Tamburaši HKPD-a Jelačić proslavili jubilej

Objavljeno: 12.12.2016. Pregleda: 45

tamburasi hkpd jelacicHKPD Jelačić iz Petrovaradina je u subotu 3. prosinca proslavilo obljetnicu – 10 godina djelovanja tamburaškog odjela i škole tambure koju vodi prof. Stevan Mošo. Nikada dosad pozornica nije bila toliko malena da bi primila više od 120 izvođača, kao ni prostor namijenjen publici (amfiteatar SPENS-a) koja je bila prekobrojna. Obilježavanje desetljeća uspješnog rada, potaknulo je mnoge stalne članove, simpatizere i sugrađane da svojim dolaskom i pljeskom čestitaju onima koji su ustrajali i u okolnostima loših uvjeta rada – slabe financijske potpore, kao i nedovoljne motiviranosti pripadnika hrvatske zajednice čiji se broj iz godine u godinu poprilično smanjuje.

Repertoar i gostovanja

Danas, desetljeće nakon prvih koraka, načinjenih s ciljem osnutka vokalno-instrumentalnog orkestra Jelačić ima petnaestak mališana i petero odraslih glazbenika, članova tamburaškog orkestra. Uz tradicijsku, srijemsku i slavonsku tamburašku glazbu, orkestar pridaje važnost i djelima zabavnoga žanra tuzemnih i inozemnih autora. Veliki polet napretku orkestra daju česti nastupi i gostovanja na kojima osobitu naklonost publike pridobivaju najmlađi članovi orkestra. Do sada su s uspjehom nastupali u Ljutovu, Nijemcima, Oprisavcima, Pakracu, Rabu, Trogiru, Vinkovcima, Požegi i Zagrebu. U daljnjim planovima im je i snimanje CD-a s raznovrsnim skladbama.

Bogati program

U središtu pozornosti subotnjeg koncerta bili su, svakako, oni najmanji – osnovci i srednjoškolci koji u okviru tamburaškog odjela HKPD-a Jelačić pohađaju školu tambure. Iako nastupaju i samostalno, ovoga su puta, skupa s odraslima, bili dio jedinstvenog orkestra u kojem su zasvirali i poneki bivši članovi, zatim tamburaši KUD Brile iz Beočina, kao i gitaristi i flautisti Kreativnog M kutka iz Novoga Sada. Svi zajedno, instrumentalno su izveli blok od 9 popijevaka koje su pjevali članovi dječjeg zbora Vivak iz Srijemske Mitrovice. Bile su to poznate, stare skladbe poput Tiho noći, Kad sam sinoć ovdje bila, Divan je kićeni Srijem i dr., koje su uz kraći dramski igrokaz djece- glumaca, mnoge od nazočnih posjetitelja mogle podsjetiti na neka davna vremena.

U drugom dijelu sadržaja programa nastupili su gostujući sastavi: HKUD Ljutovo iz Ljutova, Miodrag Miša Blizanac s oktetom i Tamburaški orkestar La banda iz Novog Sada, a publika je imala prigodu čuti izvedbu tradicionalnih bunjevačkih, klapskih, vojvođanskih i stranih skladbi.

U posljednjem bloku programa ponovno su zasvirali domaćini, ali ovaj put s nešto zahtjevnijim skladbama poput Mađarske igre br. 5, Starog župskog plesa, Pod krovovima Pariza i solistom na harmonici Bekimom Prešova, kao i poznatim novim gradskim, zabavnim skladbama i šansonama koje su otpjevali Sabina Trbara, Milan Bireš i Branko Ćorić.

Zaslužnim pojedincima i institucijama dodijeljene su zahvalnice HKPD-a Jelačić, nakon čega je izvedbom skladbe Osam tamburaša završena svečanost.

 

                                                                                                                                                                              Izvor: Hrvatska riječ (P. P.)

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Međunarodni okrugli stol - O Šokcima je rič
  • Tamo gdje tuga spava u Somboru
  • Predstavljanje ZKVH-a u Društvu hrvatskih književnika u Zagrebu
  • Uskrsni koncert u Maloj crkvi
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima