Podunavlju, a sada se zna da Šokci žive i u Beregu, Monoštoru, Plavni, Vajskoj, Baču“, kaže Belić.
„Ovo godine imamo oko 100 gostiju iz Hrvatske, što sudionika programa što gostiju, a tako nešto na našem prelu nije bilo godinama. S nama su večeras i Marija Pavković Snaša i Tamburaški sastav Čokanj iz Našica. Mogu reći, oni su već postali naši prijatelji i uz njih dobra zabava je zagarantirana“, kaže predsjednik HKPD-a Silvije Strahimir Kranjčević Milorad Stojnić.
A da je dobra zabava zagarantirana vidjelo se već na početku, jer je odmah poslije službenog dijela programa krenula preljska zabava.
Ono što nije izostalo ni na ovom prelu je pjesma Zlatka Gorjnaca koji za svako prelo napiše novu pjesmu o svom rodnom selu. Među uzvanicima bili su i predsjednica HNV-a Jasna Vojnić i dogradonačelnik Sombora Antonio Ratković.

Izvor: Hrvatska riječ (Z. V.)

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Predstava Triput Bog pomaže
  • Najava: Svečana akademija povodom 15 godina rada ZKVH-a
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima