U Novom Sadu održano „Preprekovo proljeće“

Objavljeno: 30.04.2014. Pregleda: 41

Preprekovo proljece2014Ovogodišnje „Preprekovo proljeće“, tradicionalna književno-pjesnička manifestacija koju organizira HKUPD „Stanislav Preprek“ iz Novog Sada, održana je 12. travnja 2014. u prostorijama udruge. Središnja točka manifestacije bilo je predstavljanje zbirke pjesama „Preprekovo proljeće 2013.“, čiji su tvorci sami članovi društva. Ova, peta po redu zbirka nadovezuje se na prethodne s istim lirskim nabojem, tek s nešto slobodnijim zamasima i s većim brojem sudionika. Još jednom se svojim uradcima predstavljaju članovi književne sekcije ovog društva, a ovoga puta tu je i nekoliko mladih autorica. Pjesnici se služe štokavskim, čakavskim i kajkavskim narječjem hrvatskoga jezika, te ijekavskim i ikavskim izgovorom.

Govoreći o knjizi, Marija Lovrić je istaknula kako ova zbirka dočarava svu ljepotu naše materinske riječi, potiče kulturno i umjetničko stvaralaštvo na materinskom jeziku, te daje osebujan prilog kulturi i književnosti etnikuma, te promidžbi i razvitku multikulturnosti sredine u kojoj je nastala, pridonoseći istodobno i njezinoj cjelovitosti. Posebno je naglasila zastupljenost dvojice autora – Ivana Balenovića i Marka Kljajića, koji su prošle godine nagrađeni važnim nagradama u području književnosti vojvođanskih Hrvata.

Preprekovo proljece2013-naslovnicaSvoje su pjesme govorili: Siniša Božulić, Jelisaveta Buljovčić-Vučetić, Branka Dačević, Dubravka Herget, Marija Lovrić, Manda Jakšić, Ana Marija Kaluđerović, Bosiljko Kostić, Mila Markov-Španović, Mladen Franjo Nikšić, Marijan Piljić, Ljerka Radović, Mladen Šimić, Tamara Probojčević, a u ime Branimira Miroslava Tomlekina stihove je kazivala Ana Marija Kaluđerović.

Ovogodišnju manifestaciju otvorili su gosti, zbor HKPD-a „Jelačić“ iz Petrovaradina pod ravnanjem Vesne Kesić-Krsmanović, izvodeći skladbe Stanislava Prepreka i Franje Štefanovića. Nazočni su mogli čuti i pjesme koje je izvela ženska pjevačka skupina „Prepreka“ u obradi Dobrivoja Jankovića.

Manifestaciji su doprinos dali i gosti Franjo Kopecki i Ivan Benak iz Radionice pjesnika „Zanatlija“ iz Čepina, Republika Hrvatska, kao i predstavnici HKUD-a „Vladimir Nazor“ iz Sombora, koji su čitali svoje pjesme.

Predsjednik HKUPD „Stanislav Preprek“ Marijan Sabljak izrazio je zadovoljstvo zbirkom i manifestacijom, ističući kako ona ima mjesto u ovom gradu i izražavajući nadu da će i gradski čelnici prepoznati njezinu važnost.

Na manifestaciji su također bili nazočni i predsjednik Izvršnog odbora Hrvatskog nacionalnog vijeća Darko Sarić Lukendić i ravnatelj Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata Tomislav Žigmanov.

Tekst i fotografija: A. J. M.

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Uskrsni koncert u Novom Sadu
  • Uskrsni koncert HKPD-a Jelačić
  • Zavod u Noći muzeja otvara izložbu posvećenu Hrvatskom narodnom kazalištu u Subotici
  • Predstavljanje knjige „Tragovi trajanja“ o Hrvatskom groblju u Boki
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima