Tribina o tavankutskim križevima

Objavljeno: 13.03.2013. Pregleda: 44

tavankutski krizovi2013-1Tribina pod nazivom Tavankutski križovi održana je 10. ožujka 2013. godine u organizaciji tavankutskih udruga HKPD „Matija Gubec“ i Galerije Prve kolonije naive u tehnici slame te OŠ „Matija Gubec“ i župe Srce Isusovo, u prostorijama Društva „Matija Gubec“.

Tribina je tematizirala kulturno-povijesnu baštinu tavankutskog kraja, koja se odnosi na križeve krajputaše, a predstavila je projekt Tavankutski križovi, čiji su autori učenici OŠ „Matija Gubec“ te njihov mentor, nastavnik Zoran Đereg. Cilj projekta je upozoriti na tradicionalne vrijednosti zavičaja, potrebu njihova bilježenja, istraživanja i obnavljanja.

Ljubica Vuković Dulić, voditeljica tribine istaknula je značaj ove akcije, jer je animirala osnovnoškolsku populaciju da na aktivan način upozna zavičaj i prezentira svoje spoznaje vršnjacima. Ravnateljica škole Stanislava Stantić Prćić je istaknula kako je povod za izradu ovog projekta bilo sudjelovanje u Ekološkom kvizu Lijepa naša 2011. godine. To je kviz koji objedinjuje više tematskih cjelina: ekologiju, vjeronauk, kemiju te izradu prezentacije na određenu temu iz spomenutih područja (spomeničko-sakralne baštine, ekologije i drugih područja nacionalne kulturne baštine). Te je godine rad trebao biti u okviru slogana Istražili smo – uradili smo – predlažemo. Kako u dosadašnjim prezentacijama nije bila predstavljena sakralna spomenička baština, rodila se ideja o predstavljanju tavankutskih križeva.

tavankutski krizovi2013-2Mentora ovoga projekta profesora Zorana Đerega upitali smo postoje li ideje za nastavak projekta: „Našim je učenicima bila čast sudjelovati na tribini o križevima krajputašima u okviru projekta Bunjevački put križa. Oni su prikazali njihov uradak na sličnu temu i time ju, nakon dvije godine, ponovno aktualizirali. Smatramo da je ovaj rad samo početak jednog opsežnijeg rada na ovu temu. U samome radu mi smo predložili niz daljnjih smjernica. Spominjem sada samo neke: dopuniti i temeljito istražiti preostale križeve, tiskati publikaciju o križevima, izraditi mapu križeva, predložiti uređenje i obnovu pojedinih križeva, promovirati križeve krajputaše s jednom jasnom duhovnom odrednicom poput tavankutskog Puta križa, ali i kao svojevrsnu atraktivnu turističku ponudu sela. Kako bi se ovi i drugi ciljevi realizirali, ravnateljica naše škole, Stanislava Stantić Prćić istaknula je potrebu povezivanja svih zainteresiranih tavankutskih kulturnih institucija da se zajedničkim djelovanjem konkurira na natječaje za projekte ove vrste. Budući da se Tavankut nalazi u skupini od 10 sela koja su ušla u projekt pod nazivom Bogatstvo različitosti, tavankutski Put križa mogao bi zauzeti značajno mjesto i u turističkoj ponudi Tavankuta, prije svega mislim na vjerski turizam, ali i rekreativni turizam, pješačenje, biciklizam…“.

tavankutski krizovi2013-3Sam projekt uz power-point prezentaciju predstavio je Hrvoje Benčik, učenik osmog razreda. On je istaknuo kako su važni bili sljedeći ciljevi rada: saznati razloge podizanja križeva, locirati ih, fotografirati, evidentirati križeve, a kao vrlo važnu je istaknuo komunikaciju s mještanima.

Tijekom tribine, koja je održana u okviru projekta Bunjevački put križa, govorilo se i o projektu i knjizi Bunjevački put križa Tomislava Žigmanova te mogućnosti da se pomogne obnova Kopilovićevog križa na Somborskom putu, kao i raspela u Bajmoku.

Tribini su nazočili, uz brojne mještane, konzulica savjetnica Generalnog konzulata Republike Hrvatske u Subotici Vesna Njikoš Pečkaj, tajnik Subotičke biskupije preč. mr. Mirko Štefković, te predstavnica Hrvatskog nacionalnog vijeća, zadužena za obrazovanje, Anđela Horvat.

Tekst i fotografije: Ivica Dulić

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Uskrsni koncert HKPD-a Jelačić
  • Zavod u Noći muzeja otvara izložbu posvećenu Hrvatskom narodnom kazalištu u Subotici
  • Predstavljanje knjige „Tragovi trajanja“ o Hrvatskom groblju u Boki
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima