Izložba slika nastalih na 31. sazivu slamarske kolonije u Tavankutu

Objavljeno: 22.08.2016. Pregleda: 41

Izlozba slamarska kolonija tavankutU galeriji Otvorenog sveučilišta u Subotici je 12. kolovoza otvorena izložba slika od slame 31. saziva slamarske kolonije u Tavankutu. Izložbu je otvorio velečasni, dr. Marinko Stantić.

„Pozvan sam ovdje otvoriti izložbu, a ne propovijedati, ali ja ne mogu drugačije nego da ne spomenem Boga. Naime, za Boga kažemo da je stvoritelj jer od ničega stvara nešto. Mi ljudi smo proizvođači jer od nečega stvarno nešto. Slama je sinonim za nešto što je ‘ništa’. Ako naše slamarke stvaraju od toga što nije ‘ništa’, onda one zbilja sudjeluju u božanskom procesu jer stvarati od ničega nešto, kao što su ove prekrasne slike, doista je božanstveno i sudjeluju u velikoj stvari.“ Dr. Stantić podsjetio je kako nastanku slika od slame prethodi niz drugih teških poslova, od čišćenja do oblikovanja slame, ali i procesi sjetve i žetve, te navodi kako danas kada se zahvaljuje Bogu Dužijancom za ubrane plodove žita, u zahvalu Bogu treba uvrstiti i dar slamarki.

Poznata slamarka Jozefina Skenderović, navela je kako su ove godine u radu kolonije sudjelovale dvadeset i tri slamarke i petero djece – članova slamarske sekcije u OŠ Matija Gubec u Tavankutu, čiji su radovi također izloženi. Kako kolonija nije bila tematska, slamarske su izrađivale slike prema vlastitom afinitetu te su motivi raznoliki, od salaša, religijskih motiva do cvjetnih i prizora iz svakodnevnog života. Procjenjuje kako se i ove godine na izložbi može vidjeti puno lijepih slika.

Ladislav Suknović, predsjednik HKPD Matija Gubec u Tavankutu, skrenuo je pozornost kako je ovogodišnja tradicionalna izložba slika od slame u okviru gradske Dužijance izuzetak po tome što se izložba slika, za razliku od ranijih godina kada je bila postavljena u Gradskoj kući, održava u galeriji Otvorenog sveučilišta u Subotici. Zahvalio je slamarkama koje su sudjelovale u koloniji, ali i mladima koji su podržali koloniju. Suknović je pozvao sve posjetitelje Dužijance da pogledaju izložbu, ali i prodajni štand koji će biti na glavnom trgu.

U glazbenom dijelu svečanog otvorenja izložbe nastupio je tamburaški sastav Klasovi.

 

Izvor: Hrvatska riječ (A. Prćić)

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Predstava Triput Bog pomaže
  • Najava: Svečana akademija povodom 15 godina rada ZKVH-a
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima