U Zagrebu održana pjesnička večer Hrvata iz Srijema, Bačke i Banata

Objavljeno: 12.12.2016. Pregleda: 35

lajco perusic 1U nizu događanja, koje je udruga protjeranih vojvođanskih Hrvata organizirala prigodom svoje 25. obljetnice, održana je 2. prosinca u Kulturnom centru u zagrebačkoj Dubravi i pjesnička večer. Bila je to jedinstvena prilika zagrebačkoj publici, ali i brojnim protjeranim Hrvatima iz svoga zavičaja tijekom devedesetih godina prošlog stoljeća da u jednoj večeri čuju pjesme hrvatskih pjesnika iz Srijema, Bačke i Banata. Od pjesnika su nastupili Lajčo Perušić, Zvonimir Nemet i mlada pjesnikinja – amaterka Tatjana Ćaćić iz Golubinaca. Profesor Đuro Vidmarović održao je predavanje o pjesništvu iz Srijema, Bačke i Banata, a cijelu večer uveličali su svojim nastupom Zwizde, ženski vokalni ansambl koji njeguje tradiciju šokačkih Hrvata. 

Napraviti izbor pjesama prigodom 25. obljetnice nije bio jednostavan zadatak, no cilj je bio da se čuje za što više zavičajnih pjesnika, kako onih poznatih tako i pjesnika amatera koji uvijek pišu s ljubavlju o zavičaju.

Pjesme iz Banata

Voditelj pjesničke večeri Zlatko Žužić podsjetio je na sve one članove Zajednice koji više nisu živi, a među njima i na poznatog Slankamenca Ivana Bonusa, jednog od njezinih utemeljitelja. Snimka na kojoj recitira svoju pjesmu Ej, kad bi... i zatim pjeva, publiku je vratila u vrijeme dok je bio živ i uživao recitirajući i pjevajući o svome kićenom Srijemu. Hrvatski književnik, povjesničar i likovni kritičar prof. Đuro Vidmarović je govorio o hrvatskom pjesništvu u Srijemu, Bački i Banatu, a poimence je izdvojio i neke pjesnikinje i pjesnike koje je nazvao „svjetionicima hrvatske riječi“. Među njima je spomenuo preč. Marka Kljajića, Jasnu Melvinger, Petka Vojnića Purčara, Aleksu Kokića, Antu Sekulića, Tomislava Žigmanova, Milovana Mikovića, Lajču Perušića, Ljubicu Kolarić-Dumić, Đuru Palaića, Miroslava Slavka Mađera i druge.

U glavnom dijelu pjesničke večeri pjesme su čitali pjesnici Lajčo Perušić i Zvonimir Nemet, autor knjige Slankamen – tak’og sela nigdi lajco perusic 2nema Zvonimir Pažin, te Bojana Poljaković (predsjednica Mladeži Bačke i Srijema), Daniela Šutija i Tatjana Ćaćić iz Mladeži Bačke i Srijema.

Pročitane su dvije pjesme iz Banata – Ivana Baranjeka iz Pančeva i Franje Berovića iz Vršca. Nakon Banata, voditelj Zlatko Žužić pozdravio je Bačku i bačke Hrvate, podsjetivši prisutne da je njihova neprekidna borba za očuvanjem svoje „riči“, tradicije i korijena koji su oduvijek vezani uz Hrvatsku danas vjerojatno žešća nego ikad prije. Dio večeri posvećen njima započeo je pjesnik rodom iz Subotice, a s adresom u Zagrebu Lajčo Perušić, a potom su pročitane pjesme Alekse Kokića, Luke Štilinovića, Tomislava Žigmanova i Ante Sekulića. Prije negoli je započeo srijemski dio pjesničke večeri, pročitana je pjesma Ivana Andrašića iz Sonte i Mare Švel-Gamiršek, pjesnikinje iz Srijemske Mitrovice. Osim navedenih, publika se te večeri mogla upoznati i s pjesničkim stvaralaštvom Milovana Mikovića, č. s. Blaženke Rudić, Josipa Dumendžića Meštra, Željka Šeremešića, Vinka Juzbašića, Jasne Melvinger, Marije Tomšić-Im, Branke Jagić, Biljane Portner i drugih.

Šetnja Srijemom

Poezijsku šetnju Srijemom započeli su Slankamenci, Zvonimir Pažin je prisutnima oživio slike Srijema kakav je nekada bio. Nakon njega, Danijela Šutija, porijeklom iz Slankamena, pročitala je pjesmu također Slankamenke Anice Bartulac. Potom je šetnja nastavljena. Čule su se tako pjesme Zvonimira Nemeta, Rumljanina Đure Palaića, Kukujevčanke Ljubice Kolarić- Dumić, Gibarčanke Anice Pinterović, te Beščana Mladena Ćavara i Beščanke Anđe Jurić. Potom su uslijedile pjesme pjesnika iz Hrtkovaca Miroslava Slavka Mađera, Franje Nilića, te Miroslava Cakića Tomlekina. Golubinčanka Tatjana Ćaćić najprije je pročitala svoju pjesmu, a potom pjesmu također Golubinčana Ilije Žarkovića Žabara.

Posebno mjesto na pjesničkoj večeri imao je preč. Marko Kljajić, koji je svojim radom i kao svećenik i kao publicist i književnik zadužio Hrvate, napose one u vojvođanskome dijelu Srijema. Njegove pjesme čitao je Zvonimir Nemet, te je pročitana i pjesma Pavla Pavlovskog, pjesnika iz Surčina, jednom od mjesta u kojemu je preč. Kljajić danas župnik.

Finale pjesničke večeri posvećeno je svestranom svećeniku porijeklom iz Srijemskih Karlovaca, dugogodišnjem petrovaradinskom župniku i ravnatelju svetišta Tekije, koji je u svim svojim djelima svjedočio koliko je volio Hrvatsku i Srijem. Riječ je o Iliji Okrugiću Srijemcu. Puštena je snimka poznate starogradske pjesme Za jedan časak radosti u izvedbi Mješovitoga zbora HKPD-a Jelačić iz Petrovaradina, čiji je autor upravo Okrugić.

Pjesničku večer Hrvata iz Srijema, Bačke i Banata još svečanijom učinile su Zwizde, već nagrađivani ženski vokalni ansambl iz Zagreba, koji od 2007. okuplja djevojke iz Bačke i Srijema, ali i Slavonije i Baranje, te ostalih krajeva Hrvatske. Trenutačno ima 15 članica, među kojima su i Bojana Poljaković i Tatjana Ćaćić, sudionice programa Pjesničke večeri Hrvata iz Srijema, Bačke i Banata. Cilj im je očuvanje i promicanje šokačke baštine, te su jedinstvena grupa u Hrvatskoj koja se bavi isključivo napjevima prostora na kojima žive šokački Hrvati.

 

Izvor: Hrvatska riječ (Ivana Andrić Penava)

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Preprekovo proljeće 2024.
  • Predstavljanje ZKVH-a u Društvu hrvatskih književnika u Zagrebu
  • Uskrsni koncert u Maloj crkvi
  • Zavod u Noći muzeja otvara izložbu posvećenu Hrvatskom narodnom kazalištu u Subotici
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima