Trojni susreti u Bezdanu - na tromeđi Srbije, Mađarske i Hrvatske

Objavljeno: 19.08.2012. Pregleda: 43

trojni susret bezdan 2012_1-mSelo Bezdan na tromeđi Mađarske, Hrvatske i Srbije u kome većinu čine Mađari, Srbi i Hrvati pravo je mjesto na kome se treba pokazati tradicijsko i kulturno bogatstvo triju naroda koji žive u ovom dijelu panonske ravnice. Da to urade prvi su na ideju došli u Nevladinoj organizaciji „Puls" iz Bezdana. Pokazalo se kako je ideja dobra, originalna, pa Podunavski dani kulture „Trojni susreti" u Bezdanu traju već osam godina, a imaju potporu pokrajinskih i republičkih institucija i jedne zaklade iz Mađarske.

„Trojni susreti", osmi po redu, održani su 4. kolovoza 2012. godine, na prelijepoj kanalskoj obali u Bezdanu. Folklorna tradicija pograničnih mjesta u Mađarskoj, Hrvatskoj i Vojvodini, proizvodi starih zanata i rukotvorine, kao i ponuda kulinarskih specijaliteta Bezdana činili su ovogodišnju manifestaciju.

„Mi smo kao problem prepoznali to što su se, kao posljedica 90-ih godina, ljudi razišli, udaljili. S obzirom da smo na tromeđi Srbije, Mađarske i Hrvatske i da su ta tri naroda najbrojnija u Bezdanu htjeli smo pokazati koje bogatstvo donosi njihova različitost. Tako su nastali 'Trojni susreti'", kaže Marijana Gagro, tajnica NVO „Puls" iz Bezdana.

U ovoj organizaciji kažu da su zadovoljni kako je prihvaćen njihov projekt, jer iz godine u godinu ima sve više sudionika. „Imamo potporu Ministarstva kulture Republike Srbije, Pokrajinskog tajništva za nacionalne manjine, Grada Sombora, MZ 'Bezdan' i donatora Zaklade 'Betlen Gábor' iz Mađarske. Za ovih osam godina gostovale su nam udruge iz Osijeka, Valpova, Zmajevca, Belog Manastira, Luga iz Hrvatske, zatim Baje, Bačalmaša, Gare iz Mađarske. Imali smo goste i iz Slovenije, Bosne i Hercegovine, izviđače iz Italije i, naravno, udruge iz Vojvodine. Još uvijek ne možemo predstaviti stare zanate iz drugih država, jer je problem što udruge iz Mađarske i Hrvatske ne mogu jednostavno preko granice prenijeti svoje proizvode. Nadamo se da će se nešto promijeniti i da ćemo idućih godina osim folklornih udruga moći vidjeti i ovaj dio tradicije naših susjeda u Mađarskoj i Hrvatskoj", kaže tajnica NVO „Puls".

Turistička udruga „Vikend" iz Bezdana potrudila se da „Trojni susreti" budu u znaku Olimpijskih igara. I to s razlogom. Čak sedmero Bezdanaca sudjeluje ove godine na Olimpijadi u Londonu. Na to su Bezdanci osobito ponosni jer, kažu, sigurno nema mjesta u svijetu, koje razmjerno broju stanovnika, ima više sudionika na Olimpijskim igrama. Bezdan ima više sportaša na ovom sportskom natjecanju od 76 zemalja, sudionica Olimpijade.

trojni susret bezdan 2012_2-m„Moramo napraviti veliku promociju ovakvog uspjeha. Još nismo ni svjesni koliko su ovi sportaši uradili za Bezdan. Na Olimpijadi sudjeluju kajakašice Antonia Horvat-Padna, Antonia Nađ, Marta Tibor, Renata Kubik, Ervin Holpert, izbornik ženske kajakaške reprezentacije Janoš Panda i rukometarš Dalibor Čutura. Od njihova odlaska na Olimpijadu kajak je u Bezdanu postao još popularniji i mnogo djece želi se baviti kajakom", kaže predsjednica TD „Vikend" Borbala Varongi.

Potrudili su se Bezdanci pokazati i kulinarsku tradiciju, a za to se pobrinulo Lovačko društvo „Fazan", pa dvojbe nema, u pitanju je divljač. „Pripremili smo kobasice i paprikaš od divlje svinje. To je nešto što se rijetko može jesti, a eto naši gosti imaju prilike probati te specijalitete", kaže predsjednik TD „Fazan" Janoš Takač.

Na „Trojnim susretima" nije se samo dobro jelo, već su se tijekom cijelog dana mogle pogledati rukotvorine vještih ženskih ruku, kao što su ručno tkane krpare, ručni radovi, predmeti od oslikanog stakla, grnčarija. U poslijepodnevnim satima počeli su nastupi folklornih društava koja su predstavila dio tradicije područja iz kojeg dolaze. Kulturno društvo „Sándor Petőfi " iz Luga, kraj Osijeka, na „Trojnim susretima" gostovalo je nekoliko puta. „Društvo postoji pet godina, a ovo nam je treća godina kako gostujemo u Bezdanu. Plešemo plesove koju su iz Baranje i Mađarske", kaže Žužana Ognjenović, voditeljica kulturnog društva iz Luga koje osim iz Luga okuplja i članove iz Vradarca i Kopačeva. Gosti iz Hrvatske bili su i članovi HKUD-a „Valpovo" iz Valpova, a iz susjedne Mađarske „Veseli Santovčani" iz Santova, omladinska plesna skupina iz Gare i orkestar puhača iz Vaškuta. Šarolikost vojvođanske tradicije predstavile su udruge iz Sombora, Stanišića, Vajske, Banatskih Karlovaca.

Tekst i fotografije: Zlata Vasiljević


Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Predstava Triput Bog pomaže
  • Najava: Svečana akademija povodom 15 godina rada ZKVH-a
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima