Sprovod subotičkog biskupa Slavka Večerina

Objavljeno: 21.09.2022. Pregleda: 68

U kripti subotičke katedrale sv. Terezije Avilske 1. rujna 2022. godine pokopan je biskup Subotičke biskupije mons. Slavko Alojzije Večerin. Misu zadušnicu i obred sprovoda predvodio je predsjednik Međunarodne biskupske konferencije sv. Ćirila i Metoda, biskup Zrenjaninske biskupije mons. Ladislav Német.

U koncelebraciji su bili nadbiskupi, biskupi i njihovi delegati iz desetak zemalja okruženja, te otpravnik poslova Apostolske nuncijature u Srbiji mons. Simon Bolivar Sanchez Carrion. Misi zadušnici su nazočili i redovnički poglavari, svećenici Subotičke biskupije na čelu s privremenim dijecezanskim upraviteljem preč. Ferencom Fazekasom, svećenici susjednih biskupija i zemalja, redovnici i redovnice svih redovničkih družbi koje djeluju u Bačkoj, đakoni i vjernici, kao i svećenici Srpske pravoslavne i Grkokatoličke crkve.

Euharistijsko slavlje

Svečani ulazak dvadesetak biskupa, nadbiskupa i njihovih delegata u subotičku katedralu podsjetio je na biskupsko ređenje, na kojemu je prije nepune dvije godine za biskupa zaređen sada preminuli Večerin. No, tada je ovo bio radosni čin, a sada se osjetila tuga. Biskup Német je propovijedao na mađarskom jeziku, dok je na hrvatskom dirljivu propovijed imao nadbiskup mons. Stanislav Hočevar, koji je među ostalim, pozdravivši sve nazočne biskupe, rekao:

„O, prelijepa Bačka, od stvaranja pa nadalje majko tolikom životu i cvjetna poljano ljudskim i anđeoskim pogledima, danas si mi u trepetu zastala! Ne, ni kozmički vjetrovi, ni morske oluje, ni rimski limesi, a kamoli neprestane turbulencije tolikih naroda na ovim prostorima ‒ ne mogu zaustaviti tvoj dah i ritam tvoga života. Ali može smrt! No, i smrt može samo privremeno, tek toliko da dublje udahnemo i bolje promislimo“.

Dotaknuvši se čitanja i biskupa Večerina, nadbiskup je naglasio: „Sestra smrt pokucala je na naša vrata i u naša uvjerenja, na naše stereotipe i na naše sigurnosti te suvereno očekuje naše egzistencijalne odgovore. Brate i sestro na predivnom salašu; prijatelju na bačkim cestama i ti sveznajući stručnjače u društvenim i stručnim strukturama, zar i ti doista ne misliš da ‘nema tebe iznad Tebe?’ Zar nisi podsvjesno posve uvjeren da si ovladao svim tajnama i već ispio baš svako piće sveznanja? Smrt bilo koga od nas pita, ne samo smrt našega brata, svećenika, biskupa Slavka, nego i tebe i mene: zašto želiš biti toliko samodostatan? Kako to da svoje životno iskustvo postavljaš za mjerilo svekolikog života; svoj pogled na život kao sveopće rješenje? Ne boj se, dakle, zaručnice Kristove Crkve subotičke, pred tobom nije ni ponor ni kriza, niti tragedija, pa čak ni neizvjesnost! Pred tobom je tek nova prilika, samo nova mogućnost da dublje i iskustveno otkriješ kome pripadaš. Da bi danas i ti mogla ispovjediti: ‘bilo da živimo – bilo da umiremo – Gospodinovi smo’ (Rim 14, 9).“
Svečanosti misnog slavlja doprinijeli su združeni katedralni zborovi Albe Vidaković i Sveta Terezija sa solistima, kao i gudački Garden kvartet pod ravnanjem mo. Miroslava Stantića.

Na koncu mise, riječima potpore obratio se nadbiskup i metropolit Kalačko-kečkemetske biskupije mons. Balázs Bábel, te se u ime predsjednika HBK zadarskoga nadbiskupa mons. Želimira Puljića i svoje osobno ime nazočnima obratio đakovačko-osječki nadbiskup mons. Đuro Hranić. Riječi zahvale uputio je i preč. Fazekas zahvalivši se svima na izrazima sućuti i potpore u ovim, kako je rekao, žalosnim trenucima, te je napomenuo kako je mons. Simon Bolivar Sanchez Carrion, prije svete mise donio pismo državnog tajnika Svetoga Oca kardinala Pietra Parolina koji se obratio u ime pape Franje. U pismu se, kako je preč. Fazekas rekao, zahvaljuje Bogu za svjedočanstvo vjere pokojnog biskupa Slavka, za njegove molitve, žrtve i pastirsko služenje koje je vršio s tolikom brigom.

Posljednja počast

Nakon govora posljednja molitva bila je kraj odra pokojnog biskupa Večerina koju je predvodio biskup Német, te je kovčeg s biskupovim zemnim ostacima pokopan u nišu kripte subotičke bazilike. Katedralom je tada, uz suze zaorilo Kraljice Neba, raduj se.

Misi i ukopu nazočili su brojni vjernici laici, kao i predstavnici republičke, pokrajinske i lokalne vlasti, mađarske i hrvatske diplomacije, predstavnici nacionalno-manjinskih vijeća, Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini, Saveza vojvođanskih Mađara, Srpske pravoslavne crkve i crkava reformacije.

Uz spomenutog nadbiskupa i biskupe, misi i ukopu su nazočili nadbiskupi i biskupi, te njihovi delegati iz Srbije, Crne Gore, Sjeverne Makedonije, s Kosova, iz Hrvatske, Mađarske, Bosne i Hercegovine i Rumunjske: vrhbosanski nadbiskup metropolit i apostolski upravitelj Vojnog ordinarijata u BiH, te predsjednik Biskupske konferencije BiH mons. Tomo Vukšić, riječki nadbiskup koadjutor mons. Mate Uzinić, barski nadbiskup mons. Rrok Gjonllenshaj, nadbiskup metropolit grkokatoličke hajdudoroške eparhije mons. Fülöp Kocsic, požeški biskup mons. Antun Škvorčević, bjelovarsko-križevački biskup mons. Vjekoslav Huzjak, krčki biskup mons. Ivica Petanjak, dubrovački biskup mons. Roko Glasnović, mostarsko-duvanjski biskup i apostolski upravitelj trebinjsko-mrkanski mons. Petar Palić, zagrebački pomoćni biskup mons. Mijo Gorski, provincijalni ministar Hrvatske franjevačke provincije sv. Ćirila i Metoda fra Milan Krišto, srijemski biskup mons. Đuro Gašparović, eparhijski biskup eparhije sv. Nikole – Ruski Krstur mons. Đura Džudžar, biskup Oradee mons. László Böcskei, temišvarski biskup mons. Pál József Csaba, kotorski biskup mons. Ivan Štironja, srijemski biskup koadjutor mons. Fabijan Svalina, kotorski biskup u miru mons. Ilija Janjić, tajnik Mađarske biskupske konferencije mons. Tamás Tóth, generalni tajnik Hrvatske biskupske konferencije preč. Krunoslav Novak, delegat biskupa prizrensko-prištinskoga don Lenc Sopi, delegat križevačkoga vladike o. Vladimir Sedlak i delegat provincijala Hrvatske karmelske provincije sv. oca Josipa o. Nikola Grizelj.
Podsjećanja radi, mons. Slavko Večerin preminuo je 26. kolovoza u 66. godini života, 40. godini svećeništva i 2. godini biskupstva. Njegovo tijelo bilo je izloženo u katedrali od 12 sati i svakih sat vremena smjenjivali su se vjernici subotičkih župa, odajući počast preminulom biskupu. Prije početka euharistije isto su učinili i brojni svećenici i koncelebranti, te su svi imali mogućnost upisati se u knjigu žalosti. Uz biskupov odar prvo su se smjenjivali djelatnici pogrebnog poduzeća Funero, a potom Vitezovi sv. Jurja i mladići u bunjevačkoj nošnji Čuvari Božjeg groba. Tako se od biskupa oprostio i vjerni puk, a euharistija i ukop su direktno prenošeni putem valova Radio Marije, te preko Facebook stranica Subotičke katedrale, Zvonika i Vjerničkog foruma.

Izvor: Hrvatska riječ (Ž. V.)

Obaveštenje o kolačićima