U beogradskom Domu omladine premijerno prikazan film o Iliji Okrugiću

Objavljeno: 07.04.2014. Pregleda: 41

Ilija Okrugic SrijemacU beogradskom Domu omladine 14. ožujka 2014. godine premijerno je prikazan igrano-dokumentarni film „Ilija Okrugić – Domovino slatko milovanje“ u režiji beogradskog filmaša Stipe Ercegovića. Riječ je o prvom ostvarenju iz planiranog serijala „Znameniti Hrvati Vojvodine i Srbije“, u produkciji Zajednice Hrvata Beograda „Tin Ujević“.

Ilija Okrugić Srijemac (1827. –1897.) nije bio samo svećenik, književnik, glazbenik i povjesničar. Bio je i narodni prosvjetitelj. Jedan je od umjetnika koji su tijekom života osim stvaranja radili i na ljubavi i bratstvu među ljudima i narodima. Među ostalim, Okrugić je odlikovan od strane kralja Milana ordenom Svetog Save, a kralj Nikola ga je odlikovao ordenom Danilovim za zasluge stečene kao panslavista i borca za skladan i bolji život Srba i Hrvata na teritoriju Vojvodine, koja je tada bila u sastavu Austro-Ugarske Monarhije.

Stipe ErcegovicPjesme za koje malo tko zna da su nastale iz njegovoga pera, kao „Za jedan časak radosti“, „Milkina kuća na kraju“, ili „Divan je kićeni Srijem“, i danas se pjevaju širom zemlje, a da nitko ne zna da su to pjesme Ilije Okrugića. „Mnogi Hrvati koji su rođeni i stvarali na ovim prostorima nepravedno su minorizirani, ili su pak potpuno zaboravljeni, kako oni osobno, tako i njihova djela. Jedan broj njih je prisutan u literaturi i povijesti, ali ono što se o njima zna i govori je u pravilu skromno i nedovoljno. Ovim projektom neke od njih želimo predstaviti i pokazati u punoj stvaralačkoj raskoši“, kaže redatelj Stipe Ercegović.

Prije projekcije filma nazočnima u DOB-u obratili su se veleposlanik Republike Hrvatske u Srbiji Gordan Markotić i redatelj filma Stipe Ercegović. Program je vodila Ljiljana Crnić, književnica. Nakon Beograda, film je u 18. ožujka 2014. prikazan u Centru za kulturu Đakova.

Izvor: Hrvatska riječ

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Predstava Triput Bog pomaže
  • Najava: Svečana akademija povodom 15 godina rada ZKVH-a
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima