Tavankućani u posjetu Primorsko-goranskoj županiji

Objavljeno: 22.09.2014. Pregleda: 39

Tavankucani Rijeka2014-1Na poziv župana Primorsko-goranske županije Zlatka Komadine, izaslanstvo koje su predvodili predstavnici Hrvatskog kulturno-prosvjetnog društva „Matija Gubec“ – predsjednik Ladislav Suknović, počasni predsjednik Branko Horvat, tajnik Ivica Dulić, te ravnateljica tavankutske Osnovne škole „Matija Gubec“ Stanislava Stantić-Prćić, ravnatelj Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata Tomislav Žigmanov, te dopredsjednik HGU „Festival bunjevačkih pisama“ Vojislav Temunović – bilo je od 18. do 21. rujna 2014. godine gost ove županije.

Tijekom radnog boravka predstavnici ovih institucija i udruga održali su nekoliko sastanaka s visokim predstavnicima Županije: zamjenicom župana Marinom Medarić, zamjenikom župana zaduženim za nacionalne manjine Županije Petrom Mamulom, načelnicom Općine Viškovo Sanjom Udović, te Olegom Butkovićem, gradonačelnikom Novog Vinodolskog.

Tavankucani Rijeka2014-5krmpoteSa županom Primorsko-goranske županije Zlatkom Komadinom susreli su se u mjestu Krmpote. Predstavnici izaslanstva koji su bili na radnom sastanku otvorili su pitanja buduće suradnje između Primorsko-goranske županije i određenih općina, odnosno gradova koji se nalaze na teritoriju ove županije. Osim susreta u županiji, izaslanstvo iz Tavankuta je bilo u posjetu Općini Viškovo i Gradu Novom Vinodolskom, gdje je dogovorena konkretnija kulturna suradnja, te suradnja u području školstva, točnije gostovanja djece koja pohađaju nastavu na hrvatskom jeziku, a koja su i ujedno članovi tavankutske udruge. Plan je svakako da posjeti budu uzajamni.

Tavankucani Rijeka2014-2Program suradnje između Primorsko-goranske županije i navedenih općina je zamišljen ne samo u okvirima kulturne suradnje, nego i kao pokušaj otvaranja određenih, programskih aktivnosti vezanih za fondove Europske unije, imajući u vidu da su u Republici Hrvatskoj otvoreni novi fondovi, s kojima Republika Hrvatska ima i daleko više iskustva. „Važno je naglasiti kako je protekli posjet Primorsko-goranskoj županiji bio iznimno značajan i s aspekta nacionalnog identiteta, imajući u vidu da su posjećene Krmpote, mjesto gdje su naseljeni primorski Bunjevci, pa je i ovaj posjet bio utoliko pun simbolike“, istaknuo je Ladislav Suknović.

Tavankucani Rijeka2014-3-mŽupan Zlatko Komadina na svojoj je Bunjevini, kako Primorci nazivaju prostor koji naseljavaju Bunjevci, priredio i radni ručak u mjestu Krmpote. Tom su prigodom gosti iz Tavankuta župana upoznali s kulturnim i političkim aktualnostima u hrvatskoj zajednici u Vojvodini, a župan je izrazio zainteresiranost za konkretnu potporu kulturnoj sceni vojvođanskih Hrvata. Ravnatelj Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata Tomislav Žigmanov rekao je tom prigodom kako su „za hrvatske udruge kulture iz Vojvodine veoma važni kontakti s hrvatskim kulturnim prostorom, koji postoji u Republici Hrvatskoj, napose je to važno za kulturne udruge koje djeluju u malim sredinama kao što je to Tavankut. U ovom kontekstu za Tavankut je važno da su ostvareni kontakti s gradovima i općinama gdje živi najveći broj bunjevačkih Hrvata, to je za naša kulturna društva važno iz tog razloga što se na taj način snaže poruke o tome čija je nacionalna pripadnost Bunjevac, tj. kojemu narodu oni pripadaju, a s druge strane mislimo da kroz jednu intenzivniju kulturnu suradnju možemo i mi dosta toga naučiti od kulturnih institucija u Republici Hrvatskoj“.

Tavankucani Rijeka2014-6Novi„S druge strane, mislimo kako možemo biti konkurentniji i na tržištu projekata, napose iz predpristupnih fondova, te njihova iskustva prenijeti u našu sredinu. Razgovori koji su vođeni sa županom, zamjenicom župana, predstavnicima Općine Viškovo i s gradonačelnikom Novog Vinodolskog više su nego ohrabrujući. Oni su razumjeli našu situaciju, spremni su ostvariti i formalnu suradnju u smislu da će potpisati protokol o suradnji, spremni su intenzivirati suradnju kada je u pitanju razmjena kulturnih sadržaja i spremni su, što je za nas jako važno, biti pokroviteljima nekih naših važnih manifestacija, napose onih manifestacija koje imaju snažne bunjevačke sastavnice kao što je Festival bunjevačkih pisama ili Kolonija slamarki u Tavankutu“, kaže Žigmanov.

Tekst: I. D.
Fotografije: Hrvatska riječ, Novi list i Novi Vinodolski

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Uskrsni koncert u Novom Sadu
  • Uskrsni koncert HKPD-a Jelačić
  • Zavod u Noći muzeja otvara izložbu posvećenu Hrvatskom narodnom kazalištu u Subotici
  • Predstavljanje knjige „Tragovi trajanja“ o Hrvatskom groblju u Boki
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima