U Sonti održana likovna kolonija

Objavljeno: 21.09.2014. Pregleda: 35

kolonija sonta2014 1-mU Šokačkom domu u Sonti je 20. rujna 2014. godine, u organizaciji KPZH „Šokadija“, održana međunarodna likovna kolonija „Sonta 2014.“, deveta zaredom.

Organizator je ove godine napravio iskorak u vidu edukacije mladih. Na koloniju su pozvana najdarovitija djeca iz OŠ „Ivan Goran Kovačić“, s njihovom mentoricom, učiteljicom Barom Dobraš. Sudjelovanje ove djece svakako je bio i novi poticaj za slikare. U međusobnoj komunikaciji djeca su širom otvorenih očiju promatrala rad odraslih, upijala njihove poteze, divila se rađanju slika pod njihovim kistovima. Pomalo sramežljivo pokazivali su im i svoje radove. Umjetnici su im dobronamjerno ukazivali na sitnice koje bi se još mogle ispraviti i doraditi na njihovim platnima.

kolonija sonta2014 2-m„Naši današnji domaćini su napravili divnu gestu dovođenjem darovite djece. Osobno, uživao sam u druženju s najmlađima, raduje me njihova iskrenost i darovitost. Svima nama su odista oplemenili današnji dan“, rekao je slikar Stipan Kovač iz Sombora.

„Veliko zadovoljstvo pričinilo mi je dovođenje djece na današnju koloniju. Mentorica sam im već nekoliko godina i mogu reći da su svestrani mali umjetnici, da još u sebi pomalo lutaju i traže najjači izričaj. Svi imaju visoko razvijene radne navike, a za svoje godine i dosta znanja. Sudjelovali su na puno priredbi i pokazali što znaju. Organizirali smo i više radionica likovne umjetnosti, koje smo završavali malim prodajnim izložbama. Pozdravljam i ideju čelništva 'Šokadije' da upravo ova skupina bude okosnica buduće dječje likovne sekcije“, kaže mentorica malih umjetnika Bara Dobraš.

Predsjednik „Šokadije“ prof. Zvonko Tadijan: „Ovo što sada radimo, htjeli bismo ostaviti našim mlađim generacijama. Zbog toga smo danas doveli najdarovitiju djecu, koja bi, skupa sa svojom mentoricom, trebala biti okosnica buduće „Šokadijine“ dječje likovne sekcije. Siguran sam da će ova mladost jednoga dana nastaviti našu tradiciju jer, ne zaboravimo, djeca su naš najbolji zalog za budućnost.“

Zbog vrlo nepovoljnih hidroloških i neizvjesnih vremenskih uvjeta, ovogodišnja kolonija je, umjesto na Dunavu, održana u Šokačkom domu. Stipana Kovača i Iliju Uzelca iz „Likovne grupe 76“ Sombor, Josipa Horvata, Ciliku Dulić-Kasiba i Loziku Vojnić-Liliom iz subotičke HLU „Cro art“, Josipa Dekana iz Belog Manastira, Anu Tudor iz Hvara i Sonćanke Baru Dobraš i Svetlanu Zec, te djecu Anđelu Šimunov, Vedranu Lukić, Davida Kuruca, Anu Domić, Mateu Loki, Višnju Šokac, Valentinu Andrašić, Vinku Vuković, Laru Lenđel, te Ivana i Mateu Krstin pozdravio je i poželio im dobrodošlicu predsjednik „Šokadije“ prof. Zvonko Tadijan. „U radosti stvaranja, vrlo sam tužan što danas s nama nije i 'Šokadijin' slikar i tamburaš Stipan Lukić. Prerano i nenadano nas je napustio, srce mu je prije dva mjeseca otkazalo. Stoga ovogodišnju koloniju posvećujemo Stipanu. Zalog da će i poslije njega u 'Šokadiji' biti slikanja i novih kolonija, jesu ova djeca koja su danas s nama“, rekao je među ostalim Tadijan i otvorio koloniju.

kolonija sonta2014 3-m

Slikari i djeca su u međusobnom druženju našli zajedničku riječ, a domaćinima su ostala vrijedna djela nastala tijekom dana. Druženje je završeno domjenkom, uz neizbježni riblji paprikaš i „Šokadijine“ tamburaše.

Tekst i fotografije: Ivan Andrašić

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Uskrsni koncert u Novom Sadu
  • Uskrsni koncert HKPD-a Jelačić
  • Zavod u Noći muzeja otvara izložbu posvećenu Hrvatskom narodnom kazalištu u Subotici
  • Predstavljanje knjige „Tragovi trajanja“ o Hrvatskom groblju u Boki
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima