„Srem folk fest“ u Srijemskoj Mitrovici

Objavljeno: 22.08.2016. Pregleda: 45

Srem folk fest 1Srijemska Mitrovica je i ove godine, trinaesti put zaredom, bila domaćinom najvećeg i najposjećenijeg Međunarodnog festivala folklora u Srbiji – Srem folk festa. Tijekom tri dana od 12. do 15. kolovoza, na Žitnom trgu u centru grada velikom broju gledatelja predstavilo se oko 600 izvođača, 16 folklornih skupina iz 12 zemalja: Argentine, Meksika, s Kanarskih otoka, Cipra, iz Slovenije, Belgije, Poljske, Makedonije, Italije, Hrvatske Bosne i Hercegovine i Srbije. Iz grada domaćina prve festivalske večeri predstavili su se ansambli Branko Radičević, domaćin Festivala, Hrvatski kulturni centar Srijem, Mađarsko kulturno umjetničko društvo Srem i Društvo za njegovanje ukrajinske kulture Kolomejka, a potom i ansambli iz Slovenije, Belgije, Poljske, sa Sjevernog Cipra, iz Hrvatske i Meksika.

Veliki broj sudionika iz gotovo cijele regije potvrdio je i ovoga puta da kultura apsolutno briše granice.

Od prošle godine srijemskomitrovački festival folklora djeluje u okviru Međunarodne federacija folklornih festivala CIOFF, poštujući vrhunske standarde u organiziranju folklornih manifestacija.

Duša suvremene i moderne Srijemske Mitrovice

Punih trinaest godina Mitrovica otvara svoje srce i prima folklorne ansamble iz gotovo cijelog svijeta.

“Tijekom tri večeri predstavljeni su folklorni ansambli iz mnogih država, a prvi puta ove godine na Festivalu su se predstavili ansambli iz Meksika i Poljske. I ove godine Festival se održava u organizaciji Sirmiumarta, koji su i njegovi osnivači, a pod pokroviteljstvom Grada Srijemska Mitrovica, koji je prepoznao značaj Festivala, kako u kulturnom, turističkom i ekonomskom smislu“, istaknuo je direktor Festivala Petar Samardžić.

Za Srem folk fest kažu da je brend Srijemske Mitrovice, što su potvrdili i čelnici grada:

Srem folk fest je najveći brend Srijemske Mitrovice. I ako za Carsku palaču kažu da je srce antičkog Sirmija, onda za naš Srem folk fest možemo reći da je duša suvremene i moderne Srijemske Mitrovice, jer je tu spoj antičkog, tradicionalnog i modernog“, istaknuo je načelnik gradske uprave za sport, obrazovanje i omladinu Ilija Nedić koji je otvorio Festival, dodajući da je velika čast biti domaćinom gostima iz cijele regije:

„Kultura je ta koja briše apsolutno sve granice. Iskreno se nadam da će Srem folk fest biti i potvrda ove moje konstatacije. Nadam se jednoj dobroj suradnji u regiji, ne samo na polju kulture nego i na svim ostalim poljima. Jer to je jedan jedini put i pravi način da svi zajedno težimo boljem životu i ostavimo nešto u amanet našoj djeci.“

Promidžba multikulturalnosti

Veliki broj sudionika iz 12 zemalja svijeta, s više kontinenata, govori u prilog da ovaj međunarodni festival promovira multikulturalnost, ali iSrem folk fest 2 lokalnu tradiciju, povezujući različite narodnosti na svjetskoj razini:

„Mi sudjelujemo svake godine od kada je osnovan Srem folk fest. Veoma je važno doći i sudjelovati, jer se na ovakvim manifestacijama povezuju ljudi i države. A tako se i nama otvaraju vrata za mnoge nastupe, kao i za dalji opstanak. Svakako da je Festival mnogo važan i za naš grad i kulturno-umjetnička društva koja postoje u Srijemskoj Mitrovici“, istaknuo je predsjednik Mađarskog kulturno-umjetničkog društva Srem iz Srijemske Mitrovice Zlatko Šimunjek.

A bogatstvo hrvatske narodne tradicije i izvornu ljepotu narodnih nošnji, osim domaćina HKC Srijem – Hrvatski dom, predstavili su i članovi folklorno- glazbenog ansambla CTK Varaždin iz istoimenog grada u Hrvatskoj, dobitnici brojnih priznanja u zemlji i u svijetu:

„Festivali su, pa tako i ovaj u Srijemskoj Mitrovici, upravo dobro došli da nas spoje a ne da nas razdvoje, tim više što znamo da je između Srbije i Hrvatske oduvijek bila nekakva napetost i uvijek je bilo nekakvih problematičnih situacija. Mi ovdje takvih situacija nemamo i gdje god se pojavimo, naiđemo na dobar odjek publike. Folklor je onaj koji pokazuje otkuda smo, što smo i on je glavni pokazatelj našeg identiteta. Zato zaboravimo sve ono što se događa na nekim višim instancama, jer narod se među sobom razumije i sve ono što mislimo da je različito, to nas u stvari spaja“, izjavio je direktor folklornog ansambla Centra tradicijske kulture iz Varaždina Krešimir Plantak.

A kakve će dojmove ponijeti gosti iz Srijema, napose oni koji su prvi puta ovdje, iznijela nam je gošća iz Hrvatske:

„I mi u Varaždinu imamo festival međunarodnog karaktera. Upravo je suradnja s Mitrovčanima i počela kada je kod nas gostovao KUD Branko Radičević. Ovdje nam je jako lijepo, veselo i živopisno i nismo se nadali ovako srdačnom prijemu. Čuli smo da je ovo veliki festival u što smo se i sami uvjerili. Imamo predivna iskustva iz Srijema i ponijet ćemo lijepe uspomene“, rekla je Aleksandra Viković iz Varaždina.

Tijekom trajanja Festivala svakodnevno je organiziran defile folklora ulicama grada, a posljednjeg dana, 15. kolovoza, nakon službenog završetka Festa, organizirana je Tamburaška večer na kojoj su nastupili tamburaški orkestri iz Srijemske Mitrovice, Šašinaca, Rume i Šida.

 

Izvor: Hrvatska riječ (S Darabašić)

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Predstava Triput Bog pomaže
  • Najava: Svečana akademija povodom 15 godina rada ZKVH-a
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima