Predstavljena zbirka pjesama Željke Zelić „(intimna) Kronika srca“

Objavljeno: 14.07.2014. Pregleda: 34

Predstavljanje Zeljka ZelicSU2014U organizaciji NIU Hrvatska riječ 20. lipnja 2014. godine, u svečanoj dvorani Gradske knjižnice u Subotici, predstavljena je zbirka poezije Željke Zelić (intimna) Kronika srca. Nakon proznog prvijenca (roman Bezdan, Hrvatska riječ 2006.), sedam godina kasnije autorica se poetski okušala i, sudeći prema pljesku brojne nazočne publike, u potpunosti uspjela. Urednik knjige Davor Bašić Palković je predstavljajući ovo vrijedno poetsko djelo istaknuo: „Područja umjetničkog djelovanja, pa tako poezija, mogu među ostalim – a nerijetko je to baš tako – biti prostorom razotkrivanja intimnog, kao suprotnosti onome javnom, vidljivom, uočljivom iz prve ruke, manifestativnom. U vremenima poput ovoga čiji smo suvremenici, kada se osjećajnost smatra određenom vrstom slabosti, pa i deficita, malo je osoba spremno na ovakve pothvate. No, Željka Zelić je svoja unutarnja, privatna stanja, u konkretnom slučaju ljubavne prirode, bila spremna podijeliti s čitateljima, pretačući svoj, kišovskim terminom kazano, ‘talog’ emocionalnog iskustva u literarno djelo“.

Svoje viđenje nazočnom auditoriju iznijela je i profesorica književnosti Nevena Mlinko, naglasivši kako je: „Intimna kronika u osnovi drama srca i na prvi pogled, koji ne vara, zbirka ljubavne poezije. Ako bismo je pokušali definirati na polju lirike, onda bi to bila tipična antologija ljubavnih stihova koju svatko (treba i) ima u svome domu za oplemenjivanje duše, jačanje vjere u ljubavno zajedništvo i utjehu kada ono biva narušeno. Međutim, odrednica kronika nagoni na još dublje promatranje knjige kao uokvirene cjeline, što otvara vrata dominantnom dramskom ustrojstvu djela. Knjiga se sastoji od pet dijelova naslovljenih kao Početak, Borba, Rastanak, Odlazak i Susret. Svaki od ciklusa sadrži pet klasičnih dijelova drame, te oni predstavljaju drame u malom.“

Zelic Intimna kronika srcaAutorica Željka Zelić je u kraćoj izjavi za tjednik Hrvatska riječ naglasila kako je pomalo neuobičajeno da se nakon proze okreće poeziji, ali je lirika ipak njezino literarno opredjeljenje i u budućnosti će nastaviti djelovati u pjesničkom izričaju. „(intimna) Kronika srca nisam samo ja i ne bih voljela da čitatelji moje poezije u prvom redu gledaju mene, nego da pokušaju u njoj pronaći i jedan dio sebe.“

Promociju je vodio v. d. urednik nakladničke djelatnosti NIU Hrvatska riječ Zvonko Sarić, koji je u uvodnoj riječi istaknuo famozni termin „ženskog pisma“, koji se u hrvatskoj književnosti javlja polovicom osamdesetih godina prošloga stoljeća, a karakterizira ga progovaranje ženskog glasa o specifičnom ženskom iskustvu. U tom kontekstu, povezujući pojavu ženskog pisma na tlu matične domovine, postavio je i znakovit upit jesu li danas cure i žene zapravo vrlo tihe u književnosti vojvođanskih Hrvata.

Za puninu cjelokupnog događaja pobrinuli su se Marija Jaramazović (kazivala stihove) i Matija Perčić (gitarska pratnja).

Tekst i fotografija: Dražen Prćić

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Međunarodni okrugli stol - O Šokcima je rič
  • Tamo gdje tuga spava u Somboru
  • Predstavljanje ZKVH-a u Društvu hrvatskih književnika u Zagrebu
  • Uskrsni koncert u Maloj crkvi
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima