Studenti etnologije iz Zagreba istraživali običaje i tradiciju Šokaca

Objavljeno: 30.04.2014. Pregleda: 40

Etnolozi Sokadija2014Praksa da studenti etnologije iz Zagreba na ovim prostorima izučavaju tradiciju i običaje Hrvata nastavljena je i ove godine, pa je tako od 8. do 13. travnja 2014. godine u Beregu, Monoštoru i Somboru boravila skupina od 12 studenata etnologije Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Ovo je prvi puta da su istraživanjima obuhvaćena šokačka mjesta, jer su ranijih, pa i ove godine studenti obilazili naselja u kojima žive bunjevački Hrvati.

Studenti su pod mentorstvom svoje profesorice dr. sc. Milane Černelić prikupljali podatke o tradiciji šokačkih Hrvata u Beregu i Monoštoru, kao i tradiciji pripadnika ovog subetnikuma koji su se iz tih sela preselili u Sombor. Nošnje, prehrana, dječje igre i igračke, narodni lijekovi, narodna vjerovanja, seoski turizam – neke su od tema koje su odabrali ovi studenti.

„Kolegij se zove Praksa terenskog istraživanja i zamišljen je kao vježba za studente etnologije. Na temelju našeg istraživanja na terenu uradit ćemo seminarske radove, a na temelju građe koju prikupimo može proizaći i neki ozbiljniji znanstveni rad“, kaže studentica Lucija Halužan. Ona je odabrala temu šokačke nošnje, koje je prvi puta imala priliku uživo i vidjeti. „Kod svakog kazivača imala sam priliku vidjeti nošnju, jer u svakoj obitelji gdje sam bila postoji očuvan bogat fundus šokačke nošnje. Drago mi je da su to htjeli pokazati“, priča Lucija.

Njezina kolegica Mirna Posavica istraživala je kakve su se dječje igre igrale u ovim mjestima i kakve su bile igračke ovdašnje djece. „Imala sam odlične sugovornike. Neki su se toliko potrudili i prije nego što sam došla napravili su popis igara koje su igrali. Točno su mi objašnjavali kakve su bile igračke, koje su se, kao recimo krpenjače, pravile od onoga što su imali na raspolaganju. S kazivačima sam razgovarala u Beregu i Monoštoru i uglavnom su to iste dječje igre, samo se u nekim slučajevima koriste drugačiji nazivi“, doznajemo od Mirne.

Istraživanjem se bavila i Sara Mikelić, a među mladih istraživačima pronašli smo jednog studenta informacijskih znanosti Ivana Horvata, koji je uzeo kolegij iz etnologije. „Tema mog rada je prehrana i domaćinstvo u Šokaca, koja su bila tradicionalna jela, što je opstalo do danas i koji su današnji načini pripreme. Bilo je zanimljivo, jer sam doznao mnogo o jelima, specifičnostima, namirnicama, gospodarstvu“, kaže Ivan.

Etnološko istraživanje običaja i tradicije Šokaca u Beregu, Monoštoru i Somboru provedeno je uz logistički potporu Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata.

Tekst i fotografija: Z. Vasiljević

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Uskrsni koncert u Novom Sadu
  • Uskrsni koncert HKPD-a Jelačić
  • Zavod u Noći muzeja otvara izložbu posvećenu Hrvatskom narodnom kazalištu u Subotici
  • Predstavljanje knjige „Tragovi trajanja“ o Hrvatskom groblju u Boki
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima