U Beregu održani XVII. „Mikini dani“

Objavljeno: 07.07.2014. Pregleda: 32

Mikini dani2014-1Da je kojim slučajem i danas među živima Mika Ivošev Kuzma bio bi zadovoljan, jer njegovim Beregom i dalje odjekuju zvuci tambure, a bilo bi mu drago i što se kroz smotru tamburaša „Mikini dani“ oživljava i sjećanje na njega. A na XVII. Mikinim danima 15. lipnja2014. godine, nastupili su tamburaški sastavi „Ljutovo“ iz Ljutova, „Rampaš“ iz Draža u Hrvatskoj, tamburaši KPZ Hrvata „Šokadija“ iz Sonte, kao i Vokalno-instrumentalni sastav „Antunići“.

Mikini dani2014-4Ponajviše bi Miki bilo drago što je ovogodišnji program počeo nastupom jednog mladog muzičara iz njegove obitelji Matije Ivoševa Kuzminog. Mali Matija je praunuk Mikinog brata Matije. Iako ima samo pet i pol godina, Matija čita note i svira violinu.

„Hrvatska kultura u Vojvodi počiva, kada su u pitanju tradicijski sadržaji, na dva veoma važna elementa. To je, s jedne strane, tambura kao osnovni instrument u muzici i folklor. Tambura je poveznica i srijemskih, i šokačkih, i bunjevačkih Hrvata. Oni se unutar sebe razlikuju u dijelu folklora, od plesova, običaja, do nošnje, ali tamburica je ona koja sve to povezuje i spaja. Bereg, kao mjesto koje je dalo izuzetno veliki broj tamburaša u povijesti, pravo je mjesto za održavanje smotre tamburaškog stvaralaštva među Hrvatima u Vojvodini“, kazao je Tomislav Žigmanov, ravnatelj Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata.

Kolonija u Beregu
U Beregu je 8. lipnja 2014. godine organizirana likovna kolonija. Kolonija je održana po sedamnaesti put u okviru manifestacije „Mikini dani“. U radu kolonije sudjelovali su članovi Likovne grupe „76“ iz Sombora – Milorad Rađenović, Stipan Kovač, Slobodan Nastasić, Milan Momčilović, Ljubomir Jakovljević, Ilija Uzelac i Anton Krulić. Slikari su domaćinima HKPD-u „Silvije Strahimir Kranjčević“ ostavili 10 slika.

Mikini dani2014-2Odjekivali su ljetnom pozornicom zvuci poznatih tamburaških pjesama u izvedbi vrsnih glazbenika. Posebice je bilo lijepo na pozornici vidjeti mlade glazbenike u tamburaškim sastavima. Sigurno bi kraj te mladosti zaigralo i Mikino srce.

Mika Ivošev Kuzma, u čiju se čast i održavaju Mikini dani, rođen je u Beregu 1901. godine, a već s 20 godina imao je svoj orkestar koji je vodio do smrti 1959. godine. Slijedili su mnogobrojni nastupi i gostovanja, pa je tako Mikin orkestar 1936. godine svirao i na Radio Zagrebu. Zanimljivo je reći da su Mikini tamburaši na nastupima svirali u narodnim nošnjama, a Mika je od početka do kraja svirao jednu te istu violinu. Bio je 1947. godine i jedan od osnivača Kulturno-prosvjetnog društva u Beregu.

Svojevrsno muzičko priznanje Miki Ivoševu dao je i Zvonko Bogdan, koji ga spominje u pjesmi Ne mogu se tačno setit leta.

Mikini dani u Beregu održavaju se od 1998. godine.

Tekst i fotografije: Z. V.

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Predstava Triput Bog pomaže
  • Najava: Svečana akademija povodom 15 godina rada ZKVH-a
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima