U Subotici predstavljena knjiga „Povjeruj u vlastitu smrt“ Zvonka Sarića

Objavljeno: 07.04.2014. Pregleda: 50

Povjeruj u vlastitu smrt-naslovnicaObjavljena 2013. godine u nakladi novosadske „Cenzure«, najnovija knjiga subotičkog književnika Zvonka Sarića pod nazivom „Povjeruj u vlastitu smrt“ predstavljena je 14. ožujka 2014. godine u Subotici, u čitaonici Gradske knjižnice. Obraćajući se nazočnima, ravnatelj knjižnice Dragan Rokvić naglasio je kako ova knjiga predstavlja veliku pobunu, „pobunu protiv svega onoga što nas osiromašuje i uništava, pobunu koja još dugo neće biti okončana, sve dok se nastavlja ova naša ljudska drama“.

Nedim Sejdinović iz nakladničke kuće „Cenzura“ je istaknuo kako nas Sarić u knjizi nenametljivo, ali brzo i pouzdano, stihovima šeće kroz daleku prošlost i neočekivanu budućnost, kroz intimu i globalne fenomene, što s njim prepoznajemo i upoznajemo subotički lokalni kolorit i uživamo u njemu.

Predstavljanje Povjeruj..SU2014„Poezija je to koja na trenutak ima esejistički žar za razumijevanjem svijeta, a istovremeno se očituje u ironiji, simbolima, signalima i detaljima. Ovom se knjigom, imenovani ili ne, muvaju Shakespeare, Rimbaud i Toma Akvinski, Brechtov prijatelj Kurt Vile, T. S. Eliot, talijanski zlatar i kupar Cellini, James Joyce, Arthur Schnitzler i mnogi, mnogi drugi. Hodimo tako od Auschwitza do Subotice, od Londona do Berlina ili Beča, gledamo 'Mućke' ili 'Širom zatvorenih očiju'... Prepoznajemo zapravo žeđ za životom, za saznanjima, strast da se osvoji kompleksnost svijeta koji nas okružuje, fascinaciju velikim gradovima i velikim djelima, ali istovremeno i fascinaciju najmanjim, ljudskim, tako običnim a znakovitim detaljima, koji iz sebe spontano zrače umjetnost“, rekao je Sejdinović.

Književnik i urednik Milovan Miković ocijenio je kako se Sarićeva knjiga može čitati i kao zbirna točka u kojoj se fokusira ekspanzija novijeg i drugačijeg književno-teorijskog senzibiliteta, suprotstavljenog svemu patrijarhalnom, autoritarnom, izolacionističkom, ali i klaustrofobičnom glede grada. „Težnja premrežavanju slike i riječi od prve Sarićeve pjesničke knjige 'Operi zube i kreni' (1989.) vidljiv je i znakovit impuls, a kasnije i dosegnuti proces u njegovim stihovima, što će eruptirati u knjizi 'Neonski zavrtanj' (2004.), dok je u ovoj zbirci, koju preporučamo čitateljima, njihovo srastanje promišljeno i izraženo primijenjeno u funkciji uklanjanja ograda i promjene konteksta, pružajući knjizi snažan poetski zamah, dojmljiv umjetnički izričaj, pa unekoliko i generacijski iskorak, uz vidljivo pomicanje granica, čime se malo tko može pohvaliti u suvremenom hrvatskom pjesništvu“, kazao je Miković.

U sklopu večeri nastupio je subotički bend Wooden Ambulance.

Tekst i fotografija: D. B. P.

Obaveštenje o kolačićima