U Subotici održan Petrovački koncert HGU „Festival bunjevački pisama“

Objavljeno: 14.07.2014. Pregleda: 49

Petrovacki koncert2014-1Petrovački koncert Hrvatske glazbene udruge Festival bunjevački pisama održan je 20. lipnja 2014. godine, u Velikoj vijećnici Gradske kuće u Subotici. Brojna publika imala je priliku čuti Dječji festivalski tamburaški orkestar i Veliki festivalski tamburaški orkestar pod vodstvom Mire Temunović, nekoliko skladbi izvedenih na solo tamburi te mali tamburaški sastav.

Dječji festivalski tamburaški orkestar je svojim nastupom dokazao uspješnost u proteklom vremenskom razdoblju na festivalima i natjecanjima, među kojima se izdvaja Vojvođanski festival tambure u Somboru, gdje je u svojoj kategoriji osvojio prvu nagradu. Među članovima orkestra pojedinci su sudjelovali i na ovogodišnjim natjecanjima kao solisti i pri tom ostvarili zapažene rezultate. Marko Kujundžić i Magdalena Temunović osvojili su prve nagrade na Vojvođanskom festivalu tambure, kao i na međunarodnom natjecanju Fantast u Bečeju. Na republičkom natjecanju u Novom Sadu Marko i Matija Temunović osvojili su prve nagrade, a Magdalena drugu.

U uspjesima ne zaostaje niti Veliki tamburaški orkestar, koji je u protekloj školskoj godini također na Vojvođanskom festivalu tambure u Somboru osvojio prvu nagradu. Tamburaši Velikog tamburaškog orkestra su na 37. međunarodnom festivalu tamburaške glazbe u Osijeku osvojili i Zlatnu plaketu Tambura Paje Kolarića, a skladbe koje su izvodili na natjecanju predstavili su i subotičkoj publici ovom prigodom.

Maturanti
Ove školske godine i Muzička škola ima troje maturanata tambure – Aleksandra Amidžića, Milicu Lerić i Mirana Tikvickog. Berežanka Milica je kao solistica na primu svake godine osvajala prve nagrade i laureate na pokrajinskim i republičkim natjecanjima, a na jesen će nastaviti studij glazbe u Zagrebu, dok je Miran položio prijamni ispit za studij na muzičkom koledžu Berkelee u Bostonu.

Nakon nastupa Dječjeg festivalskog orkestra koji se predstavio s nekoliko instrumentalnih skladbi, u središnjem dijelu koncerta nastupio je mladi nagrađivani tamburaš Miran Tikvicki koji je u pratnji Saše Grunčića na glasoviru izveo dvije kompozicije. Svojim nastupom Petrovački koncert potom su uveličali i Klasovi, tamburaški sastav iznikao iz udruge Festival bunjevački pisama. U posljednjem dijelu koncerta svoja postignuća predstavio je Veliki tamburaški orkestar koji je izveo skladbe s kojima je osvojio nagrade u Osijeku, a potom su predstavljeni i ovogodišnji maturanti Milica Lerić i Miran Tikvicki koji su kao solisti na primu nastupili uz orkestar. Na koncu se Miran predstavio i s dvjema skladbama – upriličena je praizvedba njegove skladbe The Waltz of Beginnings, te izvedba skladbe Tončija Huljića – Croatian Rhapsody u njegovu aranžmanu.

Prisutne je kroz program vodio Augustin Žigmanov.

Koncert su podržali i pomogli Grad Subotica, Hrvatsko nacionalno vijeće, Zavod za kulturu Vojvođanskih Hrvata i Cro Media.

Tekst i fotografija: Jelena Dulić

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Predstava Triput Bog pomaže
  • Najava: Svečana akademija povodom 15 godina rada ZKVH-a
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima