Surčinski zbor gostovao u Duboševici

Objavljeno: 01.03.2018. Pregleda: 39

surcinski zbor u duboseviciDuboševica je selo u Baranji, općina Draž, u Osječko-baranjskoj županiji. Smješteno je na nekoliko kilometara od mađarske granice. Na popisu stanovništva 2011. godine imala je 554 stanovnika. Davnih 70-ih godina iz ovako malog mjesta u sjemenište su krenula trojica dječaka – Marko Kljajić, Stipo Vinojčić i Stipo Srimac. Sada je vlč. Stipo župnik u Kragujevcu a prečasni Marko je župnik u Surčinu i upravitelj župe Golubinci sa Starom Pazovom. Obojica su rado viđeni i česti gosti u svojoj Duboševici.

Nedavno, uoči blagdana sv. Vinka, Duboševica je organizirala proslavu ovog zaštitnika vinograda i vinogradara, a u goste su pozvali surčinski zbor RKT župe Presvetog Trojstva i ženski zbor iz Kozarca kod Podravskog Kloštra. Četiri Vinka: Benić, Matanov, Bertin i Strilković su bili slavljenici ovog dana (Duboševica inače ima 8 župljana s ovim imenom). Jedan od njih, Vinko Benić sa suprugom Slavicom bavi se vinogradarstvom i ispred svog vinograda u Škraki su sagradili kapelicu u koju je postavljen kip sv. Vinka. 

Procesija s kipom

Slavlje je započelo u prekrasnoj crkvi posvećenoj Uznesenju Blažene Djevice Marije. Misu je predvodio domaći župnik Zoran Vukoja a koncelebrirali su Marko Kljajić i Stipo Vinojčić okruženi mnoštvom ministranata. Domaći zbor vođen orguljašem Josipom Risom i surčinski zbor pod vodstvom orguljašice Renate Gašpar su naizmjenično pjevali. Pod misom je blagoslovljen kip sv. Vinka namijenjen kapelici ispred vinograda.
Poslije mise domaćini su organizirali procesiju do vinograda „na čelu“ s blagoslovljenim kipom sv. Vinka. Prijevoz je organiziran na traktorskim prikolicama. Sjedišta su bila od slame prekrivenom ćebadima što je bio poseban ugođaj. Kip sv. Vinka je postavljen u novosagrađenu kapelicu uz pjesmu sv. Vinku i prelijepu božićnu uspavanku Djetešce milenokoje je izvodio surčinski zbor.

Blagoslov vinograda

Potom je uslijedio blagoslov vinograda. Po običaju, kod prvog čokota je okačeno nekoliko pari kobasica, kulen i slanina. Stari običaj kaže da grožđe rodi dugačko kao kobasica i debelo kao kulen. Vlč. Stipo Vinojčić je blagoslovio vinograd, iza toga je Surčinac Ivica Ljevar, i sam vinogradar, pročitao svoju vinogradarsku pjesmu. Potom je muški zbor otpjevao splet podravskih pjesama.
Povratak do Doma kulture opet je sve sudionike razveselio. Sjedišta od slame su izazvala pregršt pošalica i smijeha. Domaćini su u Domu kulture pripremili pravu gozbu od čobanca, graha, domaćeg vina, salčića, štrudle i drugih kolača. Sudjelovalo je cijelo mjesto. U dvorani su bili izloženi suveniri s oznakom Duboševice koje su napravile vrijedne mještanke.

Zabava i druženje

Poslije ručka veselje je započelo nastupom ženskog zbora iz Kozarca uz vodstvo duboševačkog orguljaša Josipa Risa, koji je u njihovom mjestu vjeroučitelj. Pjevale su podravske popijevke ali i suvremene melodije. Iza njih je nastupao muški glazbeni sastav Momci sa Orešca iz Surčina pod vodstvom Josipa Crljena. Poseban ugođaj dao je mladi Surčinac Darko Kendrić svirajući grčke melodije na buzukiju. Uslijedila je zabava uz domaći glazbeni sastav, opet pod vodstvom Josipa Risa. Pop muzika podigla je i mlade i starije na noge.
Surčinci su u smiraj dana krenuli na dugi put do kuće zahvalni svom župniku i vlč. Stipi Vinojčiću na organiziranju ovog druženja koje je bilo uzvratno. Naime, zbor iz Duboševice je bio proljetos na gostovanju u Surčinu.

Izvor: Hrvatska riječ (Katica Naglić)

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Međunarodni okrugli stol - O Šokcima je rič
  • Tamo gdje tuga spava u Somboru
  • Predstavljanje ZKVH-a u Društvu hrvatskih književnika u Zagrebu
  • Uskrsni koncert u Maloj crkvi
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima