Manifestacija „Pokažimo svima što znamo i imamo“ u Sotu

Objavljeno: 22.09.2014. Pregleda: 31

Sot rujan2014-1U organizaciji katoličke župe Sot sa sjedištem u Šidu, župnika vlč. Nikice Bošnjakovića i Hrvatskog kulturnog društva „Šid“, 21. rujna 2014. godine u Sotu je održana druga po redu manifestacija „Pokažimo svima što znamo i imamo“ i svečano obilježen crkveni god sela Sot, blagdan Presvetog imena Marijina.

Svetu misu u crkvi svete Katarine u Sotu, pred velikim brojem vjernika iz Sota, Šida i ostalih filijala šidske općine, kao i gostiju iz Republike Hrvatske, predvodio je vlč. Bošnjaković koji je u propovijedi vjernicima posebice istaknuo kako je danas i te kako važno ne klonuti duhom i ne predati se: „Danas nam je više teret blagostanje drugih nego vlastiti problem i neimaština. Više se razbolimo od ljubomore i zavisti ili od nezadovoljstva onoga što ti imaš ili što ti jesi, nego što je tebi Bog dao. To su Isusove poruke danas svima nama obiteljima. Kroz ovo Isus poručuje da ne želi da itko bude nezadovoljan, nego svakome treba dati priliku da radi i zaradi. Posao je samo ne klonuti duhom i ne predati se, nego stalno tražiti posao, kucati na vrata, predati se crkvi i u molitvi tražiti a ne zatvoriti se u besmisao“, istaknuo je župnik Bošnjaković. Ispred župe Sot i crkvenog odbora, dobrodošlicu je gostima uputio Stevo Jašćur i zahvalio svima što su došli uveličati taj skup.

Sot rujan2014-2U kulturnom dijelu programa predstavljene su najprije tradicionalne pjesme i igre Hrvata iz ovog dijela Srijema, koji su svojim plesovima predstavili svoje običaje, tradiciju i prelijepo ruho. Mnogobrojnoj publici predstavili su se svojim koreografijama u svojstvu domaćina HKD „Šid“, starija i mlađa folklorna skupina, uz pratnju svog tamburaškog orkestra, HKD „Ljuba“ u pratnji tamburaškog orkestra iz Iloka i KPD „Ivan Kotljarevski“ iz Bikić Dola. Svi su oni skupa svojim znanjem i umijećem, kreativnošću, ljepotom i izvornošću svojih pjesama i igara, oduševili sve nazočne toga dana u Sotu. Kulturno-umjetnički program pod geslom „Pokažimo svima što znamo i imamo“ imao je svoju poruku, pokazati svima znanje i imanje, koje se već stoljećima prenosi s koljena na koljeno, a mladost ga danas nesebično čuva kao najvrednije blago, kako se ne bi izgubio nacionalni identitet.

Već drugu godinu zaredom ova se manifestacija održava u Sotu, mjestu iz koga je skoro polovica mladih uključena u rad hrvatske udruge u Šidu. „Ideja je da se kroz ovu kulturnu manifestaciju, prezentira široj društvenoj zajednici izvan okvira mjesne zajednice, bogatstvo vezano za rad hrvatske nacionalne zajednice. Soćani čine skoro polovicu članstva HKD 'Šid' i veoma su aktivni s nekom idejom, pogotovo skorom izgradnjom pastoralnog centra ovdje u Sotu, podizanja još veće razine članstva hrvatske nacionalne zajednice u našoj udruzi“, rekao je Josip Pavlović, predsjednik HKD „Šid“.

Sot rujan2014-3A manifestaciji su se ove godine priključili i prijatelji iz susjednog sela Bikić Dola, članovi rusinskog KPD „Ivan Kotljarevski“: „Mi već duži niz godina surađujemo pošto smo susjedno selo i tu živimo zajedno. Predstavljamo rusinski folklor koji je osnovan davne 1946. godine, a mi smo ga obnovili prije pet godina. Surađujemo s HKD 'Šid', oni kod nas dolaze kada smo rušili majsko drvo i imamo uspješnu suradnju. Treba njegovati tu suradnju, jer se na taj način mladi ljudi upoznaju, druže i upoznaju različite kulture, a ujedno pridonose zajedništvu naše općine“, kaže Dejan Bobalj, predsjednik KPD „Ivan Kotljarevski“ iz Bikić Dola.

Također, svojim se koreografijama ove godine predstavilo i HKD „Ljuba“ iz Ljube, ovoga puta najmlađa skupina: „Mi smo drugi put zaredom gosti na proslavi Imena Marijina ovdje u Sotu i jako smo dobri prijatelji. Surađujemo s HKD 'Šid' i drago nam je što su nas i ove godine pozvali ovdje kako bismo predstavili našu mlađu folklornu skupinu“, rekla je Marijana Petrović, predsJednica HKD „Ljuba“ iz Ljube.

Na manifestaciji se predstavila i pjesnikinja iz Gibarca baka Anica Pinterović, koja od svoje rane mladosti druguje s poezijom. Iz svoje pjesničke zbirke pročitala je nekoliko pjesama koje je prije nekoliko godina objavila u knjizi Da Gibarac živi.

Ovaj dan je za sve Soćane poseban. Na ovaj blagdan u domovima mnogih Soćana dolaze mnogobrojni gosti i rodbina već desetljećima. Uglavnom se prije ručka ide na svetu misu, koja se održava kod Gospine špilje, međutim ove godine zbog vremenskih prilika misa je održana u crkvi svete Katarine. „Današnji dan je nama Soćanima jako značajan. Još od davnih dana ovdje se slavi Ime Marijino, to je spomen našoj kapeli koja se nalazi na brdu, ali pošto je danas kišovito, sveta misa je bila u crkvi. Uvijek se na taj dan kod nas u Sotu okupi sva rodbina na ručku. Koliko je nama mještanima značajna crkva, toliko štujemo i našu kapelu gdje se s radošću okupljamo“, rekla je Darija Menđan iz Sota.

Sot rujan2014-4A i mladima je to poseban dan: „Aktivna sam članica HKD 'Šid', a i najveći broj članova je iz Sota. Volimo ići plesati i ova manifestacija nam doista mnogo znači. Kada se sva rodbina okupi, volimo pokazati naše stare običaje i prisjetiti se svega onoga što je nekada bilo“, kaže Slavica Živković iz Sota.

bilo je gostiju i iz Republike Hrvatske, koji uvijek rado dolaze u Sot: „Drago mi je što se ova manifestacija održava u Sotu i što narod ovdje ne zaboravlja svoje starine. Mladi i trebaju znati tradiciju i običaje koji su ovdje postojali dok nije došlo do promjene strukture stanovništva. Dopalo nam se pogotovo što je to naše selo i uvijek te srce vuče tamo gdje su korijeni“, rekla je Ljiljana Lang iz Sarvaša pokraj Osijeka.

I ova je manifestacija protekla u ugodnom druženju svih nazočnih i po završetku manifestacije na objedu u seoskom Domu kulture. Soćani se jedino nadaju da će u skorije vrijeme biti završen pastoralni centar čiji su temelji već postavljeni. Za mještane tog sela taj je objekt od iznimno velike važnosti, jer Sot je mjesto gdje se s velikim žarom čuvaju nacionalni, hrvatski duh, običaji, jezik i kultura, što su i ovom prigodom i pokazali.

Tekst i fotografije: Suzana Darabašić

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Preprekovo proljeće 2024.
  • Predstavljanje ZKVH-a u Društvu hrvatskih književnika u Zagrebu
  • Uskrsni koncert u Maloj crkvi
  • Zavod u Noći muzeja otvara izložbu posvećenu Hrvatskom narodnom kazalištu u Subotici
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima