„Večeri i noći Ilije Žarkovića“ u Golubincima

Objavljeno: 20.09.2014. Pregleda: 46

Ilija Zarkovic2014-2-mSjećanje na svestranog stvaraoca HKPD „Tomislav“ iz Golubinaca po peti je put organizirao manifestaciju „Večeri i noći Ilije Žarkovića“, kojom želi odati počast ovom istaknutom i svestranom članu udruge, glazbeniku, skladatelju, pjesniku, istraživaču. Nekoliko stotina prisutnih u fiskulturnoj dvorani Osnovne škole „23. oktobar“ u Golubincima, 13. rujna 2014. godine prisjećalo se života i djela Ilije Žarkovića Žabara (1947.-2009.).

Kako je organizator manifestacije donio odluku da se na večeri poezije promoviraju mladi pjesnici, publika je imala prigodu čuti poeziju sedamnaestogodišnje Kristine Arsenijević. Poslije poetskoga dijela nastupili su tamburaši HKPD-a „Tomislav“, a publika je prvi put u Golubincima imala priliku čuti i njihov nagrađivani dječji orkestar. Kao solisti nastupili su Dubravka Ćaćić, Željka Dokoza, Irina Arsenijević i Zoran Lepšanović, a kao specijalni gost Vlada Kanić, koji otpjevao nekoliko svojih pjesama, među njima i Kućerak u Sremu po kojoj je i postao poznat.

Ilija Zarkovic2014Kako je Ilija Žarković napisao i lijep broj pjesama s vjerskom tematikom, njih je ovom prigodom izveo zbor župe svetog Jurja pod upravom Ivane Lalić, a među tim se pjesmama našla i himna sv. Jurju, zaštitniku župe u Golubincima.

Kraj večeri pripao je rokerima s kojima je Ilija godinama svirao. Ovi su nas glazbenici podsjetili na sedamdesete i osamdesete godine prošloga stoljeća kada su prašili Srijemom.

Pozdravljajući nazočne, predsjednik HKPD „Tomislav“ Vlatko Ćaćić zahvalio je svima koji su na bilo koji način pomogli da se ova večer održi, a posebno je istaknuo Općinu Stara Pazova, Pokrajinsko tajništvo za obrazovanje, upravu i nacionalne zajednice, Hrvatsko nacionalno vijeće, Mjesnu zajednicu Golubinci i Osnovnu školu „23. oktobar“.

Tekst i fotografija: I. R.

 

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Predstava Triput Bog pomaže
  • Najava: Svečana akademija povodom 15 godina rada ZKVH-a
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima