Predavanje o Matiji Gupcu u Petrovaradinu

Objavljeno: 21.09.2014. Pregleda: 34

Predavanje Petrovaradin2014-1-mU prostorijama petrovaradinskoga HKPD-a „Jelačić“, 17. rujna 2014. godine priređeno je predavanje o vođi Seljačke bune u Hrvatskoj Matiji Gupcu i povijesti Glavne ulice u Petrovaradinu koja se svojevremeno ponosila imenom ovoga junaka.

Predavanje koje je bilo multimedijalno održano je u sklopu serijala „Ponos naših ulica“, koji je još prošle godine započeo predavanjem o biskupu Strossmayeru i njegovoj ulici u Petrovaradinu.

O uzrocima i povodu Gupčeve bune, vojno-političkim planovima seljaka, izbijanju bune i napredovanju seljaka, kao i gušenju bune od strane plemstva, opširno je govorio magistar povijesnih znanosti, ujedno član Društva Damir Stanojević, živopisno dočaravajući mnoge zanimljive pojedinosti koje, svakako, nije moguće doznati bez temeljitijeg proučavanja događaja iz vremena najveće i najorganiziranije seljačke bune u povijesti hrvatskoga naroda.

Predavanje Petrovaradin2014-2-mDrugi dio predavanja vodio je Davor Martinčić, ravnatelj sekcije za povijesna istraživanja udruge „Jelačić“, potanko opisujući „život“ najstarije petrovaradinske ulice u prošlosti, povijest gradnje i namjene svake pojedine građevine u njoj, a naročito zgrade u kojoj je rođen ban Josip Jelačić. Zbog toga je ova tzv. Glavna ulica početkom XX. stoljeća promijenila naziv u ulicu Jelačić gasse koji se zadržao i u Kraljevini SHS tj. Jugoslaviji kao Jelačićeva ulica. Za vrijeme komunističke Jugoslavije ulica je nosila ime Matije Gupca, da bi nakon raspada federacije bila promijenjena u Beogradsku ulicu do dana današnjeg.

Serijal predavanja u organizaciji HKPD-a „Jelačić“ nastavit će se i idućih mjeseci u cilju da se budućim generacijama prenesu dragocjene kulturno-povijesne vrijednosti Petrovaradina.

Tekst i fotografija: P. P.

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Preprekovo proljeće 2024.
  • Predstavljanje ZKVH-a u Društvu hrvatskih književnika u Zagrebu
  • Uskrsni koncert u Maloj crkvi
  • Zavod u Noći muzeja otvara izložbu posvećenu Hrvatskom narodnom kazalištu u Subotici
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima