U Plavni održani V. dani A. G. Matoša i dr. Josipa Andrića

Objavljeno: 07.05.2013. Pregleda: 40

DaniAGM2013-2Pola desetljeća očuvanja i predstavljanja nacionalnog identiteta i kulturne baštine završeno je, po mišljenju predsjednice HKUPD-a „Matoš“ Plavna Kate Pelajić, vrlo uspješno. „Ova manifestacija, koja je u početku bila oda dvojici velikana Andriću i Matošu, poprimila je sadržaje u kojima se odaje spomen i drugim zaslužnim velikanima zavičajno povezanim uz ovaj kraj. Time su u potpunosti ispunjeni cilj i svrha najznačajnijeg dvodnevnog kulturnog skupa u Plavni. Publici i sudionicima omogućen je doživljaj gotovo svih područja umjetnosti, a manifestacija je postala svojevrsni model interkulturalnosti spojem različitih segmenata kulture koji nadilaze lokalni značaj i dobivaju višedimenzionalni kulturni karakter“, rekla je predsjednica.

 Peti dani A. G. Matoša i dr. Josipa Andrića održani su u Plavni 27. i 28. travnja 2013. godine, u organizaciji mjesnog HKUPD-a „Matoš“ i uz logističku potporu Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata.

Svečano otvorenje manifestacije upriličeno je u predvorju Osnovne škole „Ivo Lola Ribar“ nastupom „Matoševe“ ženske pjevačke skupine s Andrićevim zapisima narodnih pjesama iz Plavne i otvorenjem izložbe „Sjećanje na Julija Njikoša“. Predsjednica „Matoša“ Kata Pelajić govorila je o Juliju Njikošu, te pročitala pismo Vere Svobode-Njikoš u kome ona zahvaljuje organizatorima za ono što su uradili na spomen imena i djela njezinog supruga. On je, kako je navela u pismu, boravio s njom u Vojvodini često, a bili su i na praizvedbi „Na vrbi svirale“ davne 1956. godine u Plavni. Ona je izrazila žaljenje što je spriječena koncertom u Lisinskom nazočiti ovom kulturnom događaju, ali se nada da će biti još drugih prigoda. Potom je uslijedila sv. misa u župnoj crkvi sv. Jakova koju je predslavio vlč. Josip Štefković. Poslije sv. mise održana je svečana akademija. Program koji je vodila Tonka Šimić sastojao se iz dva dijela. Predsjednica je pozdravila goste, a zatim su se publici obratili konzulica savjetnica u Generalnom konzulatu Republike Hrvatske u Subotici Vesna Njikoš-Pečkaj, te Mata Matarić, zastupnik u Skupštini APV i predsjednik HKPD „Vladimir Nazor“ iz Sombora. Oni su pozdravili nazočne i iznijeli svoja mišljenja o manifestaciji i njezinom značenju. ¸

DaniAGM2013-3Prvi dio akademije pripremili su najmlađi članovi društva i učenici koji u školi pohađaju nastavu hrvatskog jezika s elementima nacionalne kulture. U okviru programa otpjevali su pjesmu Alekse Kokića „Đače uči“ i izveli recital uz vođenje Marije Marijanov, učenice VIII. razreda, a potom su podijelili publici simbolične darove kao iznenađenje – stihove Alekse Kokića nalijepljene na krila leptira, što su ih izradili toga dana na radionici koju su vodile Katarina Čeliković i Bernadica Ivanković. Pjesnik Josip Dumendžić Meštar govorio je svoje stihove.

U drugom dijelu programa koji je pripremio i osmislio prof. Vojislav Temunović nastupio je tamburaški orkestar HKPD-a „Matija Gubec“ iz Tavankuta, a za svaku je pohvalu interpretacija vokalne solistice iz Tavankuta Veronike Vojnić Mijatov. Treba istaknuti i pjesmu „Božur“ Alekse Kokića koju su uglazbili Marko Sente i Siniša Kujundžić, a izvedena je na Prvom festivalu bunjevački pisama u Subotici. Svečana akademija završena je izvedbom dvaju kola što je bio dobar uvod za zajedničko druženje i večeru čime je završio prvi dan manifestacije.

DaniAGM2013-1Drugi dan manifestacije započeo je svetom misom, a potom su uslijedila predavanja. Dr. sc. Sanja Vulić govorila je o književnom radu dr. Josipa Andrića. O Andriću se vrlo malo znalo, a u posljednje vrijeme njegov rad se sve više istražuje i sve ono o čemu je pisao i za što se zalagao. Interesantna je njegova veza sa Slovacima, s Lužičkim Srbima i zalaganje za njih. Povukla je paralelu kako su neke stvari o kojima je Andrić pisao u Srijemskoj elegiji i danas aktualne teme, kao primjerice klimatske promjene, eksploatacija šuma, doseljavanja stranaca, nemarni liječnici, ravnatelji škola nezainteresirani za opću kulturu. Andrić je imao bogat rječnik i interesantna i duhovita zapažanja o svemu, pa je tako jednom zapisao za ženu brbljivicu: „Ima jezik kome je uvijek tijesno za zubima“, što bi se i danas moglo reći za ženske priče uz ispijanje kave.

Ravnatelj ZKVH-a Tomislav Žigmanov govorio je o projektu „Godine hrvatskih velikana u Vojvodini“ koji se nastavlja i u 2013. godini. U tom kontekstu približio je nazočnima zasluge, dostignuća i djela Alage, Beata Bukinca, Kokića i drugih. U ovoj godini na raznim manifestacijama govorit će se o našim velikanima i njihovim zaslugama. Ovo je težak zadatak, a pri tome nedostaju i potrebna sredstva, dodao je Žigmanov. Željko Anić iz Tovarnika govorio je o Društvu A. G. Matoš iz Tovarnika, o tome kako Plavna i Tovarnik u tom pravcu trebaju sudjelovati i zajednički obilježiti stotu obljetnicu Matoševa rođenja.

DaniAGM2013-5Kao što je već uobičajeno, na manifestaciji su sudjelovali članovi HLU „Cro Art“ iz Subotice koji su priredili zanimljivu izložbu svojih radova nastalih na likovnoj koloniji na Beravi. Glumci Male scene Hrvatske čitaonice iz Subotice izveli su komediju „Tamburaški oproštaj“ autora teksta i režije Marjana Kiša. Oba dana sudionici Dana mogli su nazočiti svetim misama u župnoj crkvi sv. Jakova, čime su se uključili u obilježavanje 200. obljetnice ove crkve. Ostvarenjem svih ovih sadržaja može se zaključiti da Matoševi i Andrićevi dani, te mjesna udruga kulture „Matoš“ u Plavni imaju svoju trajnu inspiraciju u svom radu i sigurnu budućnost opstanka.

„»HKUPD ‘Matoš’ svojim petogodišnjim radom i ovom manifestacijom opravdalo je svoje postojanje, a uvažavanjem prošlosti i sadašnjosti otvorilo je vrata za budućnost ove udruge i opstojnost Hrvata u ovom kraju. I ove godine je za pohvalu što je ravnateljica škole u Plavni Svetlana Nedimović pomogla ovoj manifestaciji ustupanjem prostora“, kazala je članica „Matoša“ Višnja Kovač iz Vajske.

DaniAGM2013-4 „Ova manifestacija zamišljena je kao kulturni događaj koji bi trebao sadržati razne pristupe u cilju očuvanja identiteta šokačkih Hrvata u ovome kraju. Pri tome mislim na etnografiju, povijest, teologiju, književnost, ali i folklor koji, kao što vidim ima sve više objektivnih poteškoća u radu. Mislim kako je ova manifestacija u svojih pet godina održavanja ispunila očekivanja“, rekao je član NO „Matoša“ Mirko Džanić.

„Andrić je stvarao umjetničku glazbu nadahnut bogatstvom šokačkog melosa i želio je narodnu umjetnost oplemeniti i uzdići na višu razinu. To neki još uvijek ne razumiju. Na ovim ‘Danima’ su me ugodno iznenadila djeca koja izučavaju hrvatski jezik s elementima nacionalne kulture i to je temelj za našu budućnost“, rekao je među ostalim Vinko Vinković.

Tekst i fotografije: Zvonimir Pelajić

 

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Predstava Triput Bog pomaže
  • Najava: Svečana akademija povodom 15 godina rada ZKVH-a
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima