Susret udruga „Matija Gubec“ ove godine održan u Rumi

Objavljeno: 02.07.2017. Pregleda: 31

susret udruga Matija GubecHKPD Matija Gubec iz Rume drugi puta bilo je proteklog tjedna domaćin ovogodišnjih, 15. po redu, Međunarodnih susreta društava koja nose ime Matija Gubec. Na ovogodišnjem skupu sudjelovala su društva iz Tavankuta, Gornje Stubice, Zagreba, Slavonskog Kobaša, Sotina, Donjeg Miholjca i Rume s oko 300 sudionika.

Prije zajedničkog koncerta gostiju i domaćina, koji je održan 17. lipnja 2017. u dvorani Kulturnog centra, predstavnike sedam društava primili su u Gradskoj kući predstavnici lokalne samouprave i predsjednik HKPD-a Matija Gubec Ruma Pavle Škrobot.

„Ovo su drugi susreti koji se održavaju u Rumi, s obzirom na to da je svake godine drugi domaćin. Na žalost, s nama ove godine nisu dva društva, jedno iz Ilače u Hrvatskoj, a jedno iz Bosne i Hercegovine, iz Bakovića. Ovo je prilika da se vide tradicija i običaji hrvatskog naroda koje mi čuvamo od zaborava“, istaknuo je Škrobot.

Lokalna samouprava podržava održavanje veza pripadnika nacionalnih zajednica u regiji. „To je značajan doprinos uspostavljanju ukupne kulturne komunikacije okolnih država i to doprinosi povećanju razumijevanja i stvaranju temelja za uspostavljanje suradnje i u drugim oblastima. Mi smo zainteresirani da naše Hrvatsko kulturno-prosvjetno društvo, promovirajući kulturu svoje zajednice predstavlja i kulturu i dostignuća naše općine i mi ih u tome podržavamo. Ovo društvo je dalo značajan doprinos razvoju kulture i ostavilo značajan trag u povijesti kulturnih događanja na ovim prostorima“, navodi predsjednik SO Ruma Stevan Kovačević.

Održavanje susreta financijski su podržali općina Ruma, Veleposlanstvo Hrvatske u Beogradu i Pokrajinsko tajništvo za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine – nacionalne zajednice. Manifestaciji je, među ostalim, nazočio i hrvatski veleposlanik Gordan Markotić.

Izvor: Hrvatska riječ (S. D.)

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Predstava Triput Bog pomaže
  • Najava: Svečana akademija povodom 15 godina rada ZKVH-a
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima