Tamara Lerić u Zagrebu sudjelovala na Seminaru o primjeni narodnih nošnji

Objavljeno: 25.04.2014. Pregleda: 36

seminar nosnje ZG2014-8-mTamara Lerić iz Berega bila je jedina iz Vojvodine sudionica seminara o primjeni narodnih nošnji, koji je 4. i 5. travnja 2014. godine održan u Zagrebu. Seminar, četvrti po redu, organizirao je Kulturni centar Travno – Posudionica i radionica narodnih nošnji, u Kulturnom centru Travno u Zagrebu. Seminar je bio namijenjen voditeljima folklornih društava, folklorašima i koreografima, a sastojao se od teorijskog i praktičkog dijela.

seminar nosnje ZG2014-2-m„Tema je bila primjena narodnih nošnji na amaterskoj folklornoj sceni. Moj je zadatak, s obzirom da sam rodom iz Monoštora, a da živim u Beregu, bio govoriti o nošnjama ovih dvaju šokačkih sela, budući da su one slične, i imala sam zadatak u šokačku nošnju spremiti jednu djevojku i jednog momka“, kaže Tamara.

Osim nošnji Hrvata Šokaca iz Berega i Monoštora, tijekom seminara predstavljene su i nošnje iz Koprivničkog Ivanca, Orubice kod Nove Gradiške, Moslavine, Hercegovine i s otoka Krka. Tamara pojašnjava kako je nakon predstavljanja nošnji slijedio drugi dio, u kome su polaznici seminara imali zadaću obući djevojke i momke u nošnje koje su im prikazane.

seminar nosnje ZG2014-1-m„Na seminaru je bilo četrdesetak voditelja folklornih društava uglavnom iz okolice Zagreba i jedan voditelj društva iz Dubrovnika i oni su kasnije, podijeljeni u skupine, imali zadatak u prikazane nošnje obući manekene. Moja je uloga bila pomoći im oko šokačke nošnje, ukazati na ono što nije dobro, na što trebaju obratiti pozornost“, pojašnjava Tamara i dodaje kako je šokačka nošnja za sve bila posebno zanimljiva i najviše je odudarala od prikazanih narodnih nošnji. Naročito je to bilo upadljivo zato što je predstavljena poslije hercegovačke, koja nije toliko upadljiva i kitnjasta.

seminar nosnje ZG2014-7-mNošnje koje su korištene na radionici iz fundusa su Posudionice koja ima i lijepe, reprezentativne primjerke šokačke nošnje s ovog područja. Tamara Lerić s Posudionicom surađuje već duže vrijeme i kada je potrebno pomaže im pri oblačenju u šokačke nošnje iz Berega i Monoštora.

Tekst: Z. V.
Fotografije: Posudionica i radionica narodnih nošnji

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Preprekovo proljeće 2024.
  • Predstavljanje ZKVH-a u Društvu hrvatskih književnika u Zagrebu
  • Uskrsni koncert u Maloj crkvi
  • Zavod u Noći muzeja otvara izložbu posvećenu Hrvatskom narodnom kazalištu u Subotici
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima