U Somboru predstavljen 16. svezak Leksikona

Objavljeno: 27.10.2023. Pregleda: 65

U Hrvatskom domu u Somboru prošloga petka, 13. listopada 2023. godine, predstavljen je 16. svezak Leksikona podunavskih Hrvata – Bunjevaca i Šokaca. Leksikon je predstavio urednik dr. sc. Slaven Bačić. U ovome svesku obuhvaćen je završni dio slova M (Malj – Mu).
‚‚Ovaj 16. svezak ima 308 stranica, 272 članka, u pripremi ovog sveska sudjelovale su 52 osobe, a među njima su i suradnici iz Sombora", kazao je Bačić.
Najviše je priloga o znamenitim i uspješnim osobama iz obitelji Mamužić, Marcikić, Marković, Matarić, Matijević, Matković, Merković, Miković, Milanković, Milašin, Milodanović, Mukić i drugih, a među njima su i mnoge plemićke porodice. Svezak sadržava i veći broj toponima (Matarići, Matević, Milkut, Mirgeš, Mironić, Mišićevo, Mlaka, Monoštor, Monoštorlija, Mostonga), jedan broj etnografskih pojmova (maske, mastalundžije, Materice, Mikulaš, mladenci i dr.), glasila (Miroljub, Misečna kronika), a ima i opsežnijih makropedijskih priloga (migracije, mirovne konferencije u Parizu).
U Leksikonu je predstavljeno 13 članova razgranate obitelji Matarić, a o povijesti ove obitelji govorio je Mata Matarić.
Prvi svezak Leksikona tiskan je 2004. godine.

Izvor: Hrvatska riječ (Z. V.)

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Književni salon s Mirkom Kopunovićem
  • Godišnji koncert folklornog odjela HKPD Matija Gubec iz Tavankuta
  • Dužijanca u Bajmaku
  • Otvorenje XXXIX. Saziva Prve kolonije naive u tehnici slame
  • Takmičenje risara - Dužijanca 2024.
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima