Stvaralaštvo bunjevačkih Hrvatica u tehnici slame predstavljeno u Turopolju u Hrvatskoj

Objavljeno: 27.10.2023. Pregleda: 55

Stvaralaštvo bunjevačkih Hrvatica u tehnici slame, kao svojevrsni brand hrvatske zajednice u Srbiji, predstavljeno je prošloga tjedna u Turopolju u Hrvatskoj. Slamarske su radionice 13. i 14. listopada 2023. godine održale predstavnice HKPD-a Matija Gubec i Galerije Prve kolonije naive u tehnici slame iz Tavankuta – Marija Rukavina Prćić, Marija Dulić i Katarina Skenderović.
Gostovanje je ostvareno u suradnji sa Sekcijom veza i tkanja pri KUD-u Čiče, Novo Čiče, na čelu s Goranom Postićem i članicama Istraživačke sekcije Društva žena Velika Mlaka čija je predsjednica Ivana Andrić Penava. Program je održan u sklopu Dane europske baštine.
Prva radionica održana je u petak, 13. listopada, u Etnocentru Novo Čiče. Kratko uvodno predavanje o slamarkama, o posebnostima slamarske tehnike te fazama pripreme slame za izradu ukrasa održala je Marija Rukavina Prćić. Polaznici radionice imali su mnogo pitanja, a praktičnim radom do kraja večeri napravili su i svoje prve radove od slame.
Kreativno druženje sa slamarkama nastavilo se u subotu u okviru manifestacije Gastro Turopolja u Velikoj Gorici. Osim radionice, na koju se priključilo još novih polaznika, posjetitelji su imali priliku vidjeti izložbu sa slamarskim rukotvorinama.
‚‚Ovo su unikati kojima se ne može odrediti cijena", čest je bio komentar posjetitelja koji su došli vidjeti izložbu.
A oduševljenje posjetitelja dijelile su i polaznice radionica.
Također, dvije Gupčeve slamarke: Jozefina Skenderović i Ana Šujić imale su čast biti prisutne na proslavi Međunarodnog dana seoskih žena u Makedoniji, u Kruševu, zajedno s predstavnicama sličnih organizacija iz Crne Gore, s Kosova, iz Albanije i Sjeverne Makedonije. Poziv je stigao od Nacionalne federacije poljoprivrednika Makedonije. U subotu, 14. listopada 2023. godine, imale su priliku predstaviti rad i aktivnost Gupca i Galerije. Središnja svečanost bila je 15. listopada, a na njoj je nazočan bio i predsjednik Sjeverne Makedonije Stevo Pendarovski.

Izvor: Hrvatska riječ

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Književni salon s Mirkom Kopunovićem
  • Godišnji koncert folklornog odjela HKPD Matija Gubec iz Tavankuta
  • Dužijanca u Bajmaku
  • Otvorenje XXXIX. Saziva Prve kolonije naive u tehnici slame
  • Takmičenje risara - Dužijanca 2024.
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima