Turistički poslenici u Šokačkom domu u Sonti

Objavljeno: 18.04.2013. Pregleda: 45

Turisticki poslenici Sonta2013Članovi Kulturno prosvjetne zajednice Hrvata „Šokadija“ iz Sonte su 9. travnja 2013. godine, u svojem još uvijek nezavršenom objektu Šokačkog doma ugostili turističke poslenike iz Italije, Slovenije, Mađarske, Bugarske, Grčke i Srbije. Ovim posjetom „Šokadija“ se aktivno uključila u međunarodni projekt „Sinergija kulture i turizma: korištenje kulturnih potencijala u manje razvijenim ruralnim područjima“.

Nositelj ovoga projekta u Srbiji je Departman za geografiju, turizam i hotelijerstvo Prirodno matematičkog fakulteta u Novom Sadu, u suradnji s Gospodarskom komorom Vojvodine. Za sada, u ovaj projekt su u svojstvu pilot područja uključene općine Sombor i Apatin, koje naseljava više od 25 etničkih zajednica. Osim Šokačkog doma u Sonti, za posjet su predviđene i druge atraktivne lokacije: njemačka kuća „Vila Margita“ u Apatinu, etno-muzejska postavka u Kupusini, Dida Hornjakov salaš i obilazak starog gradskog jezgra Sombora.

Projekt „Sinergija kulture i turizma: korištenje kulturnih potencijala u manje razvijenim ruralnim područjima“ započet je 1. ožujka 2011. godine, a završava se 28.veljače 2014. godine. U projektu sudjeluju partneri iz šest država: Slovenije, Italije, Mađarske, Grčke, Bugarske i Srbije. U Srbiji, pokraj Departmana za geografiju, turizam i hotelijerstvo Prirodno matematičkog fakulteta u Novom Sadu, na projektu u svojstvu partnera sudjeluje i Gospodarska komora Vojvodine, koja pomaže u identifikaciji lokalnih zainteresiranih strana i izradi gastronomskog vodiča. Primarni cilj projekta je poboljšanje upravljanja kulturnim vrijednostima u seoskim područjima u cilju doprinosa ekonomskom i društvenom razvoju i turističkoj promociji manje razvijenih ruralnih područja. Pilot područja u našoj zemlji su područja općina Sombor i Apatin, kao savršen primjer multietničnosti Vojvodine, jer njihovo područje naseljava više od 25 etničkih skupina.

Dobrodošlicu u Sontu gostima su poželjeli domaćin, predsjednik „Šokadije“ prof. Zvonko Tadijan i tajnica MZ Renata Kuruc, a članovi folklorne sekcije i tamburaškog sastava ove udruge za goste su priredili kratak kulturno-umjetnički program u velikoj dvorani mjesnog Doma kulture. Poslije programa odveli su ih u obilazak etno muzeja i prodajne izložbe slika nastalih na dosadašnjih šest likovnih kolonija i uradaka članica etno-sekcije, smještenih u prostorima Šokačkog doma. Poslije obilaska, gosti su ponuđeni domaćom rakijom, „peretkima“ i nadaleko poznatom sonćanskom „gibanicom ukiselo s makom i orasima“.

Iz Sonte su gosti nastavili po predviđenoj satnici put Apatina, Kupusine i Sombora. „Današnji posjet turističkih djelatnika iz šest zemalja za nas je jedno novo iskustvo, ali i najbolji putokaz za budućnost, ne samo Šokadije, nego i Sonte općenito. Moramo produbiti suradnju svih relevantnih čimbenika, ne samo u mjestu, nego i u općini, jer u ovoj grani imamo što ponuditi“, rekao je predsjednik „Šokadije“ prof. Zvonko Tadijan.

Prof. dr. Vladimir Stojanović, PMF Novi Sad, voditelj projekta: „Druga je godina realizacije našega projekta, posvećenog sinergiji kulture i turizma. Današnji posjet Šokačkom domu najplastičniji je primjer uključivanja lokalne institucije kulture u ono što radimo. Viđenim sam prezadovoljan, a nadam se da će naši sonćanski domaćini osmisliti i nove sadržaje, jer započetu priču treba i dalje osmišljavati i graditi. Mislim da se u projekt mora uključiti što više Sonćana, jer je budućnost ovoga mjesta, zbog bogate povijesti i bogate materijalne i nematerijalne baštine, u ovom obliku turizma.“

Tekst i fotografija: Ivan Andrašić

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Uskrsni koncert u Novom Sadu
  • Uskrsni koncert HKPD-a Jelačić
  • Zavod u Noći muzeja otvara izložbu posvećenu Hrvatskom narodnom kazalištu u Subotici
  • Predstavljanje knjige „Tragovi trajanja“ o Hrvatskom groblju u Boki
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima